24/7/22

Βραχιολάκι στους κακοποιητές συντρόφους

 

 

   

                                                       Τίφανι Χιλ




                                                 Λίντα Γουίλσον

 

Η Τίφανι Χιλ είχε την ατυχία να παντρευτεί έναν κακοποιητικό σύζυγο. Αναγκάστηκε να λάβει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, το οποία όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Όπου πήγαινε η Τίφανι, βρισκόταν κι αυτός εκεί. Τελικά η αστυνομία ανακάλυψε έναν ιχνηλάτη GPS στο αυτοκίνητό της. Ο κακοποιητικός σύζυγος μπήκε στη φυλακή, από όπου βγήκε μετά από λίγες εβδομάδες.

 

Πέντε μέρες αργότερα, πυροβόλησε και σκότωσε την Τίφανι στο πάρκινγκ του Δημοτικού σχολείου που πήγαιναν τα παιδιά τους, μπροστά στα παιδιά τους και τη μητέρα της Τίφανι. Η αστυνομία τον καταδίωξε και τελικά αυτός αυτοκτόνησε.

 

 

Τον Απρίλιο του 2020, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον υπέγραψε τον νόμο Tiffany Hill Act, μετά από πρόταση της γερουσιαστού Λίντα Γουίλσον.

 

 Ο νόμος επιτρέπει στα δικαστήρια να διατάσσουν τα άτομα που κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή βία να φορούν συσκευές GPS αστραγάλου, οι οποίες μπορούν να παρακολουθούνται από αξιωματούχους και να συνδέονται με μια εφαρμογή στο τηλέφωνο του θύματος, ειδοποιώντας τους, όταν ο δράστης βρίσκεται κοντά. 


Δυο χρόνια αργότερα, τα περισσότερα δικαστήρια της Πολιτείας της Ουάσιγκτον δεν χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή.

 

Όταν ρωτήθηκαν οι κομητείες, γιατί δεν παραγγέλνουν αυτήν την παρακολούθηση, οι περισσότερες  είπαν ότι το κόστος ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ο δράστης σε μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό για την παρακολούθηση, ο οποίος μπορεί να κοστίσει έως και 20 $ την ημέρα. Πολλά δικαστήρια φοβούνται να το διατάξουν, εάν ο εναγόμενος δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά.

 

Η γερουσιαστής Λίντα Γουίλσον χρηματοδότησε τον νόμο Tiffany Hill Act.  Εξασφάλισε 2 εκατομμύρια δολάρια από το πλεόνασμα προϋπολογισμού 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Πολιτείας με σκοπό να διατεθεί, για να βοηθήσει τις κομητείες να διατάξουν την παρακολούθηση GPS των κατηγορούμενων κακοποιών. Τα χρήματα θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του κόστους σε περίπτωση που οι παραβάτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος.

 

Το βραχιολάκι πάντως είναι μια λύση. Η απειλούμενη γυναίκα θα ειδοποιείται, κάθε φορά που ο διώκτης της θα βρίσκεται πολύ κοντά της.

 

https://www.columbian.com/news/2022/apr/30/washington-courts-mostly-not-using-tiffany-hill-act-to-protect-people/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: