12/1/18

Το αμερικάνικο όνειρο





Δεν θα ασχοληθώ εδώ με το θέμα «σεξουαλική παρενόχληση», ένα θέμα πολύ σοβαρό που οι σύγχρονες κοινωνίες δεν το ανέχονται πλέον και κάνουν πολύ καλά.

Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που το αντιμετώπισαν οι ευαίσθητοι τρόφιμοι του Χόλιγουντ στην πολυτελέστατη τελετή που οργάνωσαν για να απονείμουν τις χρυσές σφαίρες τους στους άξιους εκπροσώπους του.

Γέμισε ξαφνικά ο τόπος – και οι οθόνες μας – με μαυροντυμένους τύπους, άνδρες και γυναίκες, που πόζαραν στο φακό και έδιναν συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους. Όλοι τους γοητευτικοί εννοείται. Οι κύριοι με μαύρα κοστούμια – σμόκιν; Δεν γνωρίζω από αυτά – μαύρα πουκάμισα και μαύρα παπιγιόν, οι κυρίες με μαύρες τουαλέτες, κομψότατες, πανάκριβες.

Ειδικά οι κυρίες ήταν πανέμορφες. Καλλίγραμμες, μακιγιαρισμένες και θεσπέσιες μέσα στα μαύρα τους φουστάνια που αναδείκνυαν άλλα τις λυγερές τους πλάτες, άλλα τα προκλητικά τους στήθη, άλλα τους λαχταριστούς μηρούς τους, ένα χάρμα οφθαλμών.



«Κοιτάτε, αλλά μην αγγίζετε», ήταν το θέμα της φετινής τελετής απονομής των χρυσών σφαιρών. Και πιο αναλυτικά: θέλουμε να είμαστε σέξι, εσείς όμως θα έχετε κάτω τα ξερά σας.

Βεβαίως να έχουν κάτω τα ξερά τους οι παρορμητικοί και οι λάγνοι που περιφέρονται εκεί πέρα στο μυθικό Χόλιγουντ, αλλά, αν κάποιος τέλος πάντων πλησιάσει μια εκθαμβωτική καλλονή και της ψιθυρίσει «απόψε είσαι για φιλιά και για ωραία χάδια», αυτό τώρα πώς θα εκληφθεί; Ως σεξουαλική παρενόχληση ή ως φλερτ; Μάλλον ως σεξουαλική παρενόχληση θα εκληφθεί, διότι υπονοεί σεξουαλική πράξη.

Αν της πει: «απόψε είσαι πολύ όμορφη»; Μάλλον τότε πρόκειται για φλερτ. Αν όμως προσθέσει: « Θα ήθελα να τα πούμε ιδιαιτέρως κάποια στιγμή»; Αυτό μυρίζει σεξουαλική παρενόχληση και εξαρτάται πλέον από τις διαθέσεις της κυρίας πώς θα το διαχειριστεί. Αν της αρέσει ο κύριος, έχει καλώς, θα τα πουν ιδιαιτέρως κάποια στιγμή. Αν δεν της αρέσει, μπορεί άνετα να τον καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση.

Κι αν δεν πρόκειται για κύριο, αλλά για κυρία που της αρέσουν οι κυρίες; Δεν μπορεί, θα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Κι αν πρόκειται για κυρία που κατέχει υψηλή θέση και της αρέσουν οι ωραίοι κύριοι; Και τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχουν. 

Αλλά εκεί στο Χόλιγουντ, μετά από τις γνωστές καταγγελίες που κατέστρεψαν την καριέρα μερικών, έμαθαν οι άνθρωποι να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Για καλό και για κακό, για να μη βρεθούν κι αυτοί ξαφνικά στα αζήτητα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να βλέπουν τις πανέμορφες κυρίες ως αδελφούλες τους.

Κι όταν αυτές ανεβαίνουν στο βήμα για να παραλάβουν τη χρυσή τους σφαίρα και εκφωνούν το λογύδριό τους, το εκλεκτό κοινό από κάτω παρακολουθεί συγκινημένο. Ακούει τη γενναία φωνή που καταγγέλλει τις ανδρικές αυθαιρεσίες, κουνά με σημασία το κεφάλι και χειροκροτεί τις κλισέ ατάκες. Και όλοι τους, μα όλοι τους, έχουν την ίδια ακριβώς έκφραση: ένα χαμόγελο ικανοποίησης και δικαίωσης στα πανέμορφα πρόσωπά τους.



Πίσω από αυτό το χαμόγελο όμως τι σκέψεις άραγε να περνούν από τα πανέμορφα μυαλά τους;

Υποθέτω:

Πάχυνε αυτή, πώς έγινε έτσι, δεν βλέπεται.

Χρυσή σφαίρα αυτός; Από πού κι ως πού;

Άντε τέλειωνε, έχουν κι άλλοι σειρά.

Κοίτα τώρα που το παίζει αγωνίστρια, λες και δεν ξέρουμε πόσα παλούκια έχει πηδήξει για να φτάσει εδώ που έφτασε.

Θέλω να πάω στην τουαλέτα, αλλά δεν γίνεται, πρέπει να κρατηθώ.

Ελπίζω να μη βγει τώρα αυτή η γκόμενα και με καταγγείλει, τρέμει το φυλλοκάρδι μου.

Χαμογελώ σωστά; Μήπως πρέπει να χαμογελάσω λίγο παραπάνω; Ή μήπως όχι;

Θερμό χειροκρότημα. Έτσι. Να δείξω πως συμφωνώ.

Τώρα που θα ανέβω στο βήμα, να πω ή να μην πω για κείνο τον τύπο που προχθές μου έπιασε το μπράτσο;

Ουφ, βαρέθηκα, θέλω επειγόντως ένα τσιγάρο.

Άει στο διάολο κι εσύ, που τριβόσουν πάνω μου όλη την ώρα, πριν μπούμε εδώ μέσα, κι εγώ έπρεπε να δείχνω ψύχραιμος.

Το μακιγιάζ μου καταρρέει, Θεέ μου, καταστράφηκα!

Μόλις ξεμπερδέψουμε αποδώ πέρα, θα πάω και θα αδειάσω ένα μπουκάλι ουίσκι. Έχω τρεις ώρες να πιω.

Χάλια έγινε η Νικόλ με το τελευταίο της λίφτινγκ. Σαν πρησμένη νερόκοτα είναι.

Στο πάρτι που μας περιμένει μετά, θα γίνει χαμός. Ελπίζω ο Χ. να έχει μπόλικη κοκαΐνη στο σπίτι του.

Με παίρνει ο φακός. Χαμόγελο, χαμόγελο!


Και μετά ανεβαίνει στο βήμα η Όπρα. Η Όπρα που περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό σήμερα ενσαρκώνει το αμερικάνικο όνειρο. Γυναίκα και μαύρη που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και έφτασε πολύ ψηλά. Πάρα πολύ ψηλά. Η περιουσία της ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (Forbes, Ιαν. 2018) και ξεπερνά σε αξία το ΑΕΠ 30 χωρών. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει Όπρα, ας σκεφτούμε ότι ο Τραμπ είναι πλουσιότερός της κατά 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο.

Οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες καλύπτουν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, έντυπα και δικό της καλωδιακό δίκτυο. Το περιοδικό της «O Magazine» καταγράφει κύκλο εργασιών 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο από το Weight Watchers κερδίζει 70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Από το 2008 ως το 2012 ήταν η πιο καλοπληρωμένη τηλεοπτική παρουσιάστρια στον κόσμο.

Θα μου πείτε, ναι μεν, αλλά.... Αλλά η Όπρα χτίζει σχολεία στην Αφρική. Μπράβο της και καλά κάνει. Τέτοιες βέβαια φιλανθρωπίες κάνουν και πολλοί άλλοι βαθύπλουτοι ανά τον κόσμο, τέτοιες κάνουν και αρκετοί Έλληνες βαθύπλουτοι, αλλά εμείς αυτούς τους βρίζουμε. Δεν βλέπω, γιατί πρέπει να εξαιρέσουμε την όμορφη, στρουμπουλή Όπρα.

Αυτή λοιπόν η Όπρα που στην ουσία είναι ένας λευκός Αγγλοσάξονας Κροίσος μεταμφιεσμένος σε Αφροαμερικανή ανέβηκε στο βήμα και είπε πολλά και ηρωικά πράγματα που ξεσήκωσαν το ευγενές ακροατήριο. Και φαίνεται πως μαζί με το ακροατήριό της ξεσηκώθηκε κι αυτή και φώναξε σε ένα σημείο με στεντόρεια φωνή:
A new day is on the horizon!
(Ξημερώνει μια καινούργια μέρα!)

Και τότε από κάτω έγινε ο χαμός. Σηκώθηκαν όλοι από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν με ενθουσιασμό, μια ξανθιά έβαλε τα κλάματα, άλλοι χαμογελούσαν ευτυχισμένοι, άλλοι είχαν πετρώσει από το θάμπος της ημέρας που ξημέρωνε στο Χόλιγουντ και όλοι έγιναν μια αγκαλιά ζεστή, γεμάτη αγάπη και αδελφοσύνη.

Δείτε το βίντεο, αξίζει, διαρκεί περίπου ένα λεπτό:

Ναι, πράγματι, μια νέα μέρα ξημερώνει εκεί πέρα. Με άνδρες ευνουχισμένους και με νευρωτικές γυναίκες. Και με την Όπρα να προαλείφεται για Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το αμερικάνικο όνειρο συνεχίζεται.






Δεν υπάρχουν σχόλια: