24/12/22

Πόσοι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα;

 

 

 



Οι παγκόσμιες στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι Χριστιανοί, οι οποίοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ως μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές . Παρόλο που τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν μέρος των επίσημων εορτών κάθε έθνους , σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός συμμετέχει σε εορτασμούς την ημερομηνία αυτή και γύρω από αυτή.

 

1.

Παγκοσμίως, το 45% των ανθρώπων συμμετέχει σε κάποιου είδους χριστουγεννιάτικη γιορτή.

 

Τα στατιστικά δείχνουν ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης γιορτάζει τα Χριστούγεννα για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς, εμπορικούς ή άλλους λόγους.

 

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ακόμη και σε ορισμένες κυρίως μουσουλμανικές χώρες, όπου ο Ιησούς θεωρείται προφήτης μεγάλης σημασίας .

 

2.

Σε περισσότερες από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο, τα Χριστούγεννα είναι επίσημη αργία . Περίπου το 80% των χωρών του κόσμου γιορτάζουν την 25η Δεκεμβρίου ως επίσημη αργία.

 

3.

Για πάνω από 260 εκατομμύρια Χριστιανούς, τα Χριστούγεννα πέφτουν στις 7 Ιανουαρίου.

 

Πάνω από 260 εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε χώρες όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρωσία, η Κιργιζία, το Καζακστάν και τα Βαλκανικά κράτη όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου.

 

Επιπλέον 30 εκατομμύρια Κόπτες Χριστιανοί στην Ερυθραία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τον Λίβανο χρησιμοποιούν το ίδιο ημερολόγιο, επομένως η 7η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία των Χριστουγέννων τους.

 

4.

Περίπου το 75% των Ευρωπαίων γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

 

5.

Το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Αν και οι παραδόσεις ποικίλλουν μεταξύ των εθνών, οι περισσότεροι Δυτικοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 12,6 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, περίπου το 87% των Καναδών γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

 

6.

Σχεδόν το 90% των Μεξικανών γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 128 εκατομμυρίων Μεξικανών είναι χριστιανοί . Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει τη μεγαλύτερη γιορτή των Χριστουγέννων στον κόσμο (12 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου). Συνήθως, τα παιδιά του Μεξικού δεν διδάσκονται να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, αλλά η δημοτικότητά του αυξάνεται.

 

7.

Πάνω από το 80% των Βραζιλιάνων είναι Χριστιανοί, οι περισσότεροι από τους οποίους γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Περίπου το 54% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί και το 24% δηλώνει Ευαγγελιστές.

 

8.

Πάνω από 3,6 εκατομμύρια ιαπωνικές οικογένειες παραγγέλνουν KFC για την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ευρέως στην Ιαπωνία, αλλά δεν είναι εθνική εορτή . Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή για πάρτι με φίλους κάτω από στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα . Μόνο το 1% των Ιαπώνων, της χριστιανικής θρησκείας, γιορτάζει παραδοσιακά.

 

9.

Στην Ινδία, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Λιγότερο από το 2,5% του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων της Ινδίας είναι Χριστιανοί. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα είναι εθνική εορτή στην Ινδία. Οι δημοφιλείς εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε μεταμεσονύκτια λειτουργία και χριστουγεννιάτικο γλέντι.

 

Συμπέρασμα:

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης. Ωστόσο, οι παραδόσεις, τα έθιμα, ακόμη και οι ημερομηνίες εορτασμού ποικίλλουν. Όλο και περισσότεροι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με κοσμικό τρόπο, ως πολιτιστική παρά ως θρησκευτική γιορτή.

 

Ποιες χώρες δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα

Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Τουρκία δεν γιορτάζουν επίσημα τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, έχουν ανεπίσημους πανηγυρισμούς.

 

Οι χώρες με κάποιο είδος εορτασμού των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, την Καμπότζη, το Τουρκμενιστάν, την Τυνησία, το Βιετνάμ, το Τζιμπουτί, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Λάος και το Ομάν. 

 

Οι χώρες που δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με κανέναν βαθμό ή μορφή περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Μαυριτανία, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Υεμένη.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: