30/10/10

Οι συμμορίες του Τεπίτο

Στη συνοικία Τεπίτο της πόλης του Μεξικού -  εκεί που προ ημερών άγνωστοι μπήκαν σ’ ένα σπίτι που διασκέδαζαν νεαρά παιδιά και σκότωσαν έξι από αυτά, ενώ άλλα τα τραυμάτισαν - δρουν πάνω από δέκα συμμορίες.

 Είναι οι Κατεργάρηδες, οι Σκύλοι,  ο Κινέζος, οι Νέγροι, οι Χοντροί, το Καρτέλ του Τεπίτο,η Ένωση και άλλες. Οι συνήθεις ασχολίες τους είναι η διακίνηση ναρκωτικών, οι ληστείες, οι κλοπές αυτοκινήτων, η πώληση όπλων, οι απαγωγές, οι εκβιασμοί.
 Οι συμμορίες αποτελούνται από νεαρούς που δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 25 χρόνια. Τριγυρίζουν στους δρόμους με μηχανάκια και  μεταφέρουν ναρκωτικά ή μοιράζουν όπλα. Είναι δηλαδή τα γνωστά βαποράκια.
Οι νεαροί πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να βγάλουν εύκολο χρήμα και να αποχτήσουν αναγνώριση στη συνοικία.
 Στο Τεπίτο μετά το φονικό όλα δείχνουν να κυλούν ήρεμα ξανά και η εμπορική δραστηριότητα συνεχίζεται αδιατάρακτη. Όμως μεταξύ των γειτόνων υπάρχει ανησυχία. Τα πράγματα θα φουντώσουν στη συνοικία και θα υπάρξουν αντεκδικήσεις, βεβαιώνουν οι κάτοικοι. Αρνούνται ωστόσο να μιλήσουν για τις συμμορίες.
 «Όλοι εδώ γνωριζόμαστε», λένε, «κι αν κάνεις καμιά καταγγελία, την άλλη μέρα θα ξυπνήσεις νεκρός». Λένε επίσης ότι οι συγγενείς των έξι δολοφονημένων νεαρών ξέρουν ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, αλλά δεν θα πουν τίποτα γιατί έχουν κι άλλη οικογένεια.
 «Εδώ όλοι οι νεαροί είναι παιδιά φυλακισμένων ή ανθρώπων που ασχολούνται με τις κλοπές και τις ληστείες. Πώς θέλεις να κάνουν κάτι άλλο;» λέει μια γυναίκα  που ανήκει σε μια πολυπληθή οικογένεια.
 Το Τεπίτο έχει τη φήμη μιας από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες  της πόλης του Μεξικού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

- Πώς να σε κάμω να χαρείς, πώς να σ’ ευχαριστήσω,
απου χαλιέμαι καθ’ αυγής, μ’ αυτά που θ’ αντικρίσω…
- Να κρατηθώ μου ψύχραιμος, είν’ άφταστος ο άθλος,
γι’ ή να μη μοιάξω του φονιά, άλλος μεγάλος σάλτος…

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Ανώνυμε,
εδώ ακριβώς είναι το θέμα: να κρατηθούμε ψύχραιμοι και όχι μόνο αυτό, αλλά και να προσπαθήσουμε, αν μπορούμε, να διορθώσουμε κάτι από τα κακώς κείμενα.