13/10/22

Ένοχοι εναντίον ενόχων

 





Από πότε οι φυλακισμένοι έχουν την εξουσία να απονέμουν δικαιοσύνη μέσα στις φυλακές; Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; Και γιατί εμείς χαιρόμαστε, όταν σκεφτόμαστε ότι ένας συγκεκριμένου τύπου εγκληματίας θα τιμωρηθεί βάρβαρα από τους συναδέλφους του μέσα στη φυλακή;

 

Τα κάθε λογής απόβλητα στοιχεία των φυλακών θέλουν να μας δείξουν άραγε ότι διαθέτουν ηθικές αρχές;

 

Αν είχαν, θα ήταν ανάμεσά μας. Για να είναι έγκλειστοι, κάτι έχουν κάνει – βαρύ ή ελαφρύ δεν έχει σημασία – κάτι έχουν κάνει που παραβιάζει τον νόμο. Παραβιάζει την αίσθηση δικαίου που έχει η κοινωνία της εποχής μας. Η τιμωρία τους ή ο σωφρονισμός τους, όπως θέλετε πείτε το, είναι να μείνουν στη φυλακή κάποια χρόνια, λίγα ή πολλά, ανάλογα με το άδικο που έχουν διαπράξει. Κανείς δεν τους έχει εξουσιοδοτήσει να απονέμουν δικαιοσύνη οι άδικοι στους άδικους.

 

Δεν με πείθει η αγανάκτησή τους, αν κάποιος συνάδελφός τους διέπραξε ένα είδος εγκλήματος που δεν διέπραξαν αυτοί. Δεν με πείθει ο τυχόν ηθικός κώδικάς τους που θέλουν να προβάλλουν προς τα έξω. Δεν θα συνταχθώ ποτέ μαζί τους και δεν θα τους πω «μπράβο» που χειροδικούν σε έναν δικό τους, επειδή κάπου θέλουν να εκτονώσουν τη βία που έχουν μέσα τους και την εκτονώνουν σε έναν άλλον εγκληματία.

 

Δεν είναι ηθικά άτομα, επομένως η χειροδικία εις βάρος άλλων φυλακισμένων δεν εκφράζει ηθική αγανάκτηση αλλά μόνο βία, παράνομη βία. Μην ξεγελιόμαστε και μην επιχαίρουμε. Αυτοί ξεγελούν εμάς και τον εαυτό τους πιστεύοντας ότι είναι καλύτεροι από αυτόν που ξυλοκοπούν και περιμένοντας συγχαρητήρια από την κοινωνία.

 

Δεν θα τους τα δώσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: