19/10/18

1969: Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο και τα έχουμε ξεχάσει







Ψάχνοντας να βρω πληροφορίες για ένα θέμα που σκοπεύω να αναρτήσω τις επόμενες μέρες, βρέθηκα να διαβάζω στη Βικιπαίδεια τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους 1969.

Με κατάπληξη διαπίστωσα ότι πολλά από αυτά δεν τα θυμόμουν καθόλου ή ίσως δεν τα είχα πληροφορηθεί και ποτέ. Άλλα πάλι τα θυμόμουν πολύ καλά, αλλά είχα ξεχάσει ποια χρονιά ακριβώς είχαν συμβεί. Γενικά, το έτος 1969 έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα που ακόμα επηρεάζουν τη σκέψη και τη ζωή μας, μολονότι τα έχουμε ξεχάσει.

Ας δούμε μερικά:

9 Ιανουαρίου
Ανακοινώνεται η έναρξη της ανέγερσης του πρώτου ουρανοξύστη της Αθήνας στους Αμπελοκήπους.

10 Ιανουαρίου
Γυναίκες αστυνομικοί ανακοινώνεται ότι θα προσληφθούν για πρώτη φορά. Οι υποψήφιες θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,63, απολυτήριο γυμνασίου, να είναι ηλικίας μέχρι 24 ετών, άγαμες και "να διαπνέονται υπό υγιών εθνικών πεποιθήσεων".

16 Ιανουαρίου
Ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ αυτοπυρπολείται στην Πράγα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνθλιψη της Άνοιξης της Πράγας από τους Σοβιετικούς το προηγούμενο έτος.


19 Ιανουαρίου
Ο φοιτητής Γιαν Πάλαχ πεθαίνει. Η κηδεία του μετατρέπεται σε μεγάλη διαμαρτυρία.

3 Φεβρουαρίου
Στο Κάιρο ο Γιάσερ Αραφάτ γίνεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

9 Φεβρουαρίου
Σε εξάμηνη διαθεσιμότητα τίθεται ο υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης διότι, κατά τις αρχές, "επέδειξε διαγωγήν ασυμβίβαστον προς την ιδιότητα του πανεπιστημιακού διδασκάλου", η οποία αποδεικνύει "ότι δεν εμφορείται από το αρμόδιον και με το κρατούν κοινωνικό καθεστώς συμβιβαζόμενον πνεύμα".

28 Μαρτίου
Ο Γιώργος Σεφέρης στηλιτεύει τη χούντα των Συνταγματαρχών με δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC.

15 Απριλίου
Η Βόρεια Κορέα καταρρίπτει αεροσκάφος ΕΣ-121 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα σκοτώνοντας και τους 31 επιβαίνοντες.
(Έκπληκτη έμεινα.
Σήμερα κάτι τέτοιο θα ήταν αιτία πολέμου, αλλά τότε τα πράγματα ήταν στην κόψη του ξυραφιού με τη Σοβιετία και την Κίνα από πάνω να βρυχώνται. Και το γατάκι η Β. Κορέα έκανε τη ζημιά της υπό την προστασία τους).


17 Απριλίου
Ο Σιρχάν Σιρχάν κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.

17 Απριλίου
Καθαιρείται ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.


 28 Απριλίου
Ο Σαρλ ντε Γκολ παραιτείται από πρόεδρος της Γαλλίας μετά την ήττα που υπέστη σε δημοψήφισμα την προηγούμενη μέρα.
(Τέλος της πολιτικής καριέρας ενός εμβληματικού πολιτικού. Θα πεθάνει την επόμενη χρονιά σε ηλικία 80 ετών).

1 Μαΐου
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης εκχωρεί στον γιο του, Αλέξανδρο, που ενηλικιώνεται, το 50% των επιχειρήσεών του λέγοντάς του: "Από σήμερα είμαστε συνεταίροι".
(Ο Αλέξανδρος τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1973, θα σκοτωθεί σε ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα καταρρεύσει και θα πεθάνει δυο χρόνια μετά, το 1975. Αλλά ακόμα έχουμε 1969 και όλα δείχνουν αίσια).



2 Μαΐου
Παρανάλωμα του πυρός γίνεται το κέντρο της Ξάνθης, όπου δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους στις φλόγες του ξενοδοχείου Αθήναι, ενώ οκτώ καταστήματα καταστρέφονται ολοσχερώς. Η τραγωδία προκλήθηκε από παράφορα ερωτευμένο μικροέμπορο, ο οποίος πυρπόλησε το κατάστημά του προκειμένου να εισπράξει τα ασφάλιστρα και να μεταναστεύσει με την εκλεκτή της καρδιάς του, μουσουλμάνα Αϊσέ, στη Δυτική Γερμανία.
(Το θυμάται κανείς; Εγώ πάντως όχι).

5 Μαΐου
Αναγγέλλεται η κατεδάφιση 10 ακόμη νεοκλασικών κτιρίων της Αθήνας. Μεταξύ αυτών το μέγαρο Αφθονίδη, που θεωρείται η παλαιότερη οικοδομή της σύγχρονης Αθήνας και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπαρρηγοπούλου και Παρνασσού, το ξενοδοχείο Αλέξανδρος στην Ομόνοια και το κτίριο του Ωδείου Αθηνών στην οδό Πειραιώς.
(Ακόμα όμως τότε αυτό το θεωρούσαμε πρόοδο. Και είναι αργά για δάκρυα πλέον).

5 Ιουνίου
Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος επικηρύσσεται με ποσό 500.000 δραχμών και συλλαμβάνεται τρεις ημέρες αργότερα σε διαμέρισμα της οδού Πάτμου.


7 Ιουνίου
Ο θρυλικός καπετάν Αντρέας Ζέπος, για τον οποίο ο Γιάννης Παπαϊωάννου έγραψε το γνωστό τραγούδι, πεθαίνει ξεχασμένος από όλους στο Φάληρο σε ηλικία 55 χρόνων. "Πέθανε σαν το σκυλί στ' αμπέλι", λέει χαρακτηριστικά για τον φίλο του ο Παπαϊωάννου, που θυμίζει σε όλους ότι την εποχή της πείνας στην Κατοχή, ο καπετάν Ζέπος αλώνιζε το Σαρωνικό και γύριζε πάντα με το καΐκι φορτωμένο ψάρια που τα χάριζε στον κόσμο.

21 Ιουλίου
Ο αστροναύτης Νηλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά στη Σελήνη.


6 Αυγούστου
Θεμελιώνεται από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο η Πανεπιστημιούπολη στην τοποθεσία Κουπόνια-Ζωγράφου, η οποία προβλέπεται να στεγάσει 25.000 φοιτητές.

9 Αυγούστου
Οπαδοί του Τσαρλς Μάνσον δολοφονούν την έγκυο ηθοποιό Σάρον Τέιτ (σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι) και άλλα τέσσερα άτομα.
(Είχε φρίξει τότε ολόκληρος ο πλανήτης. Μόλις μπαίναμε σε μια εποχή θηριωδίας εν καιρώ ειρήνης. Μετά συνηθίσαμε).

15 Αυγούστου-18 Αυγούστου
Πραγματοποιείται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης το Φεστιβάλ Γούντστοκ.


17 Αυγούστου
Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής από τον Βασίλειο Τσιρώνη, ο οποίος μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εξανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στον Αυλώνα της Αλβανίας. Οι επιβάτες γύρισαν σώοι στην Ελλάδα, ενώ οι δράστες έμειναν στην Αλβανία.
(Ούτε κι αυτό το θυμόμουν. Αεροπειρατεία μεσούσης της χούντας; Μεγάλο ρεζιλίκι).

19 Αυγούστου
 Μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη. Πολλά σπίτια είναι τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον Μινωικό πολιτισμό.
(Και ιδού το θαύμα! Αναδύεται η Θήρα με τις υπέροχες τοιχογραφίες της).


1 Σεπτεμβρίου
Πραξικόπημα στη Λιβύη απομακρύνει τον βασιλιά Ίντρις και φέρνει στην εξουσία τον συνταγματάρχη Μουαμάρ αλ Καντάφι.
(Του οποίου το φρικτό τέλος όλοι είδαμε στην τηλεόραση το 2011. Έμεινε στην εξουσία 42 χρόνια και προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα του. Από την άλλη όμως υπήρξε διεθνής τρομοκράτης. Χωρίς αυτόν σήμερα η Λιβύη είναι ένα κουρέλι).


15 Οκτωβρίου
Στις ΗΠΑ πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

20 Οκτωβρίου
Σε ποινές κάθειρξης 16 και 10 ετών αντίστοιχα καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οι Αλέξανδρος Αρχάκης, λοχαγός ε.α. και Δημήτρης Λέκκας, έμπορος, κατηγορούμενοι για βομβιστικές ενέργειες εναντίον του καθεστώτος.

17 Νοεμβρίου
Διαπραγματευτές από τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συναντώνται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των στρατηγικών όπλων και στις δύο πλευρές.

19 Νοεμβρίου
Ο ποδοσφαιριστής Πελέ πετυχαίνει το 1.000στό γκολ του.
(Τον Πελέ τον θυμάμαι από τότε που άρχισα να έχω αναμνήσεις. Αυτόν και τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. Όλοι οι άλλοι διάσημοι έδυσαν κάποια στιγμή, αυτοί οι δύο όχι. Συνοδεύουν τη ζωή μου από παιδί. Να είναι καλά οι άνθρωποι).


20 Νοεμβρίου
Κατάληψη του Αλκατράζ: Ιθαγενείς Αμερικανοί παίρνουν τον έλεγχο του νησιού Αλκατράζ.
(Ιδέα δεν είχα.
Για να δούμε τι έγινε:
Σύμφωνα με τη συνθήκη του Fort Laramie (1868) μεταξύ των ΗΠΑ και της φυλής Λακότα, γη που έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος ή δεν χρησιμοποιείται πια επιστρέφεται στους ιθαγενείς που την κατείχαν στο παρελθόν. Εφόσον οι φυλακές του Αλκατράζ είχαν κλείσει το 1963, κάποιοι ακτιβιστές σκέφτηκαν ότι το νησί ανήκε πλέον στους αυτόχθονες. Η κατάληψη του Αλκατράζ κράτησε 19 μήνες, από τον Νοέμβριο του 1969 έως τον Ιούνιο του 1971, και πήραν μέρος σ’ αυτήν εκτός από αυτόχθονες και λευκοί χίπις αλλά και χρήστες ναρκωτικών. Τον Μάιο του 1971 η κυβέρνηση έκοψε το ηλεκτρικό και το τηλέφωνο. Χωρίς ηλεκτρικό και νερό και έχοντας χάσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης οι καταληψίες άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί. Στις 11 Ιουνίου η αστυνομία απομάκρυνε και τα τελευταία 15 άτομα).


25 Νοεμβρίου
Αποφυλακίζεται ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, δολοφόνος του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη, αφού του χαρίστηκε το 1/3 της ποινής "λόγω καλής διαγωγής".
(Το έχουν αυτό οι εγκληματίες, να γίνονται καλά παιδιά μέσα στη φυλακή).

27 Νοεμβρίου
Τα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στην Αθήνα πλήττονται από χειροβομβίδα που πετάει νεαρός Άραβας, τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα. Ο μικρός Γεώργιος Νάστος θα πεθάνει λίγο αργότερα.
(Αυτό δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω και το παραθέτω με μεγάλη επιφύλαξη. Όμως, με την ευκαιρία αυτή ας θυμηθούμε - εγώ δεν το θυμάμαι καθόλου – την επίθεση ενόπλων Παλαιστίνιων στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό το 1973:


«Η επίθεση ενόπλων σε ελληνικό αεροδρόμιο είχε σημειωθεί στις 5 Αυγούστου 1973, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι -φέρεται να ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ– επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Οι δύο δράστες είχαν στόχο να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της El Al για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, αποφάσισαν να επιτεθούν σε όσους ήσαν έτοιμοι να επιβιβασθούν στην πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ.
Εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 2.000 άτομα. Έριξαν πρώτα τέσσερις από τις πέντε χειροβομβίδες που κουβαλούσαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως. Στη συνέχεια και υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους επί δύο ώρες.
Ταμπουρωμένοι πίσω από το μπαρ του αεροδρομίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με ομάδα αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, προτού τελικώς παραδοθούν. Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων μία, η ελληνικής καταγωγής Τζίνα Τσαλάντη, 23 ετών, είχε έλθει με τον σύζυγό της από τις ΗΠΑ για τον γάμο της αδελφής της και ένας Αυστριακός που βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 55 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης».
Ουδέν σχόλιον).


8 Δεκεμβρίου
Η πτήση 954 της Ολυμπιακής Αεροπορίας προσκρούει σε βουνό έξω από την Κερατέα σκοτώνοντας 90 άτομα στο χειρότερο δυστύχημα με Douglas DC-6 στην ιστορία.
(Το θυμάμαι. Μεγάλη τραγωδία).



12 Δεκεμβρίου
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών της χούντας Παναγιώτης Πιπινέλης δηλώνει ότι η Ελλάδα αποχωρεί από το Συμβούλιο και καταγγέλλει την ιδρυτική σύμβαση του 1949. Τουλάχιστον 12 χώρες ήταν αποφασισμένες να ζητήσουν την αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο.
(Κι αυτό το θυμάμαι και θυμάμαι και τη στάση της χούντας που έκανε αυτό που λέει η παροιμία: όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια).

15 Δεκεμβρίου
Εκτελούνται οι Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ. Σ’ αυτούς θα αναφερθούμε εκτενώς στην επόμενη ανάρτηση.






Δεν υπάρχουν σχόλια: