18/11/22

Βαθμολογώντας τη Δημιουργία

 





Έγινε κάποτε μια έρευνα σχετικά με το πώς βλέπουν οι άνθρωποι τη Δημιουργία. Βαθμολογήστε τη Δημιουργία από το Μηδέν ως το Δέκα, είπαν σε όσους συμμετείχαν, και αιτιολογήστε τη βαθμολογία σας.

 

Αρκετοί έβαλαν 10/10. Είπαν ότι η Δημιουργία είναι τέλεια, αψεγάδιαστη, γεμάτη ομορφιά, αρμονία, ισορροπία και σοφία και της αξίζει να πάρει άριστα.

 

Λίγο περισσότεροι ήταν αυτοί που έβαλαν 9/10. Συμφωνούσαν κι εκείνοι ότι η Δημιουργία έχει όλες τις προηγούμενες ιδιότητες, αλλά έχει και κάποιες αρνητικές όψεις, όπως σεισμούς, μετεωρίτες, υγρασία και ενοχλητικά έντομα.

 

Ακόμα περισσότεροι έβαλαν 8/10. Κι αυτοί συμφωνούσαν με τους προηγούμενους, όμως πρόσθεσαν και μερικά νέα αρνητικά στοιχεία, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις και γενικώς επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί ίσως να δημιούργησε ο άνθρωπος, αλλά βρήκε μια Δημιουργία με κενά που διευκόλυναν την εμφάνισή τους. Κάποιοι επίσης επισήμαναν ότι η Δημιουργία είναι κάπως ασταθής, εφόσον κλιματικές αλλαγές συνέβαιναν και πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται κάθε φορά τα 2/3 της υπάρχουσας ζωής.

 

Οι πιο πολλοί έβαλαν 7/10. Δεν διαφωνούσαν με τους προηγούμενους, ωστόσο πρόσθεσαν και νέες δυσάρεστες όψεις της Δημιουργίας, όπως είναι η σκληρή αντιπαλότητα στην άγρια φύση, όπου τα μισά ζώα τρώνε τα άλλα μισά και κανένα δεν προλαβαίνει να γεράσει και να πεθάνει φυσιολογικά.

 

Λιγότεροι από τους προηγούμενους βαθμολόγησαν με 6/10. Δικαιολόγησαν τη βαθμολογία τους λέγοντας ότι η Δημιουργία σε γενικές γραμμές δεν είναι κακή, αλλά έχει πολλές αρνητικές πλευρές, όπως όσα είχαν αναφέρει οι προηγούμενοι συν το ότι επικρατεί γενικώς μια ανασφάλεια για το τι ήθελε προκύψει την επαύριο, για τίποτε δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς, υπάρχουν ατυχήματα, δυστυχήματα, αρρώστιες κάθε είδους και πολλοί επώδυνοι θάνατοι.

 

Λίγο λιγότεροι από τους προηγούμενους βαθμολόγησαν με 5/5. Εξήγησαν ότι η Δημιουργία έχει δυο πρόσωπα, ένα καλό και ένα κακό και ότι και τα δύο είναι ισοβαρή, άρα η Δημιουργία μόλις πιάνει τη βάση.

 

Ακόμα λιγότεροι έβαλαν 4/10. Αυτοί ήταν της άποψης ότι οι κακές πλευρές της Δημιουργίας είναι κατά τι περισσότερο από τις καλές και υπογράμμισαν κυρίως την πείνα που μαστίζει μεγάλο μέρος των ζωντανών πλασμάτων και συχνά και τη δίψα σε καιρούς μεγάλης ξηρασίας. Εννοείται ότι συμφωνούσαν με τις κακές πλευρές που είχαν αναφέρει και οι προηγούμενοι.

 

Πολύ λιγότεροι ήταν όσοι βαθμολόγησαν με 3/10. Κατά την άποψή τους η Δημιουργία, πλην όλων των άλλων αρνητικών προηγουμένων, αναγκάζει τα πλάσματά της να αγωνίζονται νυχθημερόν για την επιβίωσή τους και αν τυχόν κάποια από αυτά βρουν ιδανικές συνθήκες για να ζήσουν άνετα, γίνονται μαλθακά και χοντρά, ανίκανα να επιβιώσουν, αν πάψουν κάποια στιγμή να ισχύουν οι ιδανικές συνθήκες.

 

Ακόμα πιο λίγοι έβαλαν 2/10. Αυτοί υποστήριξαν ότι η ισορροπία που παρατηρούμε στη Δημιουργία είναι μια ισορροπία τρόμου, η αρμονία είναι μια ανθρώπινη ψευδαίσθηση, η δε ομορφιά είναι στα ανθρώπινα μέτρα, άρα πάρα πολύ σχετική. Όσο για τη σοφία της Δημιουργίας, αυτή, είπαν, είναι μια σοφία που δεν μας αφορά, εφόσον μας οδηγεί στη φθορά και στον θάνατο. Επειδή όμως υπάρχουν και κάποια ψήγματα ευχαρίστησης σε όλη αυτή την υπόθεση, βάζουν 2/10.

 

Ελάχιστοι βαθμολόγησαν με 1/10. Εξήγησαν ότι η βαθμολογία τους είναι τυπική, διότι δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα.

 

Τέλος ένας έβαλε Μηδέν. Από κάτω έγραψε: Άχρηστος ο Δημιουργός, άχρηστη και η Δημιουργία του.

Υπήρξε όμως και άλλος ένας περίεργος που έβαλε 10/10 με το επιχείρημα ότι χρειάζεται μεγάλη μαεστρία για να φτιάξει κάποιος μια Δημιουργία, όπου η Κακότητα φτάνει σε ένα όριο και δεν το ξεπερνά ποτέ, διότι, αν το ξεπεράσει, τότε η Δημιουργία δεν θα αντέξει το βάρος της και θα καταρρεύσει εκ των έσω. Πρόκειται επομένως για μια πολύ σοφή κατασκευή, εξήγησε, και άκρως ισορροπημένη που διαθέτει και μια ιδιόρρυθμη αρμονία και ασφαλώς και ομορφιά στα μάτια του Κατασκευαστή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: