25/10/23

Οι εξάωροι του ύπνου


                                                     Granville 



Κάποιοι τυχεροί άνθρωποι αρκούνται σε τέσσερις έως έξι ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο. Είναι έτσι η φτιάξη τους, ώστε να μη χρειάζονται οχτώ ώρες ύπνου όπως εμείς οι υπόλοιποι. Κερδίζουν επομένως δύο ως τέσσερις ώρες ζωής καθημερινά, τις οποίες εμείς χάνουμε βυθισμένοι στην απραξία του ύπνου.

 

Το πράγμα δεν είναι τόσο αμελητέο, όπως φαίνεται στην αρχή. Κάθισα και λογάριασα πόσο χρόνο σε βάθος δεκαετιών κερδίζει κάποιος που αρκείται σε έξι ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο.

 

Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο κάποιος είναι εβδομήντα χρονών και ότι από τα είκοσί του χρόνια έχει αυτή τη συνήθεια. Πόση επί πλέον ζωή έχει κερδίσει μέσα σε πενήντα χρόνια;

 

Δύο ώρες ζωής παραπάνω την ημέρα μάς δίνουν 14 ώρες ζωής παραπάνω την εβδομάδα και 56 ώρες ζωής τον μήνα. Δηλαδή σε ένα χρόνο ο άνθρωπος αυτός έχει κερδίσει 56 ώρες επί 12 μήνες: 672 ώρες επί πλέον ζωής. Σε 50 χρόνια έχει κερδίσει 33.600 ώρες ζωής ή αλλιώς 1400 μέρες. Οι 1400 μέρες μάς κάνουν 46,6 μήνες και οι 46,6 μήνες μάς κάνουν σχεδόν 4  χρόνια.

 

Με άλλα λόγια, ενώ οι συνομήλικοί του κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ο εβδομηντάρης που αρκείται σε έξι ώρες ύπνου έχει ζήσει περίπου τέσσερα περισσότερα χρόνια από αυτούς.

 

Αδικία.

 

ΥΓ Αν έχω κάνει κανένα λάθος στους υπολογισμούς, διορθώστε με. Με τα μαθηματικά δεν τα πήγαινα ποτέ καλά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: