28/2/21

Πώς να νιώσετε δυστυχισμένοι

 

 


 

 

Επειδή βαρέθηκα να διαβάζω συνταγές για το τι πρέπει να κάνουμε για να νιώσουμε ευτυχείς, χαρούμενοι, αισιόδοξοι, δραστήριοι, ψυχικά υγιείς και τα λοιπά και τα λοιπά και επειδή βαρέθηκα αυτού του είδους τις συμβουλές που, όπως όλοι ξέρουμε, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, σκέφτηκα να δώσω κι εγώ τις δικές μου συμβουλές, όχι για να νιώσετε καλύτερα, αλλά για να αυξήσετε τη δυστυχία σας, όσοι είστε δυστυχείς, ή για να νιώσετε άθλια, αν είστε χαρούμενοι ή έστω ήρεμοι.

 

1

Μην παραλείπετε να ενημερώνεστε για οτιδήποτε δυσάρεστο συμβαίνει στον κόσμο. Δόξα τω Θεώ συμβαίνουν καθημερινά απίστευτα τραγικές ιστορίες παντού, απίστευτα δράματα, φόνοι, ξυλοδαρμοί, αδικίες, πρόωροι θάνατοι, πόλεμοι, πείνα, δυσβάσταχτη φτώχεια, κακοποιήσεις ανθρώπων και ζώων, εγκλήματα πάσης φύσεως. Μια καθημερινή ενημέρωση πάνω σ’ αυτά τα θέματα, αν δεν είστε βέβαια εντελώς αναίσθητοι, δεν μπορεί, θα χαλάσει τη διάθεσή σας.

 

2

Ελέγξτε πολύ προσεχτικά τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας. Είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσετε ανάμεσά τους άτομα πονηρά, μοχθηρά, ύπουλα, υποκριτικά, ιδιοτελή, συκοφάντες, είρωνες, νάρκισσους, ιδεοληπτικούς, φανατικούς, ψεύτες και ίσως και κλέφτες. Αν δεν βρείτε κανέναν, πράγμα που θεωρώ απίθανο, τότε επεκτείνετε τις έρευνές σας στους γείτονές σας  και ακόμα παραπέρα, στους προβεβλημένους συμπολίτες σας. Μέσα σε ένα τέτοιο συνωστισμένο πλήθος είναι αδύνατο να μη βρείτε μερικούς παλιανθρώπους. Μελαγχολήστε ελεύθερα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία.

 

3

Στο περιβάλλον της δουλειάς σας όλα καλά; Αδύνατον! Κάποιοι συνάδελφοι ή προϊστάμενοί σας είναι οπωσδήποτε κακοήθεις, ανταγωνιστικοί, υπερόπτες, επιδεικτικοί, αγενείς, τεμπέληδες, φθονεροί, σαρκαστικοί ή έστω ηλίθιοι. Πώς μπορείτε να εργάζεστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Υποφέρετε αφάνταστα και, όποτε επιστρέφετε σπίτι σας μετά τη δουλειά, είστε ένα ερείπιο. Μην αφαιρεθείτε από τις προσωπικές σας εκκρεμότητες και ξεχάσετε το εργασιακό περιβάλλον σας. Να το θυμάστε συνέχεια όλη μέρα και να νιώθετε ελεεινά.

 

4

Παρακολουθήστε τα έργα και τις ημέρες των πολιτικών που αντιπαθείτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανακαλύψετε λάθη και παραλείψεις τους, άστοχες φράσεις τους, πράξεις που  στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και έναν τρόπο ζωής προκλητικό και σκανδαλώδη, αντίθετο με την ιδεολογία που υπηρετούν. Μην ψάξετε να διασταυρώσετε τις πληροφορίες σας, γιατί μπορεί να μπερδευτείτε και να απωλέσετε τη δυσθυμία σας. Μείνετε σταθεροί στην αρνητική σας πρώτη εντύπωση.

 

5

Έχετε σύντροφο; Αν ναι, τότε σίγουρα θα έχει κουσούρια που σας προκαλούν ενόχληση. Επικεντρωθείτε σ’ αυτά, μεγεθύνετέ τα στο έπακρο και νιώστε άθλια. Σας άξιζε κάτι καλύτερο σίγουρα. Εξαπολύστε ευθέως κατηγορίες και ανάψτε ένα γενναίο καβγά. Αν εκείνος (ή εκείνη) υποχωρήσει, εσείς να επιμείνετε, μην αφήσετε κανένα περιθώριο συμφιλίωσης. Επίσης, μην παραλείπετε να το κάνετε αυτό καθημερινά. Ελεεινολογήστε τον (ή την) σύντροφό σας σε φίλους και γνωστούς. Η ζωή του θα γίνει κόλαση, αλλά κόλαση θα γίνει και η δική σας. Αυτό δεν θέλετε εξάλλου;

 

Αν δεν έχετε σύντροφο, πείστε τον εαυτό σας ότι σας έχει βρει η μεγαλύτερη δυστυχία και φροντίστε να κλαίτε καθημερινά περίπου δυο ώρες. 4-6 μμ είναι η καλύτερη ώρα, γιατί αργότερα θα δείτε τηλεόραση και θα ξεχαστείτε κάπως. Νιώστε πόσο άδικη υπήρξε  η ζωή μαζί σας, πόσο σκληρή και απάνθρωπη είναι  η μοναξιά που βιώνετε, σκεφτείτε πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άλλοι που έχουν ζευγαρώσει. Φτύστε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείτε και μερικές κατάρες για την κακή σας μοίρα.

 

6

Στραβοκοιμηθήκατε και τώρα πονά η μέση σας; Κατανοώ απόλυτα τη δυστυχία σας, έχετε κάθε λόγο να νιώθετε άθλια, αλλά φροντίστε να παρατείνετε το μαρτύριό σας, όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να απολαύσετε με άνεση την ανημποριά σας. Ποτέ, το τονίζω αυτό, ποτέ, όταν έχετε κάποιο τέτοιο μικροπρόβλημα υγείας, να μη σκέφτεστε όσους είναι βαριά άρρωστοι. Αυτές οι σκέψεις θα μειώσουν οπωσδήποτε τη δυστυχία σας κι εσείς κάτι τέτοιο δεν το θέλετε φυσικά.

 

7

Σας μίλησε απότομα σήμερα ένας οδηγός, επειδή περάσατε απέναντι καθυστερημένα; Καταλαβαίνω τη σύγχυσή σας. Ο κόσμος είναι γεμάτος χυδαίους ανθρώπους. Γυρίστε σπίτι σας το γρηγορότερο, καθίστε στην πολυθρόνα σας και βρίστε ελεύθερα όλον τον κόσμο. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί μπορεί να χαλαρώσετε και να χάσετε την κακοκεφιά σας. Φροντίστε να θυμάστε το περιστατικό όλη την ημέρα βράζοντας σε ελαφρό βρασμό και το βράδυ μην πάρετε κανένα υπνωτικό και σας πάρει ο ύπνος. Στριφογυρίστε στο κρεβάτι σας και χαρείτε την αϋπνία σας και την κακομοιριά σας.

 

Γενικά να σκέφτεστε: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθω χαρά. Όλα είναι στραβά καμωμένα.

 

Αν παρ’ όλα αυτά πιάσετε τον εαυτό σας να είναι χαλαρός και να παίρνει ευχαρίστηση με μια κούπα καφέ κι ένα τσιγάρο, τότε επιπλήξτε τον αυστηρά. Πείτε του ότι αυτή τη στιγμή που εσείς νιώθετε καλά, κάποιοι άλλοι είναι πολύ δυστυχισμένοι. Αν ο εαυτός σας αυθαδιάσει και σας απαντήσει ότι επίσης και κάποιοι άλλοι νιώθουν πολύ ωραία την ίδια στιγμή, τότε κάντε αυτό, στο οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί:

 

Νιώστε απαθής. Όταν ο εαυτός σας συνέλθει από τις αυταπάτες του, εσείς θα επανέλθετε στη δυστυχία σας.

 

Και για να μην ψάχνετε αιτίες κι αφορμές για να πέσετε σε κατάθλιψη και καθυστερείτε, σας συμβουλεύω να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια: εδώ πια έχετε μπόλικο υλικό να ανακυκλώνετε για όλη την υπόλοιπη ζωή σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: