4/5/19

Δολοφόνος κατά συρροήν : γεννιέται ή γίνεται;






Κατά συρροήν δολοφόνος είναι αυτός που σκοτώνει τρία ή περισσότερα άτομα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα και σε μια συγκεκριμένη χρονική απόσταση από τον ένα φόνο στον επόμενο. Το FBI ορίζει ότι οι κατά συρροήν φόνοι είναι μια σειρά από δύο ή περισσότερες δολοφονίες που διαπράττονται ως ξεχωριστά συμβάντα και συνήθως – αλλά όχι πάντα – από έναν δράστη που ενεργεί μόνος του.

Ακόμα η επιστήμη δεν έχει απαντήσει, αν τα άτομα αυτά γεννιούνται για να γίνουν δολοφόνοι κατά συρροήν ή γίνονται λόγω περιβαλλοντικών αιτίων.

Ο φόνος ήταν κάτι φυσικό για τον πρωτόγονο άνθρωπο. Για τον πολιτισμένο δεν είναι. Οι περισσότεροι από μας έχουμε αποβάλει αυτή την άγρια φυσική ροπή μεγαλώνοντας σε πολιτισμένο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Πολλοί κατά συρροήν δολοφόνοι έχουν υποστεί κάποιου είδους φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση, έχουν μεγαλώσει σε δυσλειτουργικές οικογένειες ή με γονείς συναισθηματικά αδιάφορους ή απόντες. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κατά συρροήν δολοφόνος φαίνεται ότι είχε μια φυσιολογική παιδική ζωή.

              Jeffrey Dahmer, Αμερικανός, σκότωσε 17 νέους άνδρες

Στον Καναδά ο διοικητής μιας αεροπορικής βάσης που πιλόταρε αεροπλάνα αντίστοιχα με τα αμερικάνικα Air Force one και μετέφερε τον πρωθυπουργό σε διάφορους αξιωματούχους, ξαφνικά στα σαράντα του χρόνια διέπραξε δύο σεξουαλικές δολοφονίες. Τίποτα από την παιδική του ηλικία δεν εξηγεί τη συμπεριφορά του. Και επίσης είναι περίεργο που η αρρωστημένη τάση του εκδηλώθηκε σε τόσο μεγάλη ηλικία.

Αν και οι περισσότεροι κατά συρροήν δολοφόνοι έχουν τραυματικά παιδικά χρόνια, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξηγήσει τη συμπεριφορά τους. Πολλά άτομα έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, όμως δεν γίνονται κατά συρροήν δολοφόνοι, αν και μπορεί να παρουσιάσουν ως ενήλικες μια δυσκολία προσαρμογής στην κοινωνία.

Το πρόβλημα με τα άτομα αυτά είναι ότι έχουν μια ισχυρή παρόρμηση για φόνο που δυσκολεύονται να ελέγξουν. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά τι είναι αυτό που κάνουν, γι’ αυτό και κρύβονται και φροντίζουν να μην αφήνουν ίχνη.


                    Andrei Chicatilo, Ρώσος, σκότωσε 50 γυναίκες και παιδιά

Η ροπή τους για φόνο, καλύτερα για μια σειρά φόνων, ίσως οφείλεται σε μια δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών, όπως μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Μπορεί να πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο που προκαλεί μείωση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, υπεύθυνης για τις συνάψεις των νευρώνων. Το ερώτημα είναι, αν αυτή η διαταραχή οφείλεται εν μέρει σε κοινωνικούς ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή είναι εξ αρχής γενετικά προσδιορισμένη.

Η κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία ή η παραμέληση οδηγεί συχνά σε μετατραυματικό στρες ή σε φοβίες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό ίσως είναι ένας παράγοντας που οδηγεί κάποια διαταραγμένα άτομα στο να διαπράξουν εγκλήματα. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί κατά συρροήν δολοφόνοι με φυσιολογική παιδική ζωή.

Ο νευροεπιστήμονας James Fallon ίσως μάς δίνει την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Σκάναρε τον δικό του εγκέφαλο και με έκπληξη παρατήρησε ότι περιείχε όλα τα σημάδια ενός ψυχοπαθούς. Στο βιβλίο του «The psychopath inside: A Neuroscientists Personal Journey into the Dark Side of the Brain», ο Fallon αναφέρει το σοκ που πέρασε, όταν στη συνέχεια ερεύνησε τη ζωή των προγόνων του και ανακάλυψε στο γενεαλογικό του δέντρο εφτά άτομα που είχαν κατηγορηθεί για φόνο. Αυτό που πιστεύει είναι ότι η αφοσίωση και η αγάπη των γονέων του είναι η αιτία που ξέφυγε από ένα τέτοιο πεπρωμένο.

Joachim Kroll, Γερμανός, σκότωσε 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά

Από περιέργεια έψαξα στη Βικιπαίδεια να βρω τον αριθμό των κατά συρροήν δολοφόνων του 20ού και 21ου αιώνα ανά χώρα. (Άλλες πηγές δίνουν άλλα αποτελέσματα, όχι πολύ διαφορετικά πάντως).

Ασία και Αφρική
Αφγανιστάν: 1
Μπαγκλαντές: 2
Κίνα: 12
Αίγυπτος: 2
Γκάνα: 2
Χονγκ Κονγκ: 2
Ινδία: 18
Ινδονησία: 3
Ιράκ: 2
Ιράν: 5
Ισραήλ: 2 (ο ένας παλαιστινιακής καταγωγής)
Ιαπωνία: 13
Καζακστάν: 2
Μαρόκο: 1
Πακιστάν:2
Ν. Αφρική: 25
Ν. Κορέα:6
Σουαζιλάνδη: 1
Ταϊβάν:1
Τυνησία: 1
Τουρκία: 3
Υεμένη: 1
Ζάμπια: 1
Ζιμπάμπουε: 1 (Σκωτσέζος γιατρός)

Βόρεια Αμερική (μη ισπανόφωνη)
Καναδάς: 14
ΗΠΑ: 329

Λατινική Αμερική
Αργεντινή: 5
Μπαχάμες: 1 (Αμερικανός έποικος)
Βολιβία: 1
Βραζιλία: 12
Χιλή: 3
Κολομβία: 6
Ισημερινός: 2
Μεξικό: 25
Παναμάς: 2
Περού: 1
Ουρουγουάη: 1
Βενεζουέλα: 1
Τζαμάικα: 0

Ωκεανία
Αυστραλία: 25
Νέα Ζηλανδία: 1

Ευρώπη
Αυστρία: 7
Λευκορωσία: 3
Βέλγιο: 9
Βουλγαρία: 5
Βρετανία: 36
Κροατία: 1
Τσεχία: 10
Δανία: 3
Εσθονία: 3
Φινλανδία: 4
Γαλλία: 30
Γερμανία: 44
Ελλάδα : 4
Ουγγαρία: 6
Ισλανδία: 0
Ιρλανδία: 1
Ιταλία: 14
Λετονία: 3
Σκόπια: 1
Μολδαβία: 1
Ολλανδία: 6
Νορβηγία: 1
Πολωνία: 19
Πορτογαλία: 1
Ρουμανία: 3
Σλοβακία: 2
Σλοβενία: 2
Ισπανία: 12
Σουηδία: 3
Ελβετία: 3
Ουκρανία: 7
Ρωσία:
1 (1909)
Επί σοβιετικής εποχής, 1917-1991: 36
Μετά το 1991: 78
Σύνολο: 115

Οι ΗΠΑ με 329 κατά συρροήν δολοφόνους και η Ρωσία με 115 έρχονται πρώτες σ’ αυτόν τον θλιβερό κατάλογο.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο αριθμός των κατά συρροήν δολοφόνων έχει σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της κάθε χώρας. Στη Δανία πχ με πληθυσμό 5.749 εκατομμύρια (2017) έχουν καταγραφεί 3 κατά συρροήν δολοφόνοι, ενώ στην Ινδία με πληθυσμό 1.339 δισεκατομμύρια (2017)  έχουν καταγραφεί 18.

                     John Wayne Gacy, σκότωσε 33 έφηβους

Οι γυναίκες κατά συρροήν δολοφόνοι είναι μάλλον κάτι ασυνήθιστο. Έχουν όμως κι αυτές ένα ευδιάκριτο ποσοστό: 8% στις ΗΠΑ. Διεθνώς: 11,4%.

Με την ευκαιρία, ας δούμε τα ποσοστά των κατά συρροήν δολοφόνων ανά φυλή στις ΗΠΑ:
1900
Λευκοί: 72,9
Μαύροι: 25, 0
Ισπανόφωνοι: 0,0
Ασιάτες: 0,0
Ιθαγενείς Αμερικανοί: 2,1

2010
Λευκοί: 30,8
Μαύροι: 59,8
Ισπανόφωνοι: 8,5
Ασιάτες: 0,9
Ιθαγενείς Αμερικανοί: 0,0

                Pedro Lopez, Κολομβιανός, σκότωσε πάνω από 300 γυναίκες

Φαίνεται ότι σε πολλές προηγμένες χώρες ευδοκιμεί αυτό το ιδιαίτερο είδος δολοφόνων, ενώ αντίθετα στις περισσότερες φτωχές χώρες έχουμε λίγα κρούσματα. Αν όντως οι δολοφονίες αυτές οφείλονται σε εκφυλιστικά συμπτώματα του ανθρώπινου εγκεφάλου και συνδυάσουμε αυτό το στοιχείο με την ύπαρξη πολλών κατά συρροήν δολοφόνων στις προηγμένες χώρες, τότε πρέπει να υποθέσουμε ότι ο πολιτισμός βλάπτει σοβαρά την ψυχική μας υγεία.

                          Ted Bundy, Αμερικανός, σκότωσε 30 γυναίκες

Και μια τελευταία σκέψη:
Θα είχαμε ακόμα περισσότερους κατά συρροήν δολοφόνους, αν κάποιοι, πριν υποκύψουν στη φονική τους παρόρμηση, δεν κατέφευγαν στους ψυχιάτρους ζητώντας βοήθεια. (Από μαρτυρία ψυχιάτρου).



2 σχόλια:

elias monarchist είπε...

1982
Εγώ ξέρω το κίνητρο
μίσος..μοναξιά..αποριψη. προσβολή
εκδίκηση ..Και τέλος
ευχαρίστηση ....Ναι είναι ευχαρίστηση..Κάτι σαν ναρκωτικό
όποτε όποιος ξεκινήσει δε σταματάει
ειμαι σίγουρος ότι τους δίνει ευχαρίστηση. σαν ναρκωτικό
δεν έχει νόημα η τιμωρία τους
η κοινωνία είναι Σόδομα έτσι και αλλιώς
ποιος χεστηκε...στατιστικη είναι όλα στο φινάλε....

elias monarchist είπε...

1982 η παρόρμηση ελέγχεται με ουσίες
υποθέτω
η ντοπαμίνη...σεροτονίνη
οι άνθρωποι χρειάζονται ουσίες να είναι χαρούμενοι..αν ήταν νόμιμο το οπιο
θα είχαμε λιγότερο έγκλημα
Αλλά επειδή τους συμφέρει να είναι παράνομα τα ναρκωτικά
για κέρδος τα κρατάνε παράνομα
οι Εβραίοι
εγώ υποτίθεται ότι πρέπει να τους λυπηθώ...Καλά τους λυπάμαι
και το ολοκαύτωμα ναρκωτικά είναι
εισπνοή εντομοκτόνου ζυκλον μπι

ουσίες δηλαδή αντί να εισπνέουν μπαφο..εισπνοή εντομοκτόνο
έτσι για να γελάσουν οι Ναζί
όλα χαβαλές είναι..Για τον θύτη
για το θύμα όχι όμως ..........