4/1/20

''Un violador en tu camino" (Ένας βιαστής στον δρόμο σου)







Το τραγούδι διαμαρτυρίας  «Ένας βιαστής στον δρόμο σου» ακούστηκε για πρώτη φορά  στα τέλη Νοεμβρίου στην εθνική διαμαρτυρία της Χιλής εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων.

Όμως, άλλο είναι να φωνάξεις: «ένας βιαστής στον δρόμο σου» κι άλλο να φωνάξεις: «ο βιαστής είσαι εσύ». Το δεύτερο αυτό σύνθημα που ακούστηκε πρόσφατα στην Αθήνα  προσβάλλει ολόκληρο το ανδρικό φύλο και άθελά του στρέφει εναντίον των γυναικών άνδρες που ουδέποτε διανοήθηκαν να πειράξουν γυναίκα.

Οι άνδρες δεν είναι αντίπαλοί μας στον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών. Δεν είναι εχθροί μας. Και με το σύνθημα αυτό τους απομακρύνουμε, τους αναγκάζουμε να αναδιπλωθούν και να μας δουν με δυσπιστία. Χάνουμε συμμάχους δηλαδή.
Παντού στον κόσμο οι γυναίκες υφίστανται προσβολές και ταπεινώσεις, επειδή θεωρούνται κατώτερο φύλο. Υφίστανται ξυλοδαρμούς και βιασμούς. Και θανατώνονται. Από τους συζύγους τους, τους συντρόφους τους, τους περιστασιακούς φίλους τους και από αγνώστους.

Ο όρος «γυναικοκτονία», αν και προέρχεται από ακραίους κύκλους και αμφισβητείται από πολλούς, αναδεικνύει μια πραγματικότητα. Η γυναικοκτονία υπάρχει και παρατηρείται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης, και στις πολιτισμένες και στις καθυστερημένες κοινωνίες. Σ’ αυτές μάλιστα τις τελευταίες, ο κόσμος αποδέχεται την κακοποίηση των γυναικών με φυσικότητα και ο νόμος, αντί να προστατεύει την κακοπαθημένη γυναίκα, δίνει ασυλία στον κακοποιητικό άνδρα.

Όμως δεν είναι όλοι οι άνδρες κακοποιητικοί, βιαστές και δολοφόνοι γυναικών. Όταν λες «ο βιαστής είσαι εσύ» προσβάλλεις ολόκληρο το ανδρικό φύλο και χάνεις συμμάχους. Χάνεις και το δίκιο σου και γίνεσαι αντιπαθητική. Οι άλλοι θα σε αντιμετωπίσουν με ειρωνεία, θα ενοχληθούν από τον φανατισμό σου και θα νιώσουν τον πειρασμό να σε χλευάσουν.

Δεν σε συμφέρει.


Οι δέκα πρώτες χώρες σε αριθμό βιασμών:
(Αφορούν μόνο στα περιστατικά που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία)

South Africa
Botswana
Lesotho
Swaziland
Bermuda
Sweden
Suriname
Costa Rica
Nicaragua
Grenada


Και οι Σουηδοί ανάμεσα στις καθυστερημένες χώρες; Τι έπαθαν ξαφνικά αυτοί και άρχισαν τους βιασμούς; Ψάξτε στο διαδίκτυο. Θα μάθετε πολλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: