16/7/18

Οι δύο Αμερικές








Δεν ξέρω πόσους μπορεί να ενδιαφέρει η σύσταση του πληθυσμού των ΗΠΑ και οι φυλές που τον απαρτίζουν. Eμένα πάντως μου κίνησε το ενδιαφέρον να το ψάξω, καθώς εδώ και καιρό παρακολουθώ στη δορυφορική τηλεόραση πλήθος αμερικάνικων ντοκιμαντέρ και άλλων προγραμμάτων, όπου σπανίως βλέπω να εμφανίζονται μη λευκοί Αμερικανοί. Αυτό, σε αντίθεση με τις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές, όπου οι Αφροαμερικανοί κυρίως αλλά και οι Ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες δευτερευόντως είναι σχεδόν πάντα παρόντες και συχνά πρωταγωνιστές, με έκανε να αναρωτηθώ, κατά πόσο έχουμε σαφή εικόνα της πολυφυλετικής σύνθεσης του αμερικανικού έθνους.

Σ’ αυτά τα αμέτρητα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθώ στη δορυφορική τηλεόραση παρατήρησα ότι στις μικρές πόλεις και κωμοπόλεις των ΗΠΑ κυριαρχεί το λευκό στοιχείο. Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι και Ασιάτες εμφανίζονται - αλλά όχι και με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα - όταν το θέμα της εκπομπής αναφέρεται στις μεγάλες πόλεις.

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκα τα εξής αποτελέσματα:

Στα 327 περίπου εκατομμύρια των Αμερικανών:

Οι λευκοί αποτελούν το 62,0 % του πληθυσμού.
Οι ισπανόφωνοι το 17,3%.
Οι Αφροαμερικανοί το 12,6%.
Οι Ασιάτες το 5,2%
Οι Ινδιάνοι και οι αυτόχθονες της Αλάσκας το 0,8%.
Οι αυτόχθονες της Χαβάης και του Ειρηνικού το 0,2%.
Άλλες φυλές το 4,8%.


Μιγάδες από δύο ή περισσότερες φυλές: 3,1%.
Μιγάδες από λευκούς και Αφροαμερικανούς: 0,8%.
Μιγάδες από λευκούς και Ινδιάνους ή αυτόχθονες της Αλάσκας: 0,6%.
Μιγάδες από λευκούς και Ασιάτες: 0,6%.
Μιγάδες από Αφροαμερικανούς και Ινδιάνους ή αυτόχθονες της Αλάσκας: 0,1%.

(Ενδιαφέρον βρίσκω το γεγονός ότι, μολονότι όλοι οι Αμερικανοί είναι σήμερα ίσοι ενώπιον του νόμου,  οι φυλές προτιμούν να μην αναμιγνύονται. Προς το παρόν τουλάχιστον).


Σε δέκα πολιτείες το λευκό στοιχείο υπερισχύει συντριπτικά:

Vermont: 94 %
West Virginia: 93%
Maine: 92%
New Hampshire: 92%
Montana: 89%
Iowa: 86%
North Dakota: 85%
Kentucky: 84%
Wyoming: 84%
South Dakota: 82%


Εντύπωση μού έκανε και παραθέτω εδώ τις Πολιτείες, όπου οι Αφροαμερικανοί αποτελούν ελάχιστη μειοψηφία:

Alaska: 3%
Arizona: 4%
California: 5%
Idaho: 1%
Iowa: 3%
Kansas: 6%
Maine: 1%
Montana: 1%
Nebraska: 4%
New Hampshire: 1%
New Mexico: 2%
North Dakota: 3%
Oregon: 2%
Hawaii: 2%
South Dakota: 3%
Utah: 1%
Vermont: 1%
West Virginia: 3%
Washington (η Πολιτεία): 3%
Wyoming: 1%


Οι δέκα πολιτείες με τον πυκνότερο πληθυσμό Αφροαμερικανών είναι οι εξής:

District of Columbia (Washington DC): 46%
Mississippi: 37%
Louisiana: 32%
Georgia: 32%
Maryland: 29%
Alabama: 27%
South Carolina: 26%
North Carolina: 21%
Delaware: 21%
Virginia: 18%


Ο ισπανόφωνος πληθυσμός που είναι αριθμητικά περισσότερος από τον αφροαμερικανικό, αλλά εμφανίζεται στις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές λιγότερο  – άγνωστο γιατί – έχει ισχυρή παρουσία στις εξής δέκα Πολιτείες:

New Mexico: 48,5 %
Texas: 39,1%
California: 38,9 %
Arizona: 30,9 %
Nevada: 28,5 %
Florida: 24,9 %
Colorado: 21,3 %
New Jersey: 20 %
Illinois: 17 %
Connecticut: 10%


Οι Ασιάτες έχουν σχετικά περιορισμένη αντιπροσώπευση με εξαίρεση τη Χαβάη:

California: 15%
New Jersey: 11%
Washington: 10%
New York: 9%
Hawaii: 39%


Οι αυτόχθονες Αμερικανοί αντιπροσωπεύονται σχετικά ικανοποιητικά μόνο στην Αλάσκα με 17%.


Εκτός από αυτόν τον σύμμικτο πληθυσμό των ΗΠΑ, στη χώρα ζουν 2.152.000 νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες (2016). Οι Πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό νόμιμων και παράνομων μεταναστών είναι οι εξής:

California: 647.000
New York: 421.000
Texas: 101.000
Washington: 64.000
Florida: 52.000
Illinois: 77.000
Pennsylvania: 62.000
Massachusetts: 92.000
New Jersey: 79.000

Το 94% των μεταναστών ζει  στα μεγάλα αστικά κέντρα ή γύρω από αυτά, επειδή εκεί ζουν οι ομόγλωσσοί τους, καθώς πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν αγγλικά. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση μεταναστών από τη Λατινική Αμερική (κυρίως από το Μεξικό) και την Ασία, ενώ αντίθετα οι μεταναστεύσεις από την Ευρώπη έχουν μειωθεί.

Όλοι αυτοί, Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι, Ασιάτες, αυτόχθονες Αμερικανοί, μετανάστες νόμιμοι και παράνομοι, απουσιάζουν κατά κανόνα από τα αμερικανικά τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθώ. Σ’ αυτά βλέπω κυρίως λευκούς Αμερικανούς που ζουν σε μικρές πόλεις ή κοινότητες, πάνε για κυνήγι ή ψάρεμα, φτιάχνουν σπίτια στα δάση, μελετούν την άγρια φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα της, ταξιδεύουν, ρίχνονται σε περιπέτειες, καμιά φορά παθαίνουν ατυχήματα. Οι περισσότεροι είναι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν κάτι να μας διηγηθούν.


Αυτό λοιπόν που κατάλαβα ψάχνοντας για τις σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο ήταν αυτό που είχα εξ αρχής υποπτευθεί:

Ο πληθυσμός φαίνεται να είναι περίπου ισόποσα μοιρασμένος μεταξύ των αστικών κέντρων και της αμερικανικής επαρχίας,
με προβάδισμα ωστόσο των μητροπόλεων που συνεχώς μεγεθύνονται, ενώ αντίθετα ο πληθυσμός έξω από τις μεγάλες πόλεις παρουσιάζει υποχώρηση. Στις 144 πιο πολυπληθείς κομητείες των ΗΠΑ  ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, 159.525.000 περίπου κάτοικοι (50,03%). Αντίστοιχα στις 2.998 μικρότερες κομητείες της χώρας ζουν σχεδόν άλλοι τόσοι: 159. 330.000 περίπου κάτοικοι (49,97%).

Υπάρχει επομένως η Αμερική των μεγάλων πόλεων, όπου συναγελάζονται φύρδην μίγδην όλες οι φυλές του κόσμου και η Αμερική της επαρχίας, όπου ζουν παραδοσιακά οι απόγονοι των λευκών εποίκων που ήρθαν κάποτε στον Νέο Κόσμο.

Αυτή η δεύτερη Αμερική είναι συντηρητική, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση και υπαρξιακές ανησυχίες, αγαπά το αλκοόλ και  οπλοφορεί με άνεση και χωρίς ενοχές. Της αρέσουν τα σπορ και η φύση και τις Κυριακές πηγαίνει στην εκκλησία. Τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις, εργάζεται σκληρά, αγαπά την οικογένεια. Έχει σταθερές αξίες που σε μας εδώ φαντάζουν κάπως παρωχημένες.

Αυτή η επαρχιακή λευκή Αμερική δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ρίχνει τη σκιά της στην πολιτική του εκάστοτε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον τρόπο της επηρεάζει τα παγκόσμια πράγματα, αν και είναι αδιάφορη γι’ αυτά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: