13/3/15

Μαθαίνοντας καινούργιες λέξεις: υβριστοφιλία





Η ελληνική γλώσσα, παρά την κατάπτωση των φυσικών της φορέων, δηλαδή ημών, εξακολουθεί  να  εμπνέει τους απανταχού επιστήμονες που  αντλούν από αυτήν λέξεις για να συνθέσουν τις νέες ορολογίες τους.

Η υβριστοφιλία (hybristophilia) είναι μια τέτοια νέα λέξη, σύνθετη από τις λέξεις «υβριστής» και «φιλία» και όχι, δεν έχει να κάνει με την τάση ορισμένων να βρίζουν χυδαιότατα με το παραμικρό, έχει να κάνει με τον παράλογο έρωτα που νιώθουν κάποιες γυναίκες για στυγερούς και ειδεχθείς εγκληματίες, δολοφόνους, βιαστές και άλλα τέτοια μπουμπούκια του υποκόσμου.


Όλοι αυτοί οι βαρέως παραβατικοί τύποι έχουν μεγάλη δημοφιλία σε μια ορισμένη κατηγορία γυναικών που παθιάζονται μαζί τους, τους στέλνουν γράμματα, τους επισκέπτονται στη φυλακή και μερικές τούς παντρεύονται κιόλας.

Βέβαια για να γίνει κανείς αντικείμενο του πόθου αυτών των γυναικών, πρέπει να δώσει πρώτα εξετάσεις στο ειδεχθές έγκλημα. Ένας πορτοφολάς έχει ελάχιστες πιθανότητες να αγαπηθεί από μια υβριστόφιλη κυρία. Το ίδιο ισχύει και για τους παπατζήδες, τους μπουγαδοκλέφτες,  τους κλέφτες παγκαριών των εκκλησιών και τους μαγαζάτορες που δεν δίνουν απόδειξη στους πελάτες τους. Όλοι αυτοί είναι ασήμαντοι στα μάτια μιας υβριστόφιλης που δεν καταδέχεται να χάσει την ώρα της με άνδρες τέτοιου χαμηλού προφίλ.

Οι άνδρες που τη συγκινούν πρέπει να έχουν τρομάξει τον κόσμο με τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Να είναι κατά συρροήν δολοφόνοι, βιαστές γυναικών (οι παιδόφιλοι μάλλον αποκλείονται, διότι αυτοί δεν υπάρχει ελπίδα να ανταποκριθούν στον έρωτά τους), να είναι ληστές τραπεζών με μερικούς φόνους στην πλάτη τους, να είναι τέλος πάντων διακεκριμένοι εγκληματίες.


Πάθος σφοδρό και έρωτας μεγάλος γεννιέται τότε στα στήθη των υβριστόφιλων γυναικών. Βλέπουν τη φωτογραφία του ειδεχθούς ανδρός στις εφημερίδες και λιγώνονται από ερωτική επιθυμία. Κάθονται κάτω και του γράφουν γράμματα συγκινητικά, γλυκά, τρυφερά, ποιητικά που μιλούν για την απέραντη και άδολη αγάπη τους προς το πρόσωπό του.

Ο ειδεχθής μέσα στη φυλακή διαβάζει αυτά τα γράμματα και ποιος ξέρει τι σκέφτεται. Ως ειδεχθής είναι ανίκανος να εννοήσει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή κάποιες άρρωστες έχουν ερωτευτεί έναν άρρωστο. Μάλλον πιστεύει ότι διαθέτει προσωπική γοητεία και ότι εν πάση περιπτώσει δεν είναι όλος ο κόσμος εναντίον του.

Όπως και να’ χει, ο ειδεχθής αρχίζει την αλληλογραφία με την ή τις υβριστόφιλες θαυμάστριές του και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ξέραμε τι στην οργή σκέψεις ανταλλάσσουν  οι  δύο πλευρές. Αργότερα αρχίζουν και οι επισκέψεις στις φυλακές. Ο ειδεχθής μάλλον κάνει την επιλογή του, ποια διαταραγμένη θα κρατήσει και ποια θα βάλει στην άκρη.

Πάντως ο καιρός στη φυλακή περνά σχετικά ευχάριστα με αυτές τις επιστολές και τις επισκέψεις, έρωτες θυελλώδεις γεννιούνται, αρραβώνες γίνονται, γίνονται ενίοτε και γάμοι.

Η επαφή μεταξύ τους κρύβει συχνά ευχάριστες εκπλήξεις για τις υβριστόφιλες. Ο καλός τους δεν είναι το τέρας που περιγράφουν τα ΜΜΕ, ο κτηνώδης  και μανιακός δολοφόνος. Κάθε άλλο. Ένας κανονικός άνθρωπος είναι με καθημερινές συνήθειες και ευαισθησίες, μιλά τρυφερά και αγαπά τα ζώα, του αρέσει η μαγειρική, η κηπουρική, έχει χόμπι, έχει ταλέντα, με άλλα λόγια δεν διαφέρει από τον υπόλοιπο κόσμο, κι ας λένε τα ΜΜΕ ό,τι θέλουν, δεν ξέρουμε τώρα τι υπερβολές γράφουν για να κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού;

Από τη μεριά τους οι ειδεχθείς μια χαρά βολεύονται με αυτές τις κοτούλες που ήρθαν μοναχές τους να πέσουν στο στόμα του λύκου. Είναι προσεχτικοί βεβαίως στη συμπεριφορά τους για να μην τις τρομάξουν, δείχνουν συμβατικοί και χαμηλών τόνων, διότι αυτές οι κοτούλες είναι πολύ χρήσιμες, τους στέλνουν χρήματα στη φυλακή, πληρώνουν τους δικηγόρους τους και τρέχουν για τις υποθέσεις τους, είναι δηλαδή ο άνθρωπός τους που έχει και μια μόνιμη κατοικία, όταν μεθαύριο με το καλό αποφυλακιστούν.

Όταν λοιπόν εκτίσει την ποινή του ο ειδεχθής, η αγαπημένη ή η αρραβωνιάρα ή η σύζυγος τον περιμένει στο κατώφλι της φυλακής και τον οδηγεί στο σπίτι της για να ολοκληρώσουν τον έρωτά τους μέσα σε φωνές παράκρουσης και ιδιαζόντως φλογερής λίμπιντο. 

Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται αποκεί και πέρα. Ζουν αρμονικά η υβριστόφιλη και ο ειδεχθής;  Βαριέται κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο και χωρίζουν οι δρόμοι τους; Έχουμε τίποτα βιαιοπραγίες που καταπνίγονται μέσα στο άσυλο της ιδιωτικής κατοικίας; Τίποτα σχετικό δεν έχουμε υπόψη μας, εκτός κι αν συμβεί ο ειδεχθής να επιθυμήσει νέες περιπέτειες με ληστείες και φόνους και η πιστή του υβριστόφιλη τον ακολουθήσει στο έργο του.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κόσμος μαθαίνει τα κατορθώματά τους από τα ΜΜΕ και αργότερα, όταν τους συλλάβουν, βλέπει και τις φωτογραφίες τους.

Η υβριστοφιλία λέγεται και σύνδρομο Bonnie και Clyde από το γνωστό ζεύγος των Αμερικανών κακοποιών, όπου η Clyde, καραμπινάτη υβριστόφιλη, ακολούθησε έως θανάτου  τον καλό της στο φονικό του έργο.


Υβριστόφιλες μπορούμε να ανιχνεύσουμε και στη σύγχρονη τρομοκρατία, εγχώρια και αλλοδαπή,  όταν βλέπουμε γυναίκες χωρίς παραβατικό παρελθόν να προσκολλώνται σε τρομοκράτες και να εγκαταλείπουν τα πάντα για χάρη τους. Όλες αυτές οι παλαβές που αφήνουν την οικογένειά τους και τον πολιτισμένο κόσμο, κουκουλώνονται με μαύρα πανιά  και καταφεύγουν στον ISIS για να ενωθούν με τον άνδρα των ονείρων τους είναι υβριστόφιλες με τη βούλα.

Αλλά και εδώ, στον τόπο μας, έχουμε τέτοια φαινόμενα, ονόματα δεν λέμε.

Για την ιστορία, ας αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις:

Richard Ramirez: Στη δεκαετία του '80 σκότωσε και διαμέλισε 13 ανθρώπους. H Doreen Lioy έπεσε στον έρωτά του και άρχισε να του γράφει, όταν είδε μια φωτογραφία του στις εφημερίδες. Το ειδύλλιο είχε ευτυχές τέλος και το ζεύγος παντρεύτηκε το 1996, ενώ ο  Ramirez βρισκόταν στη φυλακή.  Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και μετά το γάμο του διάφορες διαταραγμένες τού έκαναν προτάσεις γάμου μέσω αλληλογραφίας.

  
Ted Bundy: Βίασε και σκότωσε πάνω από 35 γυναίκες. Η Carole Ann Boone τον παντρεύτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Ο Τέντι τής έκανε πρόταση γάμου μέσα στο δικαστήριο και μπορούμε να φανταστούμε τη συγκίνηση της κοπέλας που επιτέλους θα ντυνόταν νυφούλα κι αυτή. Ο γάμος καρποφόρησε μάλιστα και το ζεύγος απέχτησε ένα κοριτσάκι.  Αργότερα η Κάρολ πήρε διαζύγιο, άλλαξε το όνομά της και εξαφανίστηκε από προσώπου γης.



Scott Peterson: Σκότωσε την έγκυο γυναίκα του. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να τον καταδικάσει η Πολιτεία για τον φόνο και άρχισαν να πέφτουν βροχή οι προτάσεις γάμου.




 
 John Wayne Gacy : Βίασε και σκότωσε 33 νέες γυναίκες στο Σικάγο. Έπηξε από επιστολές θαυμαστριών, από τις οποίες διάλεξε μια και την παντρεύτηκε, ενώ περίμενε τη θανατική καταδίκη του. Η κυρία Gacy ουδέποτε αμφισβήτησε την αθωότητα του συζύγου της.

  
Από την Αυστραλία μάς έρχονται δύο περιπτώσεις που φωτίζουν κάπως τις σχέσεις που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ μιας υβριστόφιλης και του σκοτεινού αντικείμενου του πόθου της.

Δυο μεσόκοπες θεούσες αδελφές,  η Avril και η Rose, παντρεμένες από χρόνια με δυο κανονικούς και γι’ αυτό πολύ βαρετούς συζύγους, τους εγκατέλειψαν και ξαναπαντρεύτηκαν δυο τροφίμους φυλακών. Ο ένας, αυτός που παντρεύτηκε η  Avril , ήταν μικροκακοποιός. Είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές σε ξένες περιουσίες, όμως η Avril είχε μύτη, ήξερε ποιον παντρευόταν και θα το δείτε αυτό παρακάτω. Ο άλλος, που τον παντρεύτηκε η Rose, είχε σκοτώσει την πρώτη του γυναίκα. 

Η Rose όμως είχε μεγάλη πίστη στον Θεό. «Πιστεύω», είπε σε αυτούς που τη ρώτησαν πώς τόλμησε να πάρει ένα δολοφόνο και μάλιστα ειδεχθή, «ότι, αν είσαι ειλικρινής στην επαφή σου με τον Θεό, γίνεσαι ένας νέος άνθρωπος. Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να ανησυχώ, επειδή έκανε αυτό που έκανε και επειδή έχει αυτό το υπόβαθρο – κάτι που είναι πολύ τρομαχτικό και βίαιο- αλλά εγώ δεν φοβάμαι».

Κακώς και δεν φοβόταν η μεσόκοπη θεούσα Rose με τις ανώμαλες ερωτικές ορέξεις, διότι ο νέος σύζυγός της, όταν βγήκε από τη φυλακή,  αποπειράθηκε να της κόψει το αφτί και να της βγάλει τα δόντια με την πένσα. Έτσι ξαναγύρισε στη φυλακή, η δε Rose αγνοούμε, αν τώρα είναι σε αναζήτηση νέου συζύγου και ειδεχθούς δολοφόνου ή αν έκατσε στα αυγά της.

Η Avril που όπως είπαμε είχε μύτη και δεν την ξεγέλασαν οι απλές καταστροφές ξένης περιουσίας που είχε διαπράξει ο καλός της - ήξερε αυτή τι κουμάσι διάλεγε - είχε κακό τέλος. Μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του ο σύζυγος άρπαξε ένα σφυρί και τής διέλυσε το κρανίο.

Κάτω από την άδολη αγάπη της υβριστόφιλης προς τον βιαστή και δολοφόνο κρύβεται συνήθως μια δυνατή σεξουαλική διέγερση. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να στείλει στον αγαπημένο της πορνό φωτογραφίες του εαυτού της. Ο αυτοαποκαλούμενος πιο βίαιος φυλακισμένος της Βρετανίας Charles Bronson δημοσιεύει στο προσωπικό του σάιτ φωτογραφίες που του στέλνουν οι ερωτευμένες θαυμάστριές του. Ναι, η ζωή στη φυλακή έχει τελικά ενδιαφέρον.


Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα να ερωτεύεται με πάθος έναν ειδεχθή εγκληματία;

Ο βιαστής και δολοφόνος είναι κατά κάποιο (νοσηρό) τρόπο η ακραία έκφραση αρρενωπότητας. Βεβαίως. Δεν βιάζει ο κάθε φιλήσυχος άνθρωπος τις περαστικές που συναντά στο δρόμο του ούτε μετά τις κάνει κομματάκια. Πρέπει κανείς να έχει τσαγανό για να γίνει serial killer. Και υπάρχει και η συνακόλουθη υποσυνείδητη σκέψη  ότι τα παιδιά ενός τέτοιου άγριου αρσενικού έχουν ισχυρότερα γονίδια, άρα θα επιβιώσουν ευκολότερα.

Η ψυχιατρική μιλά, όπως πάντα, για ψυχολογικά τραύματα. Κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, απώλεια του πατέρα (θάνατος ή απομάκρυνση από το σπίτι και εξαφάνισή του), μητέρα επικριτική, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο έντονος ναρκισσισμός ( ο ειδεχθής είναι διάσημος και μαζί του γίνεται κι εκείνη διάσημη) και η σεξουαλική καταπίεση για θρησκευτικούς λόγους. Επίσης οι παραληρηματικές καταστάσεις (ο ειδεχθής είναι μοναδικός, κανένας δεν συγκρίνεται μαζί του). Το παραλήρημα μπορεί να κορυφωθεί με σκέψεις όπως ότι ο περί ου ο λόγος είναι αθώος και ότι η σχέση που έχει εκείνη μαζί του είναι ιδανική. Τέλος ίσως υπάρχει εδώ και μια διαστρέβλωση του έμφυτου μητρικού φίλτρου που έχει κάθε γυναίκα. Σε μια τέτοια περίπτωση η υβριστόφιλη κάνει όνειρα ότι θα επαναφέρει το απολωλός πρόβατο στον ίσιο δρόμο.

Οι υβριστόφιλες έχουν την τάση να ερωτεύονται γενικώς διάσημους και πριν καταλήξουν να ερωτευτούν έναν εγκληματία, μπορεί να έχουν ερωτευτεί παράφορα έναν ροκ σταρ παραδείγματος χάριν.  Υπάρχουν περιπτώσεις που διάσημοι άνδρες έχουν βρει τον μπελά τους με τέτοιες εμμονικές που δεν τους αφήνουν σε ησυχία.

Για να μην είμαστε άδικοι πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και άνδρες που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, αν και φαίνεται να είναι αναλογικά λιγότεροι.

Σωστό είναι λοιπόν αυτό που λέγεται, ότι για κάθε άνθρωπο σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο υπάρχει ένα ταίρι, κανείς δεν είναι μοναχός.

Επομένως, εγκληματίες όλου του κόσμου, τρομοκράτες, φονιάδες, βιαστές. ληστές, γρηγορείτε: για τα μάτια σας καίγονται καρδιές. Δεν έχετε παρά να απλώσετε το χέρι και να διαλέξετε.

Αλίμονο στους νομοταγείς και ήσυχους ανθρώπους. Πώς να εμπνεύσουν αυτοί οι καημένοι τέτοιους παθιασμένους έρωτες;




Για τα αίτια που πιθανόν να προκαλούν την υβριστοφιλία πήρα πληροφορίες από το blog της Aikaterini Tempeli: https://aikaterinitempeli.wordpress.com/2010/10/09/%CF%85%CE%B2%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF-bonnie-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-clyde-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια: