22/4/16

Τεχνοφασισμός και πράσσειν άλογα







Αγαπώ την τεχνολογία.

Αγαπώ τις μηχανές που κάνουν τη ζωή μου εύκολη, που μου επιτρέπουν να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που μου δίνουν πρόσβαση στη γνώση και την τέχνη, που ανιχνεύουν τυχόν βλάβες στον οργανισμό μου, που με θεραπεύουν ή με ανακουφίζουν από την αρρώστια και που διορθώνουν τις αναπηρίες των συνανθρώπων μου, που με ειδοποιούν έγκαιρα για τους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα ή από σεισμούς, ηφαίστεια και φωτιές, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτούς τους κινδύνους, που σώζουν ναυαγούς, που εντοπίζουν  ανθρώπους που έχουν χαθεί, που δίνουν τη χαρά ενός παιδιού σε γονείς που δυσκολεύονται να αποχτήσουν.

Αγαπώ την τεχνολογία που ελαχιστοποίησε τις αποστάσεις με τα τρένα, τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, που έδωσε την ευκαιρία στον άνθρωπο να μελετήσει τη θάλασσα και το βυθό της, τον αέρα και το διάστημα, την ύλη και τα συστατικά της και διεύρυνε τους ορίζοντές μας και τη γνώση μας.

Αγαπώ την τεχνολογία που είναι πολύτιμη βοηθός των επιστημών, της Αρχαιολογίας, της Παλαιοντολογίας, της Γεωλογίας, της Ιατρικής, της Αστρονομίας, της Ανθρωπολογίας, της Ζωολογίας, τη Φυτολογίας, τη Βιολογίας, της Φυσικής, της Χημείας. Που έκανε τις οικοδομικές κατασκευές πιο γερές, πιο ασφαλείς και πιο άνετες. Που έφερε πιο κοντά τους ανθρώπους με το τηλέφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Που διασπείρει τη γνώση και την πληροφορία με αστραπιαία ταχύτητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Που ελευθέρωσε τη γυναίκα από τη σκλαβιά του νοικοκυριού και της επέτρεψε να βγει στον κόσμο και να χειραφετηθεί. Που σώζει τα μωρά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα. Που διορθώνει τα σωματικά ελαττώματά τους, ώστε να μεγαλώσουν υγιή και φυσιολογικά.

Που διατηρεί τα σπίτια ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι.

Που διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμά μας.

Που μας παρέχει ζεστό νερό, όποια στιγμή θελήσουμε.

Που μας παρέχει φωτιά για να μαγειρέψουμε, χωρίς να χρειάζεται να μαζεύουμε ξύλα αποδώ κι αποκεί.

Που με χιλιάδες μικροσυσκευές κάνει τη ζωή μας πιο άνετη.




Λατρεύω την τεχνολογία, γιατί έβγαλε τον άνθρωπο από τη μιζέρια, τον μόχθο, την άγνοια και την αμορφωσιά, την ανημποριά, την απομόνωση.

Πώς θα ήταν τα νοσοκομεία μας χωρίς τα μηχανήματα;
Τα σχολεία μας με μόνο την πλάκα και το κοντύλι;
Οι πόλεις μας με άλογα και γαϊδούρια στους δρόμους;
Τα σπίτια μας με κεριά και λύχνους;
Οι αγροί μας χωρίς αγροτικά μηχανήματα;

Πόσο άραγε θα στοίχιζε ένα κομμάτι πανί για να φτιάξουμε ένα ρουχαλάκι;
Πόσο θα στοίχιζε ένα κιλό ρύζι;
Πόσες φορές την ημέρα θα πηγαίναμε στη βρύση για να πάρουμε νερό;
Πώς θα διορθώναμε το στραβισμό του παιδιού μας;
Πόσους κοριούς θα είχε το στρώμα μας;
Πόσα αγγεία νυκτός θα φυλάγαμε κάτω από το κρεβάτι;
Πόσες φορές το χρόνο θα πλενόμασταν;
Πώς θα ξέραμε, αν ζει και πώς ζει ο ξενιτεμένος μας γιος, αδελφός, άντρας;


Άκουσα προ ημερών τη λέξη «τεχνοφασισμός» και ανατρίχιασα.

Αλήθεια;
Δηλαδή ήταν καλύτερα τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σαν πίθηκοι κρεμασμένοι από τα δέντρα;

Και πότε ακριβώς αρχίζει αυτός ο τεχνοφασισμός; Μήπως από τότε που ο πρώτος άνθρωπος έφτιαξε το πρώτο ακόντιο; Μήπως από τότε που εφευρέθηκε η τυπογραφία; Μήπως από τότε που εφευρέθηκε το αλεξικέραυνο; Μήπως από τότε που πέταξε στον ουρανό το πρώτο αεροπλάνο; Μήπως από τότε που εφευρέθηκε το τηλέφωνο; Μήπως από τότε που εφευρέθηκε το ραδιόφωνο; Μήπως από τότε που μπήκε στα σπίτια μας το ηλεκτρικό ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα και το πλυντήριο; Μήπως από τότε που εφευρέθηκε η τηλεόραση; Μήπως από τότε που εξαπλώθηκε το διαδίκτυο;

Αν πείτε ότι το κακό ξεκίνησε με την τηλεόραση και το διαδίκτυο, τότε είστε απλώς πλανημένα θύματα της εποχής μας. Δυο γενιές πιο πριν οι ομοϊδεάτες σας κατήγγελλαν το ραδιόφωνο και δυο γενιές ακόμα πιο πριν το τηλέφωνο. Κάμποσες γενιές πιο πριν κάποιοι άλλοι είχαν καταγγείλει την τυπογραφία ότι θα έφερνε το τέλος της μόρφωσης, επειδή τώρα θα μάθαιναν γράμματα  και οι άξεστοι άνθρωποι του λαού.

Για να μην το πολυψάχνουμε, ο "τεχνοφασισμός" ξεκίνησε από τις πρώτες πέτρες που λείανε ο άνθρωπος και τις έκανε εργαλεία για το κυνήγι του. Από τότε δεν σταμάτησε να φτιάχνει, να εφευρίσκει, να ανακαλύπτει τρόπους που θα έκαναν τη ζωή του ευκολότερη. Και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, γιατί το ανθρώπινο πνεύμα δεν σταματά ποτέ να ψάχνει, να εφευρίσκει και να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή.

Σε όσους δεν αρέσει η σύγχρονη ζωή, υπάρχουν και οι γραφικοί Amish στην Αμερική που κυκλοφορούν με άμαξες που τις σέρνουν άλογα, που δεν μπαίνουν ποτέ σε μηχανοκίνητο όχημα, που οι ρόδες των κάρων τους δεν επιτρέπεται να έχουν ελαστικά, αλλά να είναι ξύλινες, που δεν χρησιμοποιούν μπαταρίες, τηλέφωνο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπολογιστές, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ράβουν τα ρούχα τους με το χέρι στο σπίτι τους και ζουν μακάριοι, αλλά, προσέξτε: όχι χωρίς τεχνολογία, αλλά με τεχνολογία παλιότερης εποχής.


Να πάτε λοιπόν εσείς που μιλάτε για τεχνοφασισμό να ζήσετε
στα όρη και τα άγρια βουνά και όχι να τον καταγγέλλετε από τον υπολογιστή σας καθισμένοι αναπαυτικά στους καναπέδες σας, ενώ το κλιματιστικό κρατά το χώρο σας στην επιθυμητή θερμοκρασία. Στα όρη και τα άγρια βουνά, να πιάνετε κουβέντα με τα δέντρα και όχι με τους φίλους σας απανταχού της γης μέσω του κινητού σας. Εκεί να πάτε να ζήσετε και άμα αρρωστήσετε, να μείνετε με την αρρώστια σας και να λιώσετε και άμα δείτε πεταμένο πουθενά κανένα βιβλίο, να το κάψετε με βδελυγμία, γιατί είναι προϊόν του τεχνοφασισμού. Κι άμα τα ρούχα σας γίνουν κουρέλια, να σκοτώσετε καμιά αρκούδα, να τη γδάρετε και να φορέσετε τη γούνα της. Αλλά να τη σκοτώσετε με τα χέρια σας, γιατί τα εργαλεία και τα όπλα, όσο πρωτόγονα κι αν είναι, ανήκουν στους προγόνους του τεχνοφασισμού. Κι άμα θέλετε φωτιά να ζεσταθείτε, να μάθετε να τρίβετε ξυλαράκια για να την ανάψετε, γιατί και οι αναπτήρες στον τεχνοφασισμό ανήκουν. Κι άμα πέσουν τα δόντια σας, να μείνετε φαφούτηδες, διότι βλέπετε τι μηχανήματα τρελά έχουν οι οδοντογιατροί στα ιατρεία τους. Να κοπανάτε μετά τις ρίζες και τους βολβούς με την πέτρα, να γίνουν αλοιφή, για να τα φάτε. Και βέβαια να πάτε να μείνετε σε μια σπηλιά παρέα με τα φίδια και τους σκορπιούς , διότι έτσι και διανοηθείτε να φτιάξετε καμιά καλύβα και πιάσετε μια πέτρα και τη βάλετε πάνω στην άλλη, έχετε διαπράξει το αμάρτημα του τεχνοφασισμού.


Όσο για μας τους υπόλοιπους, θα μείνουμε στα Σόδομα και τα Γόμορρα και θα απολαμβάνουμε τον τεχνοφασισμό και τα αγαθά του, θα μορφωνόμαστε, θα μακροημερεύουμε και θα σπεύδουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο που είναι σε ανάγκη, διότι αυτή την πληροφορία ο τεχνοφασισμός είναι που  τη διαχέει στην ανθρωπότητα και όχι ο τελάλης του χωριού.


3 σχόλια:

Σκιά είπε...

Άλλο ένα άρθρο με εξαιρετική ανάλυση,που βάζει τα πράγματα δικαίως και αναμφισβήτητα στην θέση τους!!!

Καίτη Βασιλάκου είπε...

:)

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Χαμόγελο...