10/10/24

Καλλιτεχνικές ψευδαισθήσεις: Φλόρενς Φόρεστ Τζέκινς

 




 

Η Φλόρενς Φόρεστ Τζέκινς υπήρξε μια πάμπλουτη Νεοϋορκέζα  του 20ού αιώνα που πίστευε ότι είχε μια καταπληκτική φωνή σοπράνο. Στην πραγματικότητα ήταν εντελώς φάλτσα.

 

Τούτου δοθέντος οργάνωνε μουσικές εκδηλώσεις στις δεκαετίες 1920, 1930, 1940, στις οποίες καλούσε ένα κύκλο πιστών θαυμαστών, καθώς και αρκετούς που είχαν να ωφεληθούν από τη γενναιοδωρία της.

 

Με ιδιαίτερη προσοχή κρατούσε μακριά τους σοβαρούς μουσικόφιλους καθώς και τους αντίστοιχους κριτικούς μεγάλων εφημερίδων.

 

Ανάμεσα στο κοινό της ωστόσο παρεισέφρεαν και πολλοί που ήθελαν να διασκεδάσουν. Η Τζέκινς έδειχνε να αγνοεί τα γέλια του κοινού, ενώ οι πιστοί της φίλοι προσπαθούσαν να τα καλύψουν με επευφημίες και χειροκροτήματα.

 

Υπήρξαν ωστόσο και ευνοϊκά άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές μουσικές εκδόσεις και τα οποία γράφτηκαν ή από τους φίλους της ή από την ίδια.

 

Είχε επίσης αναπτύξει φιλία με τον Παγκανίνι, ο οποίος μάλλον ωφελούνταν από τη γενναιοδωρία της.

 

Σε ηλικία 76 ετών η Τζέκινς υποχώρησε στη ζήτηση του κοινού και έκλεισε το Carnegie Hall για μια παράσταση γενικής εισόδου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1944. Τα εισιτήρια για την εκδήλωση εξαντλήθηκαν εβδομάδες νωρίτερα. Η ζήτηση ήταν τέτοια που εκτιμάται ότι 2.000 άτομα απομακρύνθηκαν από την πόρτα του χώρου 2.800 θέσεων. Πολλές διασημότητες παρευρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των Porter, Marge Champion , Gian Carlo Menotti , Kitty Carlisle και Lily Pons με τον σύζυγό της, Andre Kostelanetz , ο οποίος συνέθεσε ένα τραγούδι για το ρεσιτάλ.

Δεδομένου ότι η διανομή εισιτηρίων ήταν εκτός ελέγχου της Τζέκινς, για πρώτη φορά οι χλευαστές και οι επικριτές δεν μπορούσαν να κρατηθούν μακριά. Οι εφημερίδες του επόμενου πρωινού γέμισαν με καυστικές, σαρκαστικές κριτικές. Η New York Post έγραψε: «Η Lady Florence... επιδόθηκε χθες το βράδυ σε ένα από τα πιο περίεργα μαζικά αστεία που έχει δει ποτέ η Νέα Υόρκη».


Πέντε μέρες αργότερα η Τζέκινς υπέστη καρδιακή προσβολή και μετά από ένα μήνα πέθανε.

 

Η ταινία «Florence Foster Jenkins, φάλτσο σοπράνο» γυρίστηκε το 2016 από τον Stephen Frears. Πρωταγωνιστούν η Μέριλ Στριπ ως Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς  και ο  Χιου Γκραντ που υποδύεται τον μάνατζερ και τον επί χρόνια σύντροφό της.

 

(Οι πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια)

 

Η Φλόρενς Φόστερ Τζέκινς έζησε σε ένα υπέροχο κόσμο ψευδαίσθησης, όπως ζουν πολλοί που θεωρούν τον εαυτό τους καλλιτέχνη, ενώ δεν είναι, και υποστηρίζονται από ένα προστατευτικό περιβάλλον.

Δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: