19/1/22

Η επιλεκτική μεταχείριση αιχμαλώτων στα ναζιστικά στρατόπεδα

 

Δυτικοί αιχμάλωτοι σε γερμανικό στρατόπεδο


 

Δυτικοί αιχμάλωτοι σε ιαπωνικό στρατόπεδο



 

Η εικόνα που έχουμε για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων από τους Γερμανούς Ναζί κατά τον Β΄ ΠΠ είναι αποτρόπαιη.

 

Δεν χρειάζεται εδώ να αναφέρουμε λεπτομέρειες, καθώς όλοι ξέρουμε, έχουμε δει ταινίες, ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες, έχουμε διαβάσει, έχουμε ακούσει μαρτυρίες όσων βγήκαν ζωντανοί από εκείνα τα στρατόπεδα του θανάτου.

 

Αυτό που δεν ξέρουμε, επειδή δεν προβάλλεται, είναι ότι αυτή τη μεταχείριση δεν την είχαν όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου που έπεφταν στα χέρια των Ναζί. Υπήρχε μια επιλεκτική συμπεριφορά ανάλογα με ποιους αιχμαλώτους είχαν απέναντί τους.

 

Τη θηριωδία τους οι Ναζί την έδειξαν σε εκείνους που θεωρούσαν «υπανθρώπους», δηλαδή τους Εβραίους, τους Ρώσους και γενικά τους Σλάβους, τους ομοφυλόφιλους, τους τσιγγάνους, τους κομμουνιστές.

 

Αντίθετα, στα στρατόπεδα αιχμαλώτων των δυτικών Συμμάχων, η συμπεριφορά των Ναζί ήταν διαφορετική, καθώς είχαν υπογράψει το 1929 τη Σύμβαση της Γενεύης σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων, την οποία είχαν συνυπογράψει η Βρετανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

 

Εφόσον και οι Βρετανοί είχαν Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου, στους οποίους συμπεριφέρονταν ήπια, όπως όριζε η Σύμβαση της Γενεύης, οι Γερμανοί Ναζί δεν μπορούσαν παρά να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο και στους δυτικούς που είχαν αιχμαλωτίσει. Εβραίοι που φορούσαν τη στολή του βρετανικού στρατού γλίτωσαν έτσι από τη φρίκη που δοκίμασαν οι ομόθρησκοί τους στα στρατόπεδα των Εβραίων.

 

Οι αιχμάλωτοι Αμερικανοί, Γάλλοι και όσοι ανήκαν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία (POW, δηλαδή Prisoners of War) είχαν σχετικά καλή μεταχείριση, αν και υπήρχαν παράπονα για έλλειψη τροφής.

 

Οι απλοί στρατιώτες που αναγκάστηκαν να εργαστούν αποζημιώθηκαν, ενώ οι αξιωματικοί εξαιρέθηκαν από την καταναγκαστική εργασία. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός άμβλυνε τις συνθήκες διανέμοντας πακέτα τροφίμων και παρέχοντας ιατρική βοήθεια.


Δεν συνέβη το ίδιο με τους Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Οι Ναζί εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης εκδήλωσαν πάνω σ’ αυτούς όλη τη θηριωδία τους.


Για να καταλάβουμε τη διαφορά μεταχείρισης μεταξύ δυτικών και ανατολικών συμμάχων, αρκεί να παραθέσουμε τους αριθμούς: από τους 232.000 δυτικούς συμμαχικούς αιχμαλώτους έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα 8.348. Από τα 5.7 εκατομμύρια Σοβιετικών 3.3 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους στην αιχμαλωσία.


Για τους Εβραίους γνωρίζουμε ότι υπήρξε ολοκαύτωμα.


Η ίδια μοίρα περίμενε όμως και όσους αιχμαλώτους συνέλαβαν οι Σοβιετικοί.


Εκτός από τις χιλιάδες Πολωνών στρατιωτών που συνελήφθησαν μετά τη σοβιετική εισβολή στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939 και εκτελέστηκαν, πάνω από 20.000 Πολωνοί σκοτώθηκαν στη σφαγή του δάσους Katyn.


Από τους σχεδόν 100.000 Γερμανούς που αιχμαλωτίστηκαν μετά τη Μάχη του Στάλινγκραντ, μόνο 5.000 επέζησαν από τον πόλεμο. Πολλοί Γερμανοί αιχμάλωτοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας στα βάθη της Ρωσίας, όπου η πείνα, η εξάντληση και οι συνθήκες κατάψυξης σκότωσαν χιλιάδες.


Ας αναφέρουμε όμως εδώ και τους Ιάπωνες συμμάχους των Γερμανών Ναζί, οι οποίοι υπέβαλλαν σε φρικτά βασανιστήρια τους δυτικούς  που συνελάμβαναν αιχμαλώτους στον Πόλεμο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ. Η Ιαπωνία είχε υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης, αλλά η κυβέρνησή της δεν την επικύρωσε ποτέ, οπότε οι Ιάπωνες δεν ένιωθαν την υποχρέωση να την τηρήσουν.


Ο Ερυθρός Σταυρός αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες για να φτάσει σε αυτά τα στρατόπεδα και να τα επιθεωρήσει. Οι Ιάπωνες δεν έδιναν τα απαραίτητα έγγραφα και επίσης έλεγαν ότι είχαν 42 στρατόπεδα αιχμαλώτων, ενώ αυτά ήταν πάνω από 100.

 

Σε αντίθεση με τα γερμανικά στρατόπεδα, όπου η επικοινωνία μεταξύ των δυτικών αιχμαλώτων και των οικογενειών τους ήταν όσο καλή μπορούσε να είναι σε συνθήκες πολέμου, στην Ιαπωνία ήταν σχεδόν αδύνατη.

 

Αν συγκρίνουμε τις θηριωδίες των Γερμανών Ναζί με αυτές των Ιαπώνων, θα δούμε ότι οι Ιάπωνες υπήρξαν πολύ χειρότεροι, πολύ πιο απάνθρωποι και βάρβαροι στους αιχμαλώτους τους, των δυτικών μη εξαιρουμένων.

 

Αυτό αποσιωπάται γενικώς και προβάλλεται κατά κόρον η θηριωδία των Γερμανών Ναζί, όπως επίσης αποσιωπάται ότι η μεταχείριση των αιχμαλώτων των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων στα γερμανικά στρατόπεδα ήταν ανεκτή λόγω της Σύμβασης της Γενεύης.

 

Καλό είναι ωστόσο να γνωρίζουμε αυτές τις λεπτομέρειες.

 

https://www.history.co.uk/history-of-ww2/prisoners-of-war

 

 

https://www.historylearningsite.co.uk/world-war-two/prisoners-of-war-in-ww2/british-prisoners-of-war/

 

 

 

1 σχόλιο:

elias monarchist είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.