26/4/14

Είναι η παράδοση, βλέπετε…






«Γιατί, Θεέ μου, μας το έκανες αυτό;», έγραψαν απαρηγόρητοι σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης οι φίλοι ενός νέου που σκοτώθηκε από τις σφαίρες φίλου του στο κρητικό γλέντι του Πάσχα.

Πολλές φορές έχω πει την ίδια φράση «Γιατί, Θεέ μου, μας το έκανες αυτό;», όταν διαβάζω για σεισμούς και επιδημίες που προκαλούν το θάνατο στους συνανθρώπους μου. Ποτέ όμως δεν θα την έλεγα σε μια παρόμοια περίπτωση, όταν λόγω μιας ηλίθιας παράδοσης ένας αθώος άνθρωπος σκοτώνεται.

Δεν μας το έκανε αυτό ο Θεός, μας το έκανε ένας ανόητος άνθρωπος που τώρα θα κλαίει και θα οδύρεται για το χαμό του φίλου του και θα περάσει και από τα δικαστήρια για να πληρώσει για το φόνο που προκάλεσε.

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι αυτοί οι κουμπουροφόροι δεν συνετίζονται, μολονότι από καιρού εις καιρόν κάποιος αθώος σωριάζεται νεκρός από φίλια πυρά. Συνεχίζουν βλέπετε την παράδοση, να οπλοφορούν και να πυροβολούν σε κάθε ευκαιρία.

Άλλοι, εξίσου ηλίθιοι, συνεχίζουν να εκτοξεύουν βαρελότα το βράδυ της Ανάστασης – η παράδοση, βλέπετε – και να τραυματίζουν αθώους ανθρώπους. Άλλος ένας έχασε προ ημερών τη ζωή του, καθώς κατασκεύαζε τέτοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μια τουρίστρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, επειδή ένας βάρβαρος πέταξε βαρελότα στο σοκάκι που στεκόταν ανύποπτη, κάποιοι άλλοι έχασαν μερικά δάχτυλα. Έχουμε λοιπόν νεκρούς και τραυματίες και το φετινό Πάσχα. Λόγω της παράδοσης. 

Κοντεύουμε να πιστέψουμε τελικά πως η παράδοση θέλει να πεθαίνουν ή να μένουν ανάπηροι μερικοί από μας κάθε τέτοια μέρα.


Δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ζώνη:

5 σχόλια:

Σκιά είπε...

Έτσι είναι αγαπητή Καίτη...όλα εν ονόματι μιάς ανοησίας.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Βάρβαροι είμαστε ακόμα, Αλέξανδρε.

Marina είπε...

Οι παραδόσεις που αναφέρεις έμειναν έτσι απο τη καταβολή τους όταν όλοι κυκλοφορούσαν με κουμπούρες και η ανθρώπινη ζωή ήταν πάμφθηνη. Αν θέλουν να επιβιώσουν χρειάζεται να εξελιχθούν ώστε να σέβονται τη σημερινή πραγματικότητα που υποστηρίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ειδάλλως όλοι αυτοί οι υποανάπτυκτοι ηλίθιοι, να πηγαίνουν φυλακή αφού προηγουμένως βαρύτατα πρόστιμα.

Marina είπε...

συγνώμη "έφαγα" μία λέξη.. "Ειδάλλως όλοι αυτοί οι υποανάπτυκτοι ηλίθιοι, να πηγαίνουν φυλακή αφού προηγουμένως πληρώσουν βαρύτατα πρόστιμα.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Μαρίνα, συμφωνώ μαζί σου σε όλα. Έτσι πρέπει να γίνεται.