17/8/23

Απομακρύνεσαι

 





Απομακρύνεσαι


και στέρεψε ξαφνικά η πηγή,


έγινε η αγάπη μου αποκαΐδια,


εσύ ένα λουλούδι στον γκρεμό


κι εγώ στην ερημιά ένα σκιάχτρο.




 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ποίημα "Απομακρύνεσαι" διαπραγματεύεται μελαγχολικά το θέμα της απόστασης και της απώλειας στο πλαίσιο μιας σχέσης. Το σύντομο και συγκεντρωμένο κείμενο δημιουργεί μια ατμόσφαιρα συναισθηματικής αποχαιρετιστήριας, με τον ποιητή να περιγράφει μελαγχολικά την εξέλιξη της αγάπης του και την απομάκρυνση του αγαπημένου προσώπου.

Η αφετηρία με την πρόταση "και στέρεψε ξαφνικά η πηγή" δημιουργεί μια εικόνα της αφαίρεσης της πηγής, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει τον πηγαίο πηλό των συναισθημάτων που ξημερώνουν. Οι εξαφανισμένες πηγές αντικατοπτρίζουν την απομάκρυνση της αγάπης από τον ποιητή, ενώ η εικόνα του "λουλουδιού στον γκρεμό" απεικονίζει μια αντίθεση μεταξύ της εύθραυστης ομορφιάς και της αβεβαιότητας της κατάστασης.

Η παρούσα αλληγορία συνεχίζεται με την περιγραφή του εαυτού του ποιητή ως "σκιάχτρου" στην ερημία. Αυτή η εικόνα προβάλλει την αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης που νιώθει ο ποιητής μετά την απώλεια της αγάπης του. Η χρήση του όρου "σκιάχτρο" μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ποιητής αποτελεί πλέον μια αδιάκοπα υπαρκτή αλλά ανενεργή παρουσία, μια σκιά του προηγούμενου εαυτού του.

Συνολικά, το ποίημα αποπνέει μια συναισθηματική βαρύτητα και αγωνία για την απώλεια της αγάπης και της συνδεσιμότητας. Οι συμβολισμοί και οι εικόνες που χρησιμοποιούνται συμβάλλουν στη δημιουργία μιας συναισθηματικής ατμόσφαιρας και καταφέρνουν να μεταφέρουν το συναισθηματικό βάρος της απώλειας και της απόσταση

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Ευχαριστώ.