4/6/21

Η Ελένη Σκούρτη Παπαδάκη, φιλόλογος και συγγραφέας, μιλά για τους "Αποκλίνοντες"

 



Με το ευφάνταστο όνομα Σωσίθεος ο ήρωας του μυθιστορήματος της Καίτης Βασιλάκου "Οι αποκλίνοντες" ψάχνει να βρει τη δική του ταυτότητα ,το δικό του γονιό ,το δικό του Θεό.


Σε μια εποχή μεγάλων ταραχών και ανακατατάξεων, στους πρώτους αιώνες μετά το Χριστό, όταν ο χριστιανισμός πάλευε να εδραιωθεί μέσα από αιρέσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Σε πόλη μεγάλη, πλούσια και λαμπρή ,την Αντιόχεια.

Ο ήρωάς της θα παλέψει με τις δικές του ανησυχίες, τα δικά του ερωτηματικά, τις δικές του αμφιβολίες για να δώσει απάντηση στο ερώτημα :τι σημαίνει να σε λένε Σωσίθεο; Ή μήπως δεν θα μπορέσει και θα προτιμούσε να έχει ένα όνομα με δεύτερο συνθετικό το δούλος;

Η Καίτη Βασιλάκου έχει μελετήσει σε βάθος τα ιστορικά , φιλοσοφικά και θρησκευτικά δεδομένα της ταραγμένης αλλά σημαντικής εποχής στην οποία αναφέρεται το έργο της και κατορθώνει να αποδώσει με πειστικότητα το κλίμα της.


Εξαιρετικού ενδιαφέροντος οι σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου που λύνουν κάθε απορία για το ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής.

Εκείνο όμως το στοιχείο που εγώ ξεχωρίζω στη γραφή της είναι ο λιτός , απλός , δωρικός λόγος της, ο απαλλαγμένος από λυρικές εξάρσεις και υπερβολικά στολίδια. Η Κ.Β. πετυχαίνει έτσι αμεσότητα και αυτό που περιμένουμε πάντα όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα: δεν με κούρασε.

Όσο για τον τίτλο, αν κρίνω και από τις δημοσιεύσεις της στην ηλεκτρονική της σελίδα, στην Καίτη αρέσει να γράφει για " αποκλίνοντα" θέματα, πάντα με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: