2/11/10

Παρά τη νεύρωση για υγιεινή ζωή το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες το προσδόκιμο ζωής δεν αυξάνεται, αντίθετα υποχωρεί συγκριτικά με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες,


 Η περίπτωση να ζήσει κανείς ακόμα 15 χρόνια μετά το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του είναι μικρότερη σε σχέση με δώδεκα άλλες χώρες, βεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν το 2005 στην τελευταία σειρά αυτής της κατάταξης , ενώ το 1975 κατείχαν την τρίτη θέση. Έτσι π.χ. οι Αμερικανοί ζουν με καλή υγεία  5,7 χρόνια λιγότερο από τους Ιάπωνες.
 Σύμφωνα με την κατάταξη που έκανε η μελέτη αυτή, οι άνθρωποι στην Αυστραλία έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν 15 χρόνια μετά τα σαράντα πέντε τους. Ακολουθεί η Σουηδία στη δεύτερη θέση, στην τρίτη θέση η Ιταλία και η Ελβετία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται πέμπτο μετά τις Κάτω Χώρες, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία βρίσκονται μαζί στην όγδοη θέση.
 Οι Αμερικανοί των 45 χρονών έχουν τις ίδιες πιθανότητες να ζήσουν ακόμα 15 χρόνια, όσες είχαν το 1975 οι Ελβετοί, οι Σουηδοί και οι Ιάπωνες. Μολονότι ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα στο θέμα της υγείας, ζουν λιγότερο και με λιγότερο καλή υγεία. Τα έξοδα για την  κατά κεφαλήν υγεία του κάθε κατοίκου έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1970 και 2002 με ένα ρυθμό δυο φορές πιο γρήγορο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες. Κι όμως: οι Αμερικανοί πεθαίνουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι κάτοικοι των άλλων ανεπτυγμένων χωρών.


2 σχόλια:

AKG είπε...

Η φωτογραφία που επέλεξες τα λέει όλα:
Η διεστραμμένη χαρά και ο ενθουσιασμός για να ορμήξεις οικογενειακώς πάνω στο μαρουλόφυλλο (αν δε ζεις στον Τρίτο κόσμο) είναι ένδειξη μιας τρομολαγνικής νοοτροπίας ιδεολογικών αποστειρώσεων, που αφομοιούμενη τρελαίνει τελικά με το σχιζοφρενικό για τις υπερκαταναλωτικές και ευδαιμονιστικές δυτικές κοινωνίες μήνυμά της.
Πάντως, είτε με το χάμπουργκερ είτε με το μαρούλι, μια χαρά την παρακάμπτει η εξουσία τη βιαιότητα της επέμβασης της απεχθούς λοβοτομής!

Καίτη Βασιλάκου είπε...

AKG, η φωτογραφία μάς κοροϊδεύει ασύστολα. Δεν μπορώ να φανταστώ καμιά οικογένεια τόσο πολύ ευτυχισμένη, επειδή απολαμβάνει το μαρουλόφυλλο. Ούτε και τόσο όμορφη ούτε και τόσο αγαπημένη και όλα αυτά, επειδή τρώει μαρουλόφυλλα.