4/11/20

Επίσημες γλάστρες


 


 

Ειρωνευόμαστε τις όμορφες που γίνονται «γλάστρες» στα διάφορα τηλεοπτικά σόου και δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο «γλάστρες» είναι οι ωραίες, κομψές κυρίες, οι λεγόμενες «πρώτες κυρίες».

 

Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί πρέπει αυτές οι πρώτες κυρίες να συνοδεύουν τους πρώτους κυρίους τους στις διάφορες διεθνείς συναντήσεις που έχουν με άλλους πρώτους κυρίους για τα πολύ σοβαρά πολιτικά και οικονομικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.


Κατά μία δε περίεργη σύμπτωση όλες αυτές οι κυρίες είναι κατά κανόνα νέες, όμορφες, κομψές, καλοντυμένες, χαμογελαστές και μουγκές. Γλάστρες δηλαδή κανονικές. Εθιμοτυπικώς συναντιούνται και πίνουν τσάι ανταλλάσσοντας ποιος ξέρει τι κοινοτοπίες, την ώρα που οι κύριοί τους παίζουν στα ζάρια τις τύχες του πλανήτη.

 

Γιατί τις κουβαλούν μαζί τους; Προσδίδει κύρος στο αξίωμά τους μια ωραία, κοκέτα συμβία; Και πόσο στοιχίζει μια τέτοια συνοδός κυρίων και ποιος πληρώνει τα έξοδά της που δεν θα είναι βεβαίως λίγα;

 

Αντίθετα δεν έχω δει ποτέ πχ την Άγγελα Μέρκελ να συνοδεύεται στα ταξίδια της από έναν ωραίο και κομψό νεαρό κύριο που θα ήταν ο σύζυγός της. Και στο παρελθόν η Μάργκαρετ Θάτσερ μόνη της συναντούσε τον Ρίγκαν που είχε στο πλάι του την κυρία Ρίγκαν με τα χρωματιστά ταγεράκια της και την άψογη κόμμωση.

 

Ποιος ήξερε τον κύριο «Θάτσερ»; Ποιος ξέρει τον κύριο «Μέρκελ»; Κανείς.

 

Και ούτε και μας ενδιαφέρει.

 

Το ίδιο αδιάφορες πρέπει να μας είναι και αυτές οι επίσημες «γλάστρες». Είναι απλώς γυναίκες που έτυχε να έχουν παντρευτεί πολιτικούς. Ίσως μάλιστα μερικές από αυτές να δυσανασχετούν με αυτόν τον ρόλο συνοδού που πρέπει να υποδυθούν.

 

Δεν έχω τίποτα με αυτές τις όμορφες κυρίες, το αντίθετο. Τις χαζεύω και τις θαυμάζω για την κομψότητα και τη χάρη τους. Αλλά νιώθω ότι υποβιβάζουν το φύλο τους παίρνοντας αυτόν τον υποδεέστερο ρόλο συνοδού.

 

Καλό θα ήταν να μείνουν στην αφάνεια, όπως οι σύζυγοι των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική. Εκτός αν έχουν κάτι δικό τους να επιδείξουν, οπότε η προβολή τους έχει κάποια λογική.

 

Με αυτή την ανόητη συνήθεια να συνοδεύουν τους άντρες τους και τα ΜΜΕ να προβάλλουν τις χάρες τους, υποβιβάζουν το γυναικείο φύλο. Δεν το καταλαβαίνουν αυτές, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε κι εμείς που σχολιάζουμε ποικιλοτρόπως αυτές τις συνοδούς κυρίων. Τις «επίσημες γλάστρες».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: