6/1/18

Αχιλλέας μαύρος; Γιατί όχι και γυναίκα;







Το BBC ετοιμάζει, λέει, μια μίνι τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Τροία», όπου τον κατάξανθο Αχιλλέα υποδύεται ένας μαύρος. 

Αυτό λιγάκι μας παραξένεψε στην αρχή, αλλά μετά από σκέψη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στον παγκοσμιοποιημένο πλέον πλανήτη μας πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες μας και να συγκατανεύουμε σε καθετί που συμβάλλει στην ειρηνική, αδελφική συμβίωση λαών, φυλών και φύλων.

Είπα «φύλων» και αμέσως σκέφτηκα ότι, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά πολίτικαλι κορέκτ και όχι απλώς να αναμασάμε προοδευτικές ιδέες, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ρηξικέλευθοι σε τέτοια ευαίσθητα θέματα. Παραδείγματος χάριν, γιατί ο Αχιλλέας να είναι μόνο μαύρος και να μην είναι και γυναίκα;

Και ο Έκτορας γιατί να μην είναι μια εντυπωσιακή drag queen που έχει για σύζυγο ένα Μογγόλο με το όνομα Ανδρομάχη; Όσο για το γιο τους τον Αστυάνακτα, κάλλιστα μπορεί να είναι ένα σκυλάκι πεκινουά – ξέρετε, από αυτά που γαβγίζουν εκνευριστικά και σου’ ρχεται να τα κλοτσήσεις.


Ο Οδυσσέας πάλι μπορεί να είναι Ερυθρόδερμος, η δε Πηνελόπη ένας ιερός βούβαλος.

Προχωρώντας τώρα σε ιστορικά πρόσωπα μπορούμε να φανταστούμε τον Λεωνίδα της Σπάρτης ως γκέισα, τον Μέγα Αλέξανδρο ως Πακιστανό μετανάστη, τον Ιούλιο Καίσαρα ως νάνο, την Κλεοπάτρα ως λεσβία. Τον δε Αττίλα ως εργάτη από το Μπαγκλαντές.

Τον Τσόρτσιλ ως φαλακρή γριά.
Τον Στάλιν ως αγρότισσα από το Περού.
Τον Μάο ως μαντάμ Μποβαρί.
Τον Τσε ως μις Υφήλιος.
Τον Ομπάμα ως λευκή άστεγη.

Οι συμβολισμοί, όπως καταλαβαίνετε, είναι φανεροί. Ο Ομπάμα είναι μια λευκή φτωχή γυναίκα, έτσι εξισώνονται οι λευκοί με τους μαύρους, οι γυναίκες με τους άντρες και οι φτωχοί με τους πλούσιους. Ο Τσε είναι μις Υφήλιος, έτσι εξισώνονται οι αριστεροί με τους καπιταλιστές και με τα καλλιστεία τους. Ο Μάο είναι μαντάμ Μποβαρί, έτσι εξισώνονται οι Ασιάτες με τους λευκούς και οι ασιάτες άνδρες με τις ευρωπαίες γυναίκες. Ο Στάλιν είναι αγρότισσα από το Περού, έτσι εξισώνονται οι ισχυροί πολιτικοί άνδρες με τους ανώνυμους και ταπεινούς χωρικούς. Ο Τσόρτσιλ είναι φαλακρή γριά, έτσι εξισώνονται οι φαλακροί γέροι με τις φαλακρές γριές. Ο Αττίλας είναι εργάτης από το Μπαγκλαντές, έτσι εξισώνονται οι αλαζόνες καταστροφείς της Ασίας με τους ταπεινούς εργάτες εκ της Ασίας.

Η Κλεοπάτρα είναι λεσβία, έτσι εξισώνονται οι ετεροφυλόφιλες με τις ομοφυλόφιλες. Ο Ιούλιος Καίσαρ είναι νάνος, έτσι εξισώνονται οι ψηλοί με τους κοντούς. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Πακιστανός μετανάστης, έτσι εξισώνονται οι διάσημοι της Ιστορίας με τους άσημους που αγνοεί η Ιστορία. Ο Λεωνίδας της Σπάρτης είναι γκέισα, έτσι εξισώνονται οι ανδρείοι λευκοί άνδρες με τις υποταγμένες και άφωνες Ασιάτισσες. Ο Οδυσσέας είναι Ερυθρόδερμος, έτσι εξισώνεται η πονηρία του λευκού με την αγαθότητα του αυτόχθονος Αμερικανού. Η Πηνελόπη είναι ιερός βούβαλος – εδώ δεν έχουμε εξίσωση, αλλά κάπως έτσι θα πρέπει να ήταν η Πηνελόπη μετά από είκοσι χρόνια απραγίας στο ανάκτορό της.

Έτσι, η περίφημη σκηνή της συνάντησης Έκτορα και Ανδρομάχης μπορεί να αναπαρασταθεί με τρόπο που θα μας φέρει δάκρυα στα μάτια:

Η drag queen σηκώνει ψηλά το πεκινουά που γαυγίζει ασταμάτητα και εύχεται στους θεούς να του δώσουν καλή τύχη, ενώ ο Μογγόλος σύζυγος πιο πέρα κλαίει με μαύρο δάκρυ. Κάτω από τα τείχη της Τροίας μια λυσσασμένη μαύρη  κραδαίνει το ξίφος της, απειλεί θεούς και δαίμονες με τις αγριοφωνάρες της και προκαλεί τη drag queen να κατέβει στην πεδιάδα για να τη σφάξει.

Ο Όμηρος στον άλλο κόσμο τραβάει τα μαλλιά του και κάποιοι φίλοι τού συστήνουν να κάνει ψυχανάλυση. Ο Φρόιντ τον υποδέχεται στο γραφείο του φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά των Μαορί.


-Τι σας απασχολεί, κυρία μου; Λέει στην Εσκιμώα που κάθεται σεμνά απέναντί του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: