3/10/22

Ben Fogle: η άλλη όψη της γραφικής Ελλάδας

  






Με ντροπή και με θλίψη παρακολούθησα πριν λίγες μέρες μια συγκεκριμένη εκπομπή του Ben Fogle  New Lives in the wild”, μια παραγωγή του BBC earth που παρουσιάζει ο Ben Fogle με εξαιρετική ευγένεια και διακριτικότητα και στην οποία βλέπουμε διάφορα άτομα που εγκατέλειψαν τον πολιτισμό και προτίμησαν να ζήσουν μακριά από αυτόν, στη φύση.

 

Αυτή τη φορά ο Ben Fogle ταξίδεψε στην Άνδρο, ανέβηκε στα βουνά της και συνάντησε τη Σάντι, μια μοναχική Αγγλίδα που ζει εκεί και έχει θέσει σκοπό της ζωής της να προστατεύει τα εγκαταλειμμένα και κακοποιημένα ζώα του νησιού.

 

Ο Ben Fogle, ευγενέστατος, είπε τα καλύτερα για το ελληνικό νησί σε ένα βιντεάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όπως πχ «παντού, όπου πήγαμε, συναντήσαμε φιλοξενία, βρήκαμε μόνο καλοσύνη και καλή διάθεση από όλους, περάσαμε υπέροχα, θαυμάσιο φαγητό, είναι ένας τόπος που σίγουρα θα τον επισκεπτόμουν ξανά».

https://www.youtube.com/watch?v=VXXnulNM4JA

 

Η εκπομπή όμως, χωρίς να κατηγορεί ή να υποδεικνύει κανένα, μας δείχνει έμμεσα την πραγματικότητα όχι μόνο της Άνδρου αλλά και ολόκληρης της χώρας μας, όπου οι μεν άνθρωποι είναι φιλόξενοι και καλοί με τους ξένους αλλά σκληροί και άκαρδοι απέναντι στα ζώα του τόπου.

 

Η Σάντι συντηρεί σκυλιά και γατιά εγκαταλειμμένα ή άρρωστα, κουτάβια πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών και γαϊδουράκια που τα αφεντικά τους δεν τα ήθελαν πια και τα έδιωξαν από τα σπίτια τους.

 

Η σειρά αυτή του BBC earth προβάλλεται σε όλο τον κόσμο και έτσι εκατομμύρια τηλεθεατές έμαθαν ότι τα ωραία και τόσο γραφικά νησιά μας που όλοι θέλουν να επισκεφθούν κρύβουν μια τραγωδία στα ενδότερα που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν.

 

Ντροπή και θλίψη ένιωσα λοιπόν βλέποντας τη συγκεκριμένη εκπομπή και την αγωνία της Σάντι, καθώς οι οικονομίες της σιγά σιγά εξανεμίζονται και θα έρθει η μέρα που δεν θα μπορεί να συντηρεί αυτά τα πεταμένα από τους Έλληνες ζώα.

 

Ο Ben Fogle μάς έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους, μας έχει παρουσιάσει ιδιόρρυθμους ανθρώπους, εντελώς αντισυμβατικούς, που ζουν στη φύση, μακριά από τους άλλους. Συχνά έχουν ένα σύντροφο ή και οικογένεια, άλλοτε είναι εντελώς μόνοι. Είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που ζουν.

 

Εδώ όμως, στην ελληνική Άνδρο, όσο κι αν προσπάθησε να κρατήσει τις αποστάσεις και να μην προσβάλει κανέναν, όπως εξάλλου έκανε και η καλοσυνάτη Σάντι, το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστο: είμαστε λαός σκληρός απέναντι στα ζώα. Τη Σάντι τη βοηθούν ξένοι, όχι Έλληνες.


Οι Έλληνες ανήκουν στη Δύση μόνο όσον αφορά τα σουπερμάρκετ, τις θερινές διακοπές, τα καφέ, τη μόδα και την κουτσή Δημοκρατία μας.


 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: