4/3/20

Εσύ είσαι κακός άνθρωπος, εγώ είμαι καλός






Ένα περίεργο πράγμα, βλέπω πολλούς να λένε καταγγελτικά, να λένε με θυμό ότι υπάρχουν άνθρωποι που μισούν – και ξέρω, όλοι ξέρουμε ποιους εννοούν.

Από την άλλη, βλέπω άλλους τόσους να λένε καταγγελτικά, να λένε με θυμό ότι υπάρχουν άνθρωποι που μισούν – και ξέρω, όλοι ξέρουμε ποιους εννοούν.

Μισούν αυτοί από εδώ, μισούν αυτοί από εκεί και στη μέση είμαστε δυο τρεις χάνοι που δεν μισούμε και δεν μιλάμε, έχουμε χάσει τη φωνή μας με αυτά που ακούμε.

Άλλοι μισούν τους μετανάστες, άλλοι μισούν τον τόπο τους, κατακάθια οι μεν, αποβράσματα οι δε, όμως οι καταγγέλλοντες δεν μισούν, όχι, είναι καλοί άνθρωποι.

Είναι καλοί άνθρωποι που καταγγέλλουν τους άλλους μισούς ότι μισούν.

Εμείς δε, οι δυο τρεις χάνοι που βρισκόμαστε στη μέση, χάνοι μπορεί να είμαστε, αλλά έχουμε τη στοιχειώδη ευφυΐα να καταλάβουμε ότι αυτοί που καταγγέλλουν, όποιον καταγγέλλουν, καλοί άνθρωποι δεν γίνεται να είναι. Γιατί τα λόγια τους δεν αποπνέουν καλωσύνη. Ούτε καν κατανόηση.

Και επομένως αυτοί οι μισοί που μισούν τους άλλους μισούς και οι άλλοι μισοί που μισούν τους πρώτους μισούς, όλοι μαζί μάς κάνουν ένα σύνολο κακών ανθρώπων.

Εμείς, οι δυο τρεις υπόλοιποι χάνοι, δεν ξέρουμε πια πού να σταθούμε. Ωστόσο έχουμε καλό οδηγό τη διαίσθησή μας: αυτοί που εκτοξεύουν ύβρεις προς όλες τις κατευθύνσεις, λέμε, κάνουμε τέλος πάντων την παραχώρηση και λέμε, ότι δεν είναι και τόσο πολύ κακοί άνθρωποι. Οι πιο πολλοί είναι σφηνωμένοι στις ιδεολογικές τους θέσεις και είναι αδύνατο να τους βγάλεις αποκεί μέσα. Δεν μισούν ακριβώς, μάλλον αντιπαθούν – κάτι που είναι τελείως διαφορετικό. Αυτοί που πραγματικά μισούν είναι λίγοι.

Όμως όλοι τους μιλάνε και δείχνουν με το δάχτυλο τούς απέναντι: «Τι κακοί άνθρωποι που είστε!» (Άρα εμείς είμαστε οι καλοί άνθρωποι).

Όχι, δεν είστε καλοί άνθρωποι και δεν τιμάτε τις ιδέες που υπηρετείτε ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Όσο για τις ιδέες σας, είναι ωραίες και ευγενικές και των μεν και των δε. Εσείς δεν είστε. Ούτε ωραίοι ούτε ευγενικοί.

Εμείς οι δυο τρεις που βρισκόμαστε στη μέση εξακολουθούμε πάντως να είμαστε χάνοι. Ή να δείχνουμε ότι είμαστε.




2 σχόλια:

Blog27999 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.