18/3/19

Τι πρέπει να κάνετε, όταν έχετε αϋπνίες







Ως ειδικός στο θέμα, πιστεύω ότι μπορώ να δώσω μερικές συμβουλές σε όσους σαν και μένα υποφέρουν από αϋπνίες.

1
Ξαπλώνετε στο κρεβάτι και με κάθε καλή προαίρεση κλείνετε τα μάτια. Πιστεύετε ότι σύντομα θα κοιμηθείτε. Εξάλλου νυστάζετε. Τι πιο φυσικό από το να σας πάρει ο ύπνος αμέσως;

2
Περνά λίγη ώρα και είστε ξύπνιος ακόμα. Εντάξει, δεν χάλασε ο κόσμος. Θα κοιμηθείτε οσονούπω. Κρατείστε κλειστά τα μάτια και φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα υπέροχο μέρος με τρεχούμενα νερά, λιβάδια, δάση, πουλάκια που κελαηδούν και με ένα ευχάριστο αεράκι να σας χαϊδεύει το πρόσωπο.

3
Περνά ακόμα λίγη ώρα και εσείς παραμένετε ξύπνιος. Μάλλον δεν βρήκατε το κατάλληλο για την περίπτωσή σας τοπίο. Συνεχίστε να έχετε κλειστά τα μάτια και αλλάξτε τοπίο. Πάτε στο Βόρειο Πόλο ή στην Ανταρκτική. Έχει παγωνιά έξω και σφυρίζει η χιονοθύελλα, αλλά εσείς χουχουλιάζετε κάτω από τις ζεστές κουβέρτες σας και νιώθετε υπέροχα προστατευμένοι.

4
Δεν έχετε αποκοιμηθεί ακόμα; Κόψτε τα τοπία, δεν θα σας βοηθήσουν απόψε,  και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εισπνοή – εκπνοή, εισπνοή – εκπνοή… Τα μάτια κλειστά! Εισπνοή – εκπνοή, εισπνοή – εκπνοή… Διατηρείστε την ψυχραιμία σας  και την καλή σας διάθεση. Εισπνοή – εκπνοή…

5
Δεν έχετε ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι αναπνοές σας έχουν γίνει πολύ νευρικές. Αλλάξτε πλευρό. Μην ανάψετε το φως για να δείτε τι ώρα είναι και εκνευριστείτε κι άλλο. Αδειάστε το μυαλό σας από κάθε σκέψη, σαν να είστε ας πούμε σε κώμα. Προσποιηθείτε τον νεκρό εν ανάγκη.

6
Αν δεν έχετε ακόμα αποκοιμηθεί, είναι φανερό ότι σας επισκέφτηκε μια καραμπινάτη αϋπνία. Ψυχραιμία! Δεν είναι και η πρώτη σας φορά, είστε εξοικειωμένος με τέτοιες καταστάσεις. Δείτε τι ώρα είναι, αφού σας έχει φάει η περιέργεια: 3.30 πμ. Πεινάσατε, ε; Πηγαίνετε μια βόλτα από το ψυγείο και φάτε στα γρήγορα κάτι πρόχειρο. Τώρα, με το στομάχι σας ήσυχο θα κοιμηθείτε. Επιστρέψτε στο κρεβάτι σας και περιμένετε.

7
Τίποτα ακόμα; Και είστε και πολύ εκνευρισμένος τώρα. Αλλάξτε πάλι πλευρό. Ταχτοποιήστε τις κουβέρτες σας που έχουν γίνει ένα κουβάρι και φέρτε στη σωστή θέση το μαξιλάρι σας που έτσι που στριφογυρίζετε, έχει γλιστρήσει στην άλλη  άκρη του κρεβατιού. Καλύτερα;

8
Είστε ακόμα ξύπνιος; Μη χάνετε το κουράγιο σας και προπαντός μην αρχίσετε να βρίζετε, θα χειροτερέψετε τα πράγματα.
Βρίζετε όμως και αυτό δεν βοηθάει! Μήπως να φανταστείτε πάλι κανένα μαγευτικό τοπίο, λίμνες, θάλασσες, βουνά και τέτοια; Μπα, όχι, τα νεύρα σας δεν είναι σε καλή κατάσταση και σεις φαντάζεστε ότι κυκλοφορείτε στους δρόμους με ένα περίστροφο στο χέρι.

9
Ωραία, σκοτώσατε μερικούς που το άξιζαν, καθαρίσατε την κοινωνία από κάποια γνωστά ρεμάλια. Νιώθετε τώρα ανακουφισμένος; Μπράβο, αυτό είναι καλό, εκτονωθήκατε. Τώρα θα κοιμηθείτε οπωσδήποτε.

10
Τίποτα ακόμα; Για δείτε τι ώρα είναι. Πέντε παρά δέκα… όμως μη βρίζετε, παρακαλώ, δεν θα έρθει με τις βρισιές ο ύπνος σας. Μήπως να διαβάζατε κάτι; Μη θυμώνετε, μια ιδέα έριξα. Τηλεόραση ίσως; Ούτε τηλεόραση. Ίντερνετ; Ούτε αυτό.
Τι στην οργή θέλετε; Μείνετε στο κρεβάτι σας τότε και μην κάνετε τίποτα.

11
Εφτά και μισή. Είστε ένα άδειο σακί. Είστε εξαντλημένος, είστε ένα κουρέλι. Ας πάνε στο διάολο όλα, δεν βαριέσαι!

Κι εκεί επάνω που το σκέφτεστε αυτό, σας παίρνει ο ύπνος.
Είδατε;
Αυτό έπρεπε να πείτε από την αρχή. «Ας πάνε στο διάολο όλα!». Αν το λέγατε, την ώρα που ξαπλώνατε, θα είχατε αποκοιμηθεί αμέσως και τώρα θα ετοιμαζόσασταν να ξυπνήσετε ακμαίος και κεφάτος, έτοιμος για δράση μέσα στη νέα μέρα που έχει ξημερώσει.

Τώρα ξέρετε τι να κάνετε την επόμενη φορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: