29/1/20

Θέατρο: "Σκέτη κοροϊδία"





Δυο άνδρες, ο ένας στην ακμή του και ο άλλος στη δύση του συναντώνται σε ένα γραφείο κουβαλώντας ο καθένας τα προβλήματα της ζωής του και τα καθημερινά του βάσανα. Οι θέσεις τους φαίνονται αντίθετες – λογικό, σκέφτεσαι, αφού ο ένας είναι νεαρός και ο άλλος ηλικιωμένος. Τα συμφέροντά τους φαίνονται να συγκρούονται – λογικό, σκέφτεσαι, έχουμε εδώ το κλασικό χάσμα γενεών. Αυτό όμως που ακολουθεί ανατρέπει τους λογικούς συνειρμούς σου, γιατί ο συγγραφέας πολύ σοφά θέλει να σου δείξει ότι όλοι μας σήμερα βράζουμε στο ίδιο καζάνι.

Σε μια Ελλάδα της παρακμής, της κρίσης και της σήψης οι νέοι παραπαίουν σε μια θολή αβεβαιότητα και οι γέροι δεν έχουν πια κανένα κουράγιο να αντισταθούν στην κατάπτωση που τους επιφύλαξε η μοίρα.

Ο Αντώνης και ο Προκόπης, οι δυο χαρακτήρες του έργου, απομονωμένοι από τον συγγραφέα σε ένα κλειστό δωμάτιο, θα αναμετρηθούν, θα αποκαλύψουν τα βάσανά τους που είναι τόσο διαφορετικά και τόσο όμοια συγχρόνως, αφού εκπορεύονται από την ίδια πηγή του κακού, και θα ζυγοσταθμιστούν ισόρροπα μπροστά στον θεατή.

Μια μαύρη κωμωδία σκηνοθετημένη με μαεστρία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας και προκαλεί το γέλιο μας σε πολλές στιγμές, χωρίς όμως ο θεατής να μπορεί να μαντέψει ποια θα είναι η εξέλιξη την επόμενη στιγμή και ποιο το τραγικό της τέλος.

Είναι ωστόσο μια καλή στιγμή για το σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο.


«Σκέτη κοροϊδία»
του Νίκου Δημητρόπουλου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βλάχος και Πανάγος Ιωακείμ

Θέατρο «Αλεξάνδρεια»



Δεν υπάρχουν σχόλια: