11/8/21

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

 

 



 

Η φωτιά στο Μάτι ήταν υπόθεση μιας ώρας.

 

Ενώ όλα έδειχναν ότι η φωτιά στην Πεντέλη ήταν υπό έλεγχο, στις 17.10 με 17.30 ο άνεμος ξαφνικά ισχυροποιήθηκε και στράφηκε ανατολικά. Εξαπλώθηκε με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (σχεδόν 40 °C) και με χαμηλή υγρασία (19%)

 

Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία και το μικροκλίμα της περιοχής, τα οποία ευθύνονταν για τη δημιουργία ισχυρών καταβατικών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη.

 

Η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς αρχικά και Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μετέπειτα, μέσα σε λίγα λεπτά.

 

 Γύρω στις 18.15 η φωτιά έφτασε στη θάλασσα.

 

(Από τη Βικιπαίδεια).

 

Μέσα σε μια ώρα έγιναν όλα. Κάηκε το Μάτι, τα σπίτια του, τα ζώα του και οι κάτοικοί του. Όποιος έχει πάει στο Μάτι γνωρίζει ότι η πρόσβαση στη θάλασσα γίνεται από κάτι στενάκια που δεν διακρίνονται ούτε σε καιρό αιθρίας. Πόσο μάλλον σε συνθήκες πυρκαγιάς με τις φλόγες και τους καπνούς να κρύβουν τα πάντα. Ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει την περιοχή είναι στενός και σε περιπτώσεις πανικού μπλοκάρεται από τα αυτοκίνητα των απελπισμένων που θέλουν να ξεφύγουν και άλλοι πάνε προς τη μια κατεύθυνση, άλλοι προς την αντίθετη.

 

Η πυκνή δόμηση μέσα σε δενδροφυτευμένη περιοχή με αφανή μονοπάτια που οδηγούν στη θάλασσα και με ένα στενό δρόμο διαφυγής που μποτιλιαρίστηκε αμέσως σε συνδυασμό με μια δαιμονική σύμπτωση πολύ δυνατού αέρα, υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας έφερε την τραγωδία.

 

Η τότε κυβέρνηση δεν είναι υπόλογη για όλα αυτά. Μέσα σε μια ώρα δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτε. Είναι υπόλογη, γιατί προσπάθησε να κρύψει την τραγωδία, γιατί έπαιξε θέατρο στην τηλεόραση και γιατί ως απροετοίμαστη (και άσχετη) δεν μπόρεσε να συντονιστεί, ώστε να σώσει κάποιους κατοίκους και ο αριθμός των νεκρών να είναι μικρότερος. Επίσης προκάλεσε πολύ άσχημες εντυπώσεις στη συνέχεια με τις δηλώσεις και τη στάση των εκπροσώπων της.

 

Αυτά για το Μάτι.

 

Στις τωρινές φωτιές έχουμε άλλες δαιμονικές συμπτώσεις: ισχυρός καύσωνας που επιμένει για τόσες μέρες με θερμοκρασίες πολύ υψηλές σε όλη τη χώρα (ας προσθέσουμε και κάτι εμπρηστές, αυτό θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες μέρες) με αποτέλεσμα 586 πυρκαγιές από το βορρά ως τον νότο. 586 πυρκαγιές. Σκεφτείτε το νούμερο. Σκεφτείτε την αγωνία των αρμοδίων να μη ξανασυμβεί μια τραγωδία με εκατό και πλέον νεκρούς, σκεφτείτε πώς έπρεπε να συντονίσουν την επιχείρηση, ώστε να σβήσουν ή έστω να περιορίσουν τις 586 φωτιές που έκαιγαν τη χώρα.

 

Και τότε στο Μάτι και σήμερα με τις 586 πυρκαγιές η αιτία ήταν οι καιρικές συνθήκες. Εμείς αυτές τις δύο συμφορές τις κάναμε παιχνίδι για να βρίζουμε ο ένας τον άλλον.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: