6/11/16

Μα τι άγγελοι είμαστε όλοι εμείς εδώ πέρα!





Δεν χωρά αμφιβολία ότι στο ελληνικό φέις μπουκ έχουν συρρεύσει χιλιάδες χιλιάδων εξαιρετικοί άνθρωποι, σοβαροί, μορφωμένοι και γνώστες παντός επιστητού, έντιμοι αγωνιστές, πολέμιοι της αδικίας, φίλοι της παγκόσμιας αγάπης, άνθρωποι που δεν ανέχονται και καταγγέλλουν τα στραβά του κόσμου τούτου, πολέμιοι του κακού κάθε μορφής, ακέραιοι με λίγα λόγια χαρακτήρες.

Πάντα το πίστευα αυτό και μάλιστα η πεποίθησή μου  εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο, τώρα που διάβασα τις απαντήσεις σε μια ερώτηση που έθεσε μια φίλη στο διαδίκτυο:

Ποιο νομίζετε ότι είναι το χειρότερο ελάττωμά σας;

Α, σκέφτηκα, εδώ όμως τώρα θα αποκαλυφθούν τα σώψυχά μας, διότι καλοί άνθρωποι είμαστε όλοι, αλλά σε μια τέτοια ερώτηση, επειδή είμαστε και έντιμοι, θα ομολογήσουμε κάποιες σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας.

Διότι, δεν μπορεί, μέσα στις χιλιάδες των χρηστών του διαδικτύου όλο και κάποιος εκβιαστής θα υπάρχει, κάποιος κλέφτης, ψεύτης, καταχραστής, απατεώνας, μπορεί και δολοφόνος, υποκριτής, εκμεταλλευτής, αναίσθητος, δουλικός, διπρόσωπος, κακός φίλος, κακός γονιός, αριβίστας, επιθετικός, ανάγωγος, τεμπέλης, εξυπνάκιας, κουτσομπόλης, ματαιόδοξος, δόλιος, αχάριστος, άπληστος, άσεμνος, ιδιοτελής.

Όμως, με πολλή χαρά διαπίστωσα ότι κανένα τέτοιο ποταπό ελάττωμα δεν έχουμε εμείς οι άνθρωποι του διαδικτύου. Είμαστε ανώτερα πλάσματα γενικά, μόνο που έχουμε την τάση να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις αρετές που διαθέτουμε. Θα θέλαμε να ήμασταν λιγάκι αναίσθητοι, λιγάκι ιδιοτελείς, λιγάκι ψεύτες, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Η φύση μας είναι τόσο ισχυρά ενάρετη που μας είναι αδύνατο να αποκλίνουμε από τον ίσιο δρόμο. Αποτέλεσμα; Τυραννιόμαστε από την τόση αρετή μας. Διότι δυστυχώς αυτό είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά μας: είμαστε καλοί.

Αυτή η ιδιότητα του Καλού που μας κατατρύχει και κάνει τη ζωή μας δύσκολη επιμερίζεται στις εξής κατηγορίες:

1.
Ευαισθησία

Πολλοί άνθρωποι του διαδικτύου ομολογούν με θλίψη ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι, υπέρμετρα ευαίσθητοι, αισθηματίες. Διαθέτουν τόσο πολύ συναίσθημα που τους είναι αδύνατο να το τιθασέψουν και να γίνουν κι αυτοί σαν τους άλλους, υπολογιστές και ψυχροί παρατηρητές των γεγονότων της ζωής. Ζηλεύουν τους αναίσθητους και θα ήθελαν να τους μοιάσουν, αλλά δεν μπορούν. Παραδέχονται ότι έχουν ένα  σοβαρό ελάττωμα, εξαιτίας του οποίου υποφέρουν τα πάνδεινα.

Συμβουλή: Ένας καλός ψυχίατρος θα μπορούσε να σας απαλλάξει από αυτή την επικίνδυνη τάση που καταστρέφει τη ζωή σας. Μην αμελήσετε να τον επισκεφθείτε.

2.
Ειλικρίνεια

Πολύ σοβαρό ελάττωμα που χαρακτηρίζει τους περισσότερους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυστυχισμένοι είναι οι ειλικρινείς άνθρωποι. Όμως δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτό το ολέθριο ελάττωμά τους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην κοινωνία με σκυμμένο το κεφάλι.  Θαυμάζουν και εκτιμούν τους ψεύτες, τους υποκριτές  και τους διπρόσωπους και κάνουν γενναίες προσπάθειες να τους μοιάσουν, αλλά, φευ! Η ειλικρίνεια είναι ένα βαθιά ριζωμένο ελάττωμα που δεν ξεριζώνεται εύκολα.

Συμβουλή: ξεκινήστε με μικρά εύκολα ψέματα. Πείτε στη φίλη σας πόσο της πάει το καινούργιο της μακιγιάζ κι ας είναι σαν καρνάβαλος. Πείτε στην παρέα σας ότι πήγατε διακοπές στα Κανάρια νησιά κι ας περάσατε το καλοκαίρι στο λασποχώρι σας. Πείτε ότι είστε σαράντα χρονών κι ας είστε πενήντα δύο. Αν επιμείνετε στη μέθοδο που σας προτείνουμε, σύντομα θα έχετε μάθει να λέτε χοντρά ψέματα και θα απαλλαγείτε από ένα ελάττωμα που σας κάνει να υποφέρετε τόσο.



3.
Ανοχή, ανεκτικότητα

Πρόκειται για ένα από τα χείριστα ελαττώματα που ταλανίζουν τους Έλληνες χρήστες. Αρνούνται πεισματικά να γίνουν επιθετικοί, να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των άλλων ανθρώπων, να μισήσουν τους αλλοδαπούς και τους άστεγους και όσους έχουν διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό από αυτούς. Ανέχονται τους διπλανούς τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς, τους συνεργάτες και τους προϊσταμένους τους, τους συζύγους τους και τα παιδιά τους. Με ένα τέτοιο ελάττωμα η ζωή τους έχει γίνει ένα μαρτύριο. Τις νύχτες βλέπουν εφιάλτες ότι ο προϊστάμενός τους τούς επιπλήττει που καθυστέρησαν στη δουλειά κι εκείνοι ζητούν συγγνώμη. Ξυπνούν με ταχυπαλμίες και το ξημέρωμα τούς βρίσκει ξάγρυπνους.

Συμβουλή: Την επόμενη φορά που ο προϊστάμενός σας σάς πει ότι πάλι καθυστερήσατε να έρθετε στη δουλειά, μην κάνετε πίσω και μη δικαιολογηθείτε. Επιτεθείτε του και στολίστε τον με τα χειρότερα επίθετα που θα σας έρθουν στο μυαλό. Εν ανάγκη, δώστε του και καμιά καρπαζιά. Θα δείτε πόσο απελευθερωτικό είναι. Επί πλέον θα έχετε κερδίσει τον θαυμασμό του προϊσταμένου σας και γενικότερα του κόσμου.

4.
Καλοσύνη, δοτικότητα

Άλλο ένα τρομερό ελάττωμα που ταλαιπωρεί τους Έλληνες χρήστες. Όπως ομολογούν με βαθιά οδύνη κάποιοι, όταν έχεις καλή καρδιά, δικαιολογείς τις πράξεις των άλλων και τους δίνεις δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες. Αυτό είναι εξοντωτικό για τον καλοσυνάτο άνθρωπο που μερικές φορές αισθάνεται πολύ κορόιδο. Θέλει να θυμώσει, αλλά δυστυχώς η μεγαλοψυχία του δεν τον αφήνει. Με ένα τέτοιο ελάττωμα η ζωή του είναι ένα καθημερινό δράμα.

Συμβουλή: Δώστε μια γερή κλοτσιά στον επόμενο επαίτη που θα συναντήσετε. Πετάξτε έξω από το σπίτι σας τη φίλη που θέλει συμπαράσταση σε ένα πρόβλημά της. Βρίστε ελεύθερα τον κύριο που ζητά την άδειά σας να παρκάρει για πέντε λεπτά μπροστά στο μαγαζί σας. Δείξτε πυγμή. Απαλλαγείτε από τη νοσηρή σας καλοσύνη που μόνο μπελάδες σάς προκαλεί.



5.
Εμπιστοσύνη

Χοντρό ελάττωμα, από το οποίο υποφέρουν οι περισσότεροι χρήστες. «Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους», ομολογεί κάποιος συντετριμμένος, «ανοίγομαι εύκολα στους άλλους», ξεσπά ένας άλλος σχεδόν κλαίγοντας, «έχω αγαθή προαίρεση», εκμυστηρεύεται πικραμένος ένας άλλος, «παίρνω τους ανθρώπους στα σοβαρά», αποκαλύπτει ένας άλλος με ντροπή.
Καταλαβαίνω το πρόβλημά τους και συμπάσχω. Είναι πράγματι τραγωδία να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους. Η καθημερινή ζωή σου γίνεται έτσι πολύ κοπιώδης και χάνει τη νοστιμιά της. Ψυχολογικά δε φθείρεσαι ανεπανόρθωτα.

Συμβουλή: Σταματήστε να εμπιστεύεστε τους άλλους, ακόμα κι αν αυτοί είναι οι γονείς σας, τα παιδιά σας, οι καλύτεροί σας φίλοι. Δεν ξέρετε από πού θα σας έρθει το κακό. Φυλαχτείτε, όσο είναι καιρός. Μάθετε να είστε άφιλοι. Προστατέψτε τον εαυτό σας.


6.
Υπομονή

Πρόκειται για ένα ελάττωμα που πολλοί χρήστες του διαδικτύου ομολογούν. Συνήθως συνδυάζεται και με άλλα ελαττώματα, όπως η ειλικρίνεια και η ανεκτικότητα. Ένας τέτοιος εκρηκτικός συνδυασμός καταλαβαίνουμε πολύ καλά πού μπορεί να οδηγήσει. Οι υπομονετικοί άνθρωποι αναγνωρίζουν με παρρησία ότι υποφέρουν από αυτό το τρομερό ελάττωμα και δεν διστάζουν να εκτεθούν δημόσια και να αυτομαστιγωθούν. Πρέπει να τους αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ότι έχουν τη γενναιότητα να μιλάνε δημόσια για το κουσούρι τους.

Συμβουλή: Πλακώστε στα χαστούκια τα παιδιά σας που παίζουν βιντεοπαιχνίδια αντί να μελετούν. Σπάστε το κεφάλι της γυναίκας σας που φλυαρεί τόση ώρα στο τηλέφωνο. Στείλτε στο διάολο τον διαχειριστή της πολυκατοικίας που σας ζητά τα κοινόχρηστα, απλήρωτα εδώ και πέντε μήνες. Πάψτε να έχετε υπομονή. Απαλλαγείτε από ένα τόσο ντροπιαστικό ελάττωμα.



7.
Άλλα ελαττώματα

α) Ενθουσιασμός από τη γνωριμία νέων φίλων.

Συμβουλή: Έχετε ένα πολύ ύπουλο ελάττωμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες, στέρεες φιλίες. Μιλήστε με τον πνευματικό σας. Ζητήστε του να ενισχύσει την καχυποψία σας προς τους άλλους. Ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο όμορφος, αν όλοι οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν με παγερή αδιαφορία τις νέες γνωριμίες τους.

β) Αυθορμητισμός.

Συμβουλή: Καταπολεμήστε το ελάττωμά σας  με αυτοσυγκράτηση και υπολογισμό. Δείτε τους άλλους ως εχθρούς που θέλουν το κακό σας. Κρύψτε καλά τις σκέψεις σας. Η κρυψίνοια είναι μεγάλη αρετή.

γ) Προσήλωση και εμμονή σε αρχές που είναι σπάνιες σήμερα, όπως ήθος, εντιμότητα, ειλικρίνεια.

Συμβουλή: Με τέτοιες εμμονές θα καταστραφείτε οσονούπω – αν δεν έχετε ήδη καταστραφεί. Απορώ ωστόσο με το θράσος σας να τις ομολογείτε δημόσια. Τουλάχιστον σιωπήστε. Παρασύρετε και τους άλλους.

8.
Κακώς εννοούμενα ελαττώματα που είναι αρετές.

Κάποιοι χρήστες έχουν μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι ελάττωμα και τι προτέρημα.  Έτσι μερικοί ομολογούν ότι έχουν νεύρα, είναι γκρινιάρηδες και εγωιστές, λαίμαργοι, τελειομανείς, ξεροκέφαλοι, αναποφάσιστοι, ζηλιάρηδες, σπάταλοι, φλύαροι και αγχώδεις. Αναλογικά είναι ελάχιστοι ευτυχώς σε σύγκριση με τους προηγούμενους.

Συμβουλή: Μα, αγαπητοί μου, αυτά δεν είναι ελαττώματα! Για σκεφτείτε να ήσασταν κι εσείς ειλικρινείς, ευαίσθητοι, ανεκτικοί, καλοσυνάτοι, τι τραγωδία θα ήταν η ζωή σας! Και πόση ντροπή θα νιώθατε! Μη χάνετε το μέτρο, φανείτε λογικοί.

Σε γενικές γραμμές πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος που υποφέρει αφάνταστα, επειδή οι άγγελοι δεν αντέχουν την κακότητα της επί Γης ζωής. Πλάσματα αθώα και ευγενικά που φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τον εαυτό τους, αντί να κατηγορήσουν τους άλλους που τους κάνουν τη ζωή μαρτύριο.

Αυτοί οι άλλοι, οι εκβιαστές, οι κλέφτες, οι ψεύτες, οι καταχραστές, οι απατεώνες, μπορεί και δολοφόνοι, οι υποκριτές, οι εκμεταλλευτές, οι αναίσθητοι, οι δουλικοί, οι διπρόσωποι, οι κακοί φίλοι, οι κακοί γονείς, οι αριβίστες, οι επιθετικοί, οι ανάγωγοι, οι τεμπέληδες, οι εξυπνάκηδες, οι κουτσομπόληδες, οι ματαιόδοξοι, οι δόλιοι, οι αχάριστοι, οι άπληστοι, οι άσεμνοι, οι ιδιοτελείς φαίνεται πως είναι φρούτα που ευδοκιμούν εκτός διαδικτύου.                                    

¡NO PASARAN!


Δεν υπάρχουν σχόλια: