3/6/24

Επίθεση στη Βομβάη (Hotel Mumbai) Η ταινία

 

 



 

Θυμάστε την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών στη Βομβάη στις 26-29 Νοεμβρίου του 2008;

 

Αν δεν την θυμάστε, θα σας τη θυμίσω εγώ με λίγα λόγια:

 

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από δέκα ενόπλους μιας  τρομοκρατικής οργάνωσης με έδρα το Πακιστάν. Οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, οι τρομοκράτες στόχευσαν πολίτες σε πολλές τοποθεσίες στο νότιο τμήμα της Βομβάης, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός Chhatrapati Shivaji, το δημοφιλές Leopold Café, δύο νοσοκομεία και ένα θέατρο. 

Ενώ οι περισσότερες από τις επιθέσεις τελείωσαν μέσα σε λίγες ώρες, αφότου ξεκίνησαν, ο τρόμος συνέχισε να εκτυλίσσεται σε τρεις τοποθεσίες, όπου συνελήφθησαν όμηροι: το Nariman House, όπου βρισκόταν ένα εβραϊκό κέντρο επικοινωνίας και τα πολυτελή ξενοδοχεία Oberoi Trident και Taj Mahal Palace & Tower.

Μέχρι τη στιγμή που η αντιπαράθεση έληξε στο Nariman House το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, έξι όμηροι καθώς και δύο ένοπλοι είχαν σκοτωθεί. Στα δύο ξενοδοχεία, δεκάδες επισκέπτες και προσωπικό είτε παγιδεύτηκαν από πυρά είτε κρατήθηκαν όμηροι.

Οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας τερμάτισαν την πολιορκία στο Oberoi Trident γύρω στο μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου και στο παλάτι Ταζ Μαχάλ το πρωί της επόμενης ημέρας. Συνολικά, τουλάχιστον 174 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 μέλη του προσωπικού, των δυνάμεων ασφαλείας και 26 ξένοι υπήκοοι, σκοτώθηκαν. Περισσότερα από 300 άτομα τραυματίστηκαν. Εννέα από τους δέκα τρομοκράτες σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη.

Ο Κασάμπ, ο τρομοκράτης που συνελήφθη, είπε στους ανακριτές ότι οι δέκα τρομοκράτες υποβλήθηκαν σε παρατεταμένη εκπαίδευση ανταρτοπόλεμου στα στρατόπεδα της Λασκάρ-ε-Τάιμπα. Αποκάλυψε επίσης ότι η ομάδα των τρομοκρατών είχε περάσει χρόνο στα κεντρικά γραφεία μιας δεύτερης και σχετικής οργάνωσης, Jamaat-ud-Dawa, στην πόλη Muridke, πριν ξεκινήσει για τη Βομβάη δια θαλάσσης.

Αφού ταξίδεψαν πρώτα σε ένα φορτηγό πλοίο υπό πακιστανική σημαία , οι ένοπλοι άρπαξαν ένα ινδικό αλιευτικό σκάφος και σκότωσαν το πλήρωμά του. Στη συνέχεια, μόλις βρέθηκαν κοντά στην ακτή της Βομβάης, χρησιμοποίησαν φουσκωτές λέμβους για να φτάσουν στην ξηρά. Σε εκείνο το σημείο χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και ξεκίνησαν για τους αντίστοιχους στόχους τους.


Ο τρομοκράτης Κασάμπ δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε δύο χρόνια αργότερα.  Επιπλέον ο David C. Headley, ένας Πακιστανός Αμερικανός, ομολόγησε την ενοχή του το 2011, ότι δηλαδή βοήθησε τους τρομοκράτες να σχεδιάσουν τις επιθέσεις και τον Ιανουάριο του 2013 καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ σε 35 χρόνια φυλάκιση.

 

https://www.britannica.com/event/Mumbai-terrorist-attacks-of-2008

 

Αυτά με λίγα λόγια.

 

Χθες είδα την ταινία του Anthony Maras «Επίθεση στη Βομβάη» που αναφέρεται στα γεγονότα που διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ και καθηλώθηκα στη θέση μου ως το τέλος.

 

Ασφαλώς υπάρχει και μυθοπλασία εδώ, δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, όμως η ταινία βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα και κερδίζει τον θεατή όχι τόσο με τους αλλεπάλληλους σκοτωμούς όσο με την αγωνία των πελατών και του προσωπικού του ξενοδοχείου να σώσουν τη ζωή τους.

 

Πήγα μετά να διαβάσω κριτική από τους καλούς μας κριτικούς και τι είδα; Απόλυτη περιφρόνηση για την ταινία. Ε, ναι, δεν ήταν Μπουνιουέλ. Μπέργκμαν, Φελίνι, έστω Σκορσέζε τέλος πάντων ή Σπίλμπεργκ, τι να κάνουμε τώρα…

 

Θύμωσα.

 

Πήγα στην αγγλική Βικιπαίδεια να δω τι λέει κι αυτή. Κι εδώ η έκπληξη. Οι κριτικοί την εκθειάζουν – και δεν είναι τόσο εύκολοι αυτοί οι Αμερικάνοι κριτικοί να ξέρετε – και μάλιστα η ταινία προτάθηκε για πολλά βραβεία και κέρδισε τέσσερα.

 

Είναι μια καλή ταινία. Και δεν είναι παραμύθι για τους φαν της δράσης και του σκοτωμού. Είναι μια ταινία που μας διηγείται μια πραγματικότητα.

 

Δείτε την και αγνοήστε τους κριτικούς μας. Οι άνθρωποι αυτοί αλλού πατούν κι αλλού βρίσκονται. (Εννοείται ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις).


Και μια παρατήρηση:

--------------------------

Οι Ινδοί ως θύματα των αποικιοκρατών Άγγλων θα είχαν κάθε λόγο να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία. Έχετε υπόψη σας καμία; Όχι, βέβαια! Διότι οι Ινδοί είναι ινδουιστές, δεν είναι μουσουλμάνοι.





Δεν υπάρχουν σχόλια: