1/10/22

"Greenland, το τελευταίο καταφύγιο ": αφήστε μας να το χαρούμε, βρε!

 



 

Πέρασα χθες δυο ευχάριστες ώρες χαζεύοντας μια ταινία καταστροφής ( μου αρέσουν αυτές οι ταινίες) που δεν είχε καμιά πρόθεση να με προβληματίσει, να μου προκαλέσει υπαρξιακά ερωτήματα και άγχη ή να μου μεταγγίσει υψηλή αισθητική απόλαυση.

 

Ήθελε απλά να με κάνει να περάσω δυο ώρες ευχάριστες. Με τα γνωστά κλισέ της κι αυτή, κομμάτια ενός κομήτη που πέφτουν στη Γη και την καταστρέφουν, πλήθη που ουρλιάζουν απελπισμένα και ψάχνουν σωτηρία, πόλεις ρημαγμένες και μια οικογένεια που παλεύει να σωθεί και καταφέρνει την τελευταία στιγμή να χωθεί σε ένα καταφύγιο.

 

Από την αρχή της ταινίας ξέρουμε το τέλος – έτσι είναι αυτές οι ταινίες. Καμιά απαίτηση δεν έχουμε και δεν θέλουμε να μας διδάξει τίποτε - τι να μας διδάξει δηλαδή στην ηλικία που είμαστε, πια όλα τα ξέρουμε και ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης είναι ανήλικα παιδιά μπροστά μας. Καλογυρισμένη θέλουμε μόνο να είναι, χωρίς χοντράδες και αφέλειες.

 

Τέλος πάντων, εγώ ευχαριστήθηκα θέαμα και μετά από περιέργεια είπα να δω στο διαδίκτυο τι λένε οι κριτικοί μας για την ταινία.

 

Οι κριτικοί μας -άλλα ανήλικα αυτά μπροστά σε μας – με σηκωμένο το φρύδι έδειξαν την απέραντη περιφρόνησή τους για μια ελεεινή ταινία που δεν ήταν επιπέδου Μπέργκμαν, Μπουνιουέλ,  Φελίνι ή Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Θα μπορούσαν βέβαια να γράψουν απλά ότι είναι μια ταινία καταστροφής με τα γνωστά κλισέ και να μην περιμένουμε τίποτε περισσότερο. Αλλά όχι! Έπρεπε να φτύσουν την ταινία, για να αποδείξουν το δικό τους υψηλής ποιότητας επίπεδο, το οποίο ξέρουμε πόσο καλά αντιγράφουν από τους ξένους κριτικούς.

 

Μετά πήγα στην αγγλόφωνη Βικιπαίδεια να δω τι έγραφαν εκεί για την ταινία ( η μετάφραση στα ελληνικά είναι αυτόματη). Εκεί διάβασα έκπληκτη ότι:

 

Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς και απέφερε 52,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με προϋπολογισμό παραγωγής 35 εκατομμύρια δολάρια.

Στο συγκεντρωτικό κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 78% με βάση 155 κριτικές, με μέση βαθμολογία 6,3/10. Η συναίνεση των κριτικών του ιστότοπου λέει: «Προσοχή, κομήτες της Γροιλανδίας : Ο Τζέραρντ Μπάτλερ είναι εδώ για να προστατεύσει τη Γη – και να δείξει στο κοινό μια απίθανα διασκεδαστική στιγμή». Στο Metacritic , έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 64 στα 100 με βάση 25 κριτικούς, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές".

Γράφοντας για τους Chicago Sun-Times , ο Richard Roeper έδωσε στην ταινία τρία στα τέσσερα αστέρια, λέγοντας: «Σε αντίθεση με τις τυπικές, φορτωμένες με εφέ ταινίες, η Greenland είναι περισσότερο στο πνεύμα του Steven Spielberg (Ο Πόλεμος των Κόσμων), με τις σκηνές του χάους και της καταστροφής να χρησιμεύουν ως φόντο για την ιστορία της απεγνωσμένης αναζήτησης μιας οικογένειας για επιβίωση — ακόμα κι όταν οι περιστάσεις την έχουν διαλύσει». Γράφοντας για το IndieWire , ο David Ehrlich έδωσε στην ταινία βαθμό Β και είπε, "Αποφεύγοντας το θέαμα και εστιάζοντας στην ανθρώπινη κλίμακα μιας κρίσης, η Greenland γίνεται η σπάνια ταινία καταστροφής που δείχνει ρεαλιστική."

Η Κέιτι Γουόλς των Los Angeles Times έγραψε ότι "η ταινία δεν είναι απλώς αληθοφανής αλλά αναγνωρίσιμη. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα από τον κόσμο γι’ αυτήν την κινηματογραφική αποκάλυψη. Αυτοί είναι οι άνθρωποι, τα μέρη και, ναι, οι συμπεριφορές που γνωρίζουμε πολύ καλά".

Ο Τζόρνταν Μίντζερ του The Hollywood Reporter είπε: «Η σκληρή αληθοφάνεια που φέρνει στο τραπέζι ο σταρ και σκηνοθέτης Ric Roman Waugh συμβάλλει πολύ στο να γίνει αυτή η υπερπαραγωγή Β επιπέδου μια επίκαιρη και ένοχη απόλαυση». Ο Chris Hewitt του Star Tribune το αποκάλεσε "ταινία που έγινε με ικανό τρόπο".

Σύμφωνα με τον Matthew Monagle του The Austin Chronicle,  “η Greenland μπορεί να είναι μια ταινία B στην καρδιά, αλλά κρατώντας τουλάχιστον το ένα δάχτυλο του ποδιού στο έδαφος ανά πάσα στιγμή, οι σκηνοθέτες κατασκευάζουν κάτι που ξεπερνά την κατηγορία βάρους της”.

Η κριτική για την ταινία, όπως και ο έπαινός της, ήταν επίσης άφθονη. Ο Ignatiy Vishnevetsky του The AV Club είχε συγκρίνει την Greenland με τις ταινίες του Roland Emmerich, ενώ ο Owen Gleiberman του Variety έγραψε «Ένα θρίλερ δεν υποτίθεται ότι είναι ένα παιχνιδάκι· αν ήταν, δεν θα συγκινούσε».https://en.wikipedia.org/wiki/Greenland_(film)

Αυτά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: