28/5/13

Ανιστόρητοι Έλληνες



Όπως φαίνεται, αυτή τη βαριά κληρονομιά  που μας άφησαν οι μεγάλοι μας πρόγονοι δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστούμε οι νεότεροι Έλληνες.

Αν ήμασταν ένας ώριμος λαός, θα είχαμε και την ανάλογη ψυχραιμία υποθέτω και θα διαχειριζόμασταν αυτή την κληρονομιά με σοβαρότητα και ευθύνη. Αλλά δεν είμαστε. Οι κλασικές σπουδές στην Ελλάδα είναι ανάξιες λόγου και οι απόφοιτοι των αντίστοιχων σχολών, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η παιδεία γενικώς έχει εκπέσει, ούτε το όνομά τους δεν ξέρουν να γράψουν σωστά.

Όσο για τους υπόλοιπους, αυτοί έχουν μια ομιχλώδη ιδέα περί του ιστορικού παρελθόντος μας, γνωρίζουν μερικά ονόματα και κάποιες σπουδαίες μάχες που πότε ακριβώς έγιναν αγνοούν και για ένα μόνο πράγμα είναι απολύτως σίγουροι,  ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας λαός μοναδικός στην Ιστορία που  έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον υπόλοιπο καθυστερημένο κόσμο.


Μια τέτοια θολή και αξεκαθάριστη εικόνα για το παρελθόν μας προκαλεί όμως παρενέργειες που ακολουθούν δύο κατευθύνσεις: ή παθαίνουμε αρχαιοπληξία και λέμε του κόσμου τις ανοησίες και τις γελοιότητες ή από αντίδραση  αμφισβητούμε και υποτιμούμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και στις δύο περιπτώσεις αδικούμε ένα πολιτισμό που έχει διακεκριμένη θέση στην Ιστορία και διαστρεβλώνουμε τη σημασία του.

Φυσικά το ελληνικό κράτος είναι αδιάφορο για όλα αυτά. Έτσι, αν γίνεται καμιά σοβαρή δουλειά, καμιά σοβαρή μελέτη, αυτή οφείλεται κυρίως σε ξένους επιστήμονες και σε κάποιους ολίγους δικούς μας που πάνε και μετεκπαιδεύονται όμως πρώτα στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα οι αρχαιόπληκτοι έχουν σχετικά λιγοστέψει σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όμως εξακολουθούν να είναι πολλοί και να θορυβούν. Οι ανοησίες που λένε δεν έχουν εννοείται καμιά επιστημονική βάση, αλλά καθώς απευθύνονται σε ένα ανιστόρητο κοινό, γίνονται πιστευτοί. Όσοι δεν τους πιστεύουν φτάνουν συχνά στο άλλο άκρο, απορρίπτουν και συχνά περιφρονούν το ιστορικό μας παρελθόν. Δεν ξέρω ποιοι από τους δύο προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στο θέμα αυτό.

Δείτε παραδείγματος χάριν τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για την αρχαία ελληνική γλώσσα:

«Ήτορ (καρδιά) και ρήτωρ είναι η ίδια λέξη, διότι ο καλός ρήτορας είναι εκείνος που αγγίζει την καρδιά μας, μιλά από καρδιάς. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς η ελληνική γλώσσα προάγει την κριτική σκέψη.
Γαστήρ και αστήρ: Η γαστήρ είναι αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει κοιλιά αλλά και μήτρα. Είναι δηλαδή το σχήμα και η δομή του κοίλου που μας οδηγεί και η λειτουργία γαστήρ=μήτρα  σημαίνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για τη γέννηση των άστρων, των γαλαξιών κλπ, αυτά δηλαδή που γνωρίζει και η σύγχρονη φυσική επιστήμη».

Με άλλα λόγια τρικυμία εν κρανίω.


Με τέτοιες κουταμάρες η γλώσσα μας ξαφνικά αποχτά μαγικές διαστάσεις και οι πρόγονοί μας μοιάζουν περισσότερο με σαμάνους παρά με φυσιολογικούς ανθρώπους.

Από την άλλη έχουμε και μια ομαδούλα χριστιανών ταλιμπάν που προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο ελληνικός-«ειδωλολατρικός» πολιτισμός ήταν ανήθικος και αιμοβόρος. Έτσι:

«Στην αρχαιοελληνική θρησκεία συναντά κανείς απαράδεκτες διηγήσεις για τους θεούς όπως πράξεις βίας, μίσους, αντιζηλίας, εχθρότητας. Οι θεοί διαπράττουν ανείπωτες ηθικές παρεκτροπές, όπως μοιχείες, πορνείες, βιασμούς, παιδεραστίες, αιμομιξίες, ομοφυλοφιλίες, απάτες, κλοπές, φόνους, παιδικές ασπλαχνίες και άλλα, τις οποίες διαπράττουν μόνο οι χειρότεροι των ανθρώπων.
Αξιόπιστες αναφορές αρχαίων συγγραφέων μάς βεβαιώνουν για φρικτές ανθρωποθυσίες μέχρι τους χρόνους του Ηροδότου, του Πλούταρχου, του Παυσανία και του Στράβωνα. Η αρχαία θρησκεία εξωθούσε επίσης τους άτυχους λατρευτές της σε πράξεις ανείπωτης δεισιδαιμονίας (μαντική, μαγεία, μιάσματα)».

Απέναντί τους οι εγχώριοι αυτοί ταλιμπάν έχουν άλλη ομάδα φανατισμένων αντιπάλων. Δείτε τι γράφουν:

«Αυτοί που προσκυνούν τον εβραίο Ιησού διαπράττουν έγκλημα κατά της πατρίδας. Οι χριστιανοί παραβολάνοι έσφαξαν τους περισσότερους Έλληνες, άλλαξαν βίαια τα ήθη και τα έθιμά τους και γκρέμισαν τους ιερούς ναούς τους. Ψάξτε να βρείτε τον δεύτερο σε βαρβαρότητα κατακτητή της πατρίδας μας. Και όλα αυτά στο όνομα ενός αγράμματου εβραίου μαραγκού».

Έχουμε φυσικά και τους απορριπτικούς:

«Είναι τουλάχιστον γελοίο να πιστεύουμε ότι είμαστε απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Ο γεωγραφικός χώρος, ο οποίος ζούμε και λέγεται Ελλάδα, στο παρελθον πέρασε από κατακτητές. Και όχι μόνο κατακτητές, αλλά και αυτοκρατορίες. Πραγματικά πιστεύετε πως ύστερα από 2500 χρόνια, η σύσταση του ελληνικού φύλου παραμένει η ίδια; ! Έχουν περάσει Τούρκοι, έχουν περάσει Ρωμαίοι, έχουν περάσει Βενετοί και άλλοι πολλοί. Ύστερα από όλους αυτούς τους λαούς και πολλούς άλλους, είναι πρακτικά αδύνατο να έχει διατηρηθεί η γενετική μας ταυτότητα».

Όλες αυτές οι κατηγορίες συνελλήνων  βλέπουν το δέντρο αντί για το δάσος  και καμιά φορά δεν βλέπουν ούτε το δέντρο, βλέπουν απλώς οράματα. Όπως εκείνοι που πιστεύουν ότι :

«Οι Έλληνες ανακάλυψαν την Αμερική χιλιάδες χρόνια πριν τον Κολόμβο».


«Στον ελλαδικό χώρο είχαμε γραφή 4000 χρόνια πριν τους Σουμέριους».

«Στο Βισύ της Γαλλίας βρέθηκαν πινακίδες της Μαγδαληναίας Εποχής (13000-9000 π Χ) με καθαρά χαραγμένα γράμματα, πολλά από τα οποία αντιστοιχούσαν στα ελληνικά».

«Το αρχαιότερο γραπτό κείμενο 7.270 ετών είναι ελληνικό. Ανατινάσσεται (sic ) ο μύθος περί φοινικικού αλφαβήτου».

«Από το ελληνικό αλφάβητο προέρχονται οι αριθμοί».

«Μυστήριο καλύπτει την καταγωγή των Ελλήνων, αφού ως τώρα έχουν διατυπωθεί οι πιο αντιφατικές και συχνά αντιεπιστημονικές θεωρίες με προεξάρχουσα τη δήθεν θεωρία περί Ινδοευρωπαίων, οι οποίοι κατήλθαν από το βορρά. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι οι Έλληνες είναι γηγενείς και αυτόχθονες. Θα ήταν περιττό να τονίζαμε την καταγωγή μας, αν οι «καλοθελητές» δεν προέβαιναν σε τεμαχισμό και ακρωτηριασμό του ενδόξου Γένους μας με σκοπό να το αφανίσουν αριθμητικά και να το κάνουν νήπιο ηλικιακά».

Και η κορωνίδα:

«Προϊστορικές βραχογραφίες ηλικίας 500.000 ετών στον ελληνικό χώρο αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για τους γηγενείς (βλέπε Έλληνες) κατοίκους αυτού του τόπου».


Να σημειώσουμε βέβαια ότι όλοι τούτοι εδώ οι θερμοκέφαλοι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Είναι απλώς φανατικά και αγράμματα άτομα που αλλοιώνουν την εικόνα του πολιτισμού των προγόνων μας.

Οι οποίοι πρόγονοι δεν φύτρωσαν μέσα από την ελληνική γη, από κάπου ήλθαν. Οι οποίοι πρόγονοι παρέλαβαν από άλλους πολιτισμούς πολλά στοιχεία για να συνθέσουν το δικό τους. Και η αξία τους δεν είναι όλα αυτά τα φούμαρα που αναμασούν οι αμόρφωτοι, αλλά η ελεύθερη σκέψη τους που έδωσε τους θαυμαστούς καρπούς της (έστω σύντομης) δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, του θεάτρου. Και οι οποίοι πρόγονοι μετά την ακμή τους έφτασαν στην παρακμή τους, όπως συμβαίνει σε όλους τους λαούς παντού και πάντα.

Αλλά η ακτινοβολία του πολιτισμού τους ήταν τόσο δυνατή που μεταστοιχείωσε μια λατινική αυτοκρατορία σε ελληνική, έδωσε ελληνική γλώσσα και τέχνη σε μια μη ελληνική θρησκεία, ενέπνευσε τα γράμματα και τις τέχνες της Αναγέννησης και σκόρπισε στις ξένες γλώσσες πλήθος ελληνικές λέξεις.


Είναι πράγματι μια βαριά κληρονομιά για μας τους νεότερους που τίποτα ανάλογο δεν έχουμε να επιδείξουμε. Και κάποιοι από μας με λιγότερες αντοχές και λιγότερη μόρφωση παρεκτρέπονται σε φαντασιοπληξίες που προκαλούν τη θυμηδία. Προκαλούν όμως και κακό στην ελληνική υπόθεση.

Πόσοι από μας έχουν παραδείγματος χάριν επιστημονικά επιχειρήματα ότι ο ελληνικότατος Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Ζώνη:




8 σχόλια:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

«Οι Έλληνες ανακάλυψαν την Αμερική χιλιάδες χρόνια πριν τον Κολόμβο». Ναι, και έκαναν και εγχειρίσεις δίχως νυστέρι..

Χάρηκα Καίτη που μίλησες γι αυτά.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Γεια σου, Δάφνη. Γελάμε βέβαια με αυτές τις ανοησίες, αλλά είναι πολλοί που τις πιστεύουν. Ντροπή, θα έλεγα, για τους απογόνους εκείνων που πρώτοι έμαθαν να σκέφτονται ορθολογικά.

Σκιά είπε...

Εξαιρετικό το πόνημα,όπως όλα.
Φωτίζει ευθαρσώς τις σκιές,λέει ακομπλεξάριστα αλήθειες και φέρνει τα πράγματα με όμορφο τρόπο,εκεί που πρέπει να είναι.
Συγχαρητήρια Καίτη Βασιλάκου!!!

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Αλέξανδρε, σε ευχαριστώ.

GiVasilo είπε...

Απόλυτα σύμφωνος σε όλα. Θεωρώ αίτιο όλων τον φανατισμό και κάθε τι τον καλλιεργεί. Θρησκείες, έθνη, ιδέες. Παρόμοιο σκηνικό είχα ζήσει στην Αγγλία στα ερείπια του Stonehenge που ο ιστορικά "διαβασμένος" ξεναγός προσπαθούσε να το συνδέσει με την απαρχή της ανθρωπότητας, με συμπαντικες γνώσεις και συμμαχίες γιγάντων. Είναι μικρόβιο τελικά του ανθρώπου να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του για την υπεροχή του όχι ανάμεσα στα ζώα αλλα στο ίδιο του το είδος. Δυστυχώς τελευταία στην Ελλάδα υπάρχει έκρηξη τέτοιων ιδεών πράγμα που με λυπεί.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Gi, το μικρόβιο της ανωτερότητας το έχουμε όλοι μας, όπως φαίνεται. Τουλάχιστον, αν το παραδεχτούμε, μπορούμε ίσως να το καταπολεμήσουμε.

Unknown είπε...

απλά τα σέβη μου Κ. Βασιλάκου! !

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Σας ευχαριστώ.