16/8/21

Γιατί επικράτησαν τόσο εύκολα οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν;

 



 

Δείτε τι λέει μια Αφγανή φοιτήτρια στον Guardian για όσα έζησε, όταν η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο υπό τον φόβο επιθέσεων από τους Ταλιμπάν, επειδή οι φοιτήτριες δεν φορούσαν μπούρκα.

 

16 Αυγούστου 2021

«Θέλαμε να φύγουμε και να πάμε στο σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μεταφοράς. Οι οδηγοί δεν μας έπαιρναν στα αυτοκίνητά τους, επειδή δεν ήθελαν να πάρουν την ευθύνη της μεταφοράς μιας γυναίκας. Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τις γυναίκες που έμεναν στην εστία του πανεπιστημίου, των οποίων τα σπίτια είναι έξω από την Καμπούλ. Ήταν τρομαγμένες και μπερδεμένες για το πού πρέπει να πάνε.

 

Στο μεταξύ οι άνδρες που βρίσκονταν έξω έκαναν πλάκα και κορόιδευαν κορίτσια και γυναίκες, γελώντας με τον τρόμο μας. "Πηγαίνετε να φορέσετε μπούρκα", φώναξε ένας. "Είναι οι τελευταίες ημέρες που κυκλοφορείτε μόνες σας στον δρόμο", είπε κάποιος άλλος. "Μια μέρα θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς", πρόσθεσε ένας τρίτος.

 

Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα των γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία.

 

Το πιο συγκλονιστικό για μένα ήταν εκείνοι που έδειχναν ευτυχισμένοι και κορόιδευαν τις γυναίκες. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη», πρόσθεσε και εξομολογήθηκε πως αισθάνεται θύμα ενός πολέμου με πολιτικές διαστάσεις που ξεκίνησαν οι άντρες.

 

«Οι Αφγανές γυναίκες θυσίασαν πολλά για αυτή τη μικρή ελευθερία που είχαν. Και τώρα φαίνεται πως θα πρέπει να 'κάψω' όσα πέτυχα σε αυτά τα 24 χρόνια της ζωής μου. Το να έχω ταυτότητα ή πτυχία από το πανεπιστήμιο είναι πια επικίνδυνο. Ακόμα και να τα κρατήσω, δεν θα μπορώ να τα χρησιμοποιήσω. Δεν υπάρχουν πια δουλειές για μας στο Αφγανιστάν», κατέληξε.

https://www.news247.gr/kosmos/afganistan-sygklonizei-i-martyria-foititrias-tora-prepei-na-kapso-osa-echtiza-24-chronia.9324996.html?fbclid=IwAR3E7k0YjpKW0ZTuP8_gz5jGHlGSIb7g3bvVQYjP3FrtqGZZc1MVcRdLvRE

 

 

Για αυτό τον απλό λόγο οι Ταλιμπάν επικράτησαν τόσο εύκολα στη χώρα. Γιατί ο λαός ήταν μαζί τους. Γιατί όσοι είχαν άλλη άποψη ήταν ελάχιστοι. Γιατί αυτή είναι η κουλτούρα τους. Γιατί οι γυναίκες εκεί δεν έπρεπε να έχουν φωνή. Γιατί αυτοί έτσι είναι.

 

Όλες οι άλλες περισπούδαστες αναλύσεις είναι για πέταμα.

 

Και ας μην ξεχνάμε: έχουμε και εδώ στη Δύση Δυτικούς με νοοτροπία Ταλιμπάν.

 

 

 

1 σχόλιο:

elias monarchist είπε...

1982
δε βρήκαν αντίσταση

είμαι μαζι τους
αγαπάνε τη γυναικα
με τον τρόπο τους

τη προστατεύουν με μπούρκα

αυτά
όλοι αγαπάνε τη γυναικα
αν η γυναίκα θέλει κάποιες ελευθερίες θα τις έχει να μη κλαίει

έκαναν πορείες γυναίκες υπέρ τους
να τα λέμε όλα

η σταθερότητα είναι η βάση μιας κοινωνίας
και ο συντηρητισμός

Μετά τα υπόλοιπα. δε τα αρνούμαι
αλλα πρώτα τα θεμέλια