22/11/23

"Homo Aeternus", Παρασκευή 24/11/23, 18.00 μμ, στον "Βυσσινόκηπο", Ζωοδόχου Πηγής 27, Εξάρχεια

 Δελτίο Τύπου

Homo Aeternus / Καίτη Βασιλάκου
Οι εκδόσεις Τύρφη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Καίτης Βασιλάκου - Homo Aeternus, σας καλούν στο café-Bar Βυσσινόκηπος 24/11/2023 και ώρα 18.00 σε μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της σχέσης του ανθρώπου με τις μηχανές, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Ρομποτική, τον Μετανθρωπισμό, και των συναφών ζητημάτων και το πώς συσχετίζονται όλα αυτά με την πολιτική, την ηθική, τη φιλοσοφία, την αισθητική, την κοινωνική οργάνωση, την αυτοσυνείδηση και το μέλλον του ανθρώπου.
Το βιβλίο της Καίτης Βασιλάκου Homo Aeternus μέσα από τη μυθοπλασία διαπερνά τα ζητήματα αυτά και φτάνει στην απέναντι όχθη, εκεί που θα μπορούσε να οδηγηθεί ο άνθρωπος μετά από πολλά πολλά χρόνια, εκεί που όλα τα όνειρα για παντοδυναμία έχουν πραγματοποιηθεί και το ανθρώπινο είδος έχει ολοκληρωτικά αναμορφωθεί και οδηγηθεί σε ένα νέο εξαιρετικής ποιότητας σύστημα κοινωνικής και ατομικής ζωής που για κάποιους φαίνεται πως είναι ίσως ένα σκληρό και τυραννικό κατεστημένο. Και εκεί τίθενται εκ νέου τα ζητήματα της ανατροπής, όχι από κάποια ιδεολογία, όχι από κάποιον πολιτικό αναμορφωτή, όχι από κάποιον Μεσσία, αλλά από την αιώνια αχίλλειο πτέρνα κάθε κατεστημένου που βασίζεται στην εκλογίκευση, την επιτυχία, την ικανοποίηση των αναγκών, την ασταμάτητη πρόοδο -άραγε προς τα πού;- την τάξη, τον έλεγχο και τη νομιμοφροσύνη, και αυτό δεν είναι άλλο ―διαρκώς και σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι άλλο― αυτό που υποσκάπτει όλη αυτή την προσπάθεια, δεν είναι άλλο από το συναίσθημα…
Μελετήστε τα ζητήματα αυτά κατά το μέτρο του δυνατού, ενημερωθείτε όσο μπορείτε στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου που ίσως σας έχει μείνει διαθέσιμος, ανασυγκροτείστε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σας και ελάτε να τις συζητήσουμε όλοι μαζί!
Για παράδειγμα: Τι ακριβώς φοβόμαστε με την Τεχνητή Νοημοσύνη; Ότι αν αποδειχθεί ανώτερη από την ανθρώπινη νοημοσύνη, αυτό δεν είναι καλό; Δεν είναι καλό για τον κόσμο και για τη ζωή; Βέβαια, θα χάσουμε την πρωτοκαθεδρία. Αυτό μάλλον μας ενοχλεί. Όχι να πάμε στην άκρη εμείς και να κυβερνούν τα μηχανήματα! Εμείς, η κορυφή της Δημιουργίας!
Γιατί είμαστε σίγουροι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι εχθρική προς τον άνθρωπο; Εφόσον είναι δημιούργημά μας, μπορούμε να τη φτιάξουμε φιλική προς τον άνθρωπο.
Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτήσει αυτοσυνειδησία, θα διαχωρίσει τη θέση της από τον άνθρωπο ή θα συνεργαστεί μαζί του;
Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυτοβελτιώνεται, δεν θα καταλάβει κάποια στιγμή ότι ο άνθρωπος είναι πολύ προβληματικό ον, καταστρέφει, δολοφονεί, ληστεύει, εκμεταλλεύεται τα πάντα, εξαπατά, προκαλεί πόνο στα άλλα έμβια όντα και στους συνανθρώπους του, αφήνει πληθυσμούς μέσα στην πείνα και την εξαθλίωση και ξεκινά πολέμους προκαλώντας καταστροφές και ατελείωτο θάνατο; Και τι θα κάνει τότε; Θα μας αφήσει έτσι ασύδοτους να παραδέρνουμε και να καταστρέφουμε τον πλανήτη και τη ζωή;
Ας αφήσουμε κατά μέρος τις επιπόλαιες τοποθετήσεις και ας το συζητήσουμε! Όλοι έχουμε γνώμη, και αν δεν έχουμε, είναι καιρός να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε!
Το βιβλίο της Καίτης Βασιλάκου Homo Aeternus και η παρέα της συγγραφέως και των εκδόσεων Τύρφη, την Παρασκευή 24/11/23 και ώρα 18.00 στον Βυσσινόκηπο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Σας περιμένουμε.
Εκδόσεις Τύρφη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: