9/10/23

Πραγματική πραγματικότητα και πλαστή πραγματικότητα

 



Μετά και από αυτές τις τελευταίες εκλογές βεβαιώθηκα πλέον ότι όποιος συχνάζει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ζει σε ένα ηλεκτρονικό κόσμο που αποτελεί ένα τεράστιο παραμορφωτικό καθρέφτη της πραγματικής κοινωνίας.

 

Η πραγματική ζωή βρίσκεται εκεί έξω, έχει τους δικούς της κανόνες, τους δικούς της νόμους και αγνοεί παντελώς ότι σε κάποια άλλη διάσταση μια πλαστή πραγματικότητα έχει φτιάξει ένα στρεβλό αντίγραφό της και το πλασάρει ως πραγματικό.

 

Γεγονότα τρομακτικά εξαφανίζονται στην ηλεκτρονική πραγματικότητα ή σμικρύνονται τόσο πολύ που με δυσκολία τα διακρίνουμε. Γεγονότα ήσσονος σημασίας διογκώνονται υπερβολικά, σε σημείο να μας τρομοκρατούν και να μας πανικοβάλλουν. Πρόσωπα σημαντικά χάνονται μέσα στα ανώνυμα πλήθη και πρόσωπα ασήμαντα κυριαρχούν ως άρχοντες με τεράστια (πλην πλαστή) δύναμη.

 

Όμορφα πράγματα περνούν απαρατήρητα και άσχημα ή εντελώς ψεύτικα πράγματα καταλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό χώρο και αποχτούν μια αληθοφανή (πλην όμως ψευδή) υπόσταση.

 

Εμείς, οι χρήστες του διαδικτύου είμαστε οι Κοιμώμενοι.

 

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο το καλύτερο για μας. Καλύτερο μόνο για μας, γιατί η πραγματική πραγματικότητα, όπως φαίνεται, δεν ενοχλείται και δεν επηρεάζεται καθόλου από τον παραμορφωτικό καθρέφτη που την παρουσιάζει στο διαδίκτυο εντελώς διαφορετική από ό,τι είναι έξω από αυτό.

 

Και όταν οι Κοιμώμενοι ανοίγουμε τα μάτια, η έκπληξή μας είναι τελικά πολύ οδυνηρή.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: