20/11/10

Ακρωτηριασμένες γυναίκες

 Τρία εκατομμύρια  κορίτσια στην Αφρική διατρέχουν κάθε χρόνο τον κίνδυνο να υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
70-140 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο είναι ήδη ανάπηρες με αυτή την πρακτική.

 Ο ακρωτηριασμός εκτός από τα ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα που προκαλεί, προκαλεί επίσης και σοβαρά σωματικά προβλήματα, όπως αιμορραγίες, μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, επιπλοκές κατά τον τοκετό και υψηλή θνησιμότητα των νεογνών.
 Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ 15 -49 χρονών που έχει υποστεί αυτή την κακοποίηση είναι: στην Αίγυπτο 91%, στο Σουδάν 89%, στην Αιθιοπία 74%, στη Σενεγάλη 28%, στην Κένυα 27%.
 Μια μικρή αλλαγή στη νοοτροπία τους εμφανίζουν σήμερα οι γυναίκες. Επίσης πολλοί άνδρες λένε ότι θα προτιμούσαν, αν το επέτρεπαν οι περιστάσεις, να μην υποστούν αυτή την πρακτική οι κόρες, οι σύζυγοι, οι αδελφές και οι ξαδέλφες τους.
 Η απόφαση εξαρτάται πάντως από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τους γονείς, οι οποίοι παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τη γνώμη των τοπικών αρχόντων, πολιτικών και θρησκευτικών.

4 σχόλια:

Χριστιάννα Λούπα είπε...

Μαύρο, μεσαιωνικό σκοτάδι!
Κρίμα!

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Χριστιάννα, αρχίζουν και σε κείνες τις χώρες να καταλαβαίνουν σιγά σιγά ότι αυτό που κάνουν είναι βάρβαρο. Μια μικρή ελπίδα υπάρχει.

Μιχάλης Πυρουνάκης είπε...

- Απαιτείται άμεσα, η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση!
-:-
«Κλειτοριδεκτομή» - (Μα τί στον Κόσμο)
http://www.youtube.com/watch?v=yerPe3qFdzE
-:-
DESERT FLOWER - «Το λουλούδι της ερήμου» (Ελληνικοί υπότιτλοι)
http://www.youtube.com/watch?v=9n6GSjhkhOk&feature=related
-:-
[Παρεμφερές ηπιότερο]
ευνουχισμός ο [evnuxizmós] Ο17 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ευνουχίζω. 1. αφαίρεση ή καταστροφή των γεννητικών αδένων, κυρίως σε άρρενα άτομα ή σε αρσενικά ζώα. 2. (μτφ., μειωτ.) απώλεια του δυναμισμού, των φυσικών δυνατοτήτων ενός ατόμου, που οφείλεται κυρίως σε αρνητικές παρεμβάσεις.
[λόγ. < ελνστ. ευνουχισμός]

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Μιχάλη, καλώς παρέθεσες και τον ευνουχισμό για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανθρώπινης θηριωδίας πάνω σε άνδρες και γυναίκες.