27/3/12

Η χάρη της διασημότητας


 Ανάμεσα στο πλήθος των διάσημων ηθοποιών που ποζάρουν για το κοινό σε στάσεις θελκτικές και άνετες και επιζητούν εναγωνίως την προσοχή και την αγάπη του κόσμου δρέποντας δόξα και χρήμα, υπάρχουν και κάποιοι που χωρίς να αρνούνται την επιτυχία, στρέφουν το βλέμμα στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας και με τη δράση τους μας αναγκάζουν κι εμάς να τα προσέξουμε.
Προ ημερών ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία που έγινε έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσιγκτον. Οι διαμαρτυρόμενοι κατηγορούσαν τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα του και για την παρεμπόδιση αποστολών τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Αν δεν ληφθούν μέτρα», είχε δηλώσει ο ηθοποιός λίγο νωρίτερα, «θα έχουμε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή». Για να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του κόσμου στο πρόβλημα του Σουδάν, ο Κλούνεϊ πέρασε σκόπιμα την αστυνομική γραμμή έξω από την πρεσβεία. Η αστυνομία τον συνέλαβε και του πέρασε χειροπέδες, ενώ οι ρεπόρτερ μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο το γεγονός.


Αυτή είναι η δύναμη της διασημότητας. Άλλο είναι να αγωνίζεται ένας άγνωστος, άσημος άνθρωπος για την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν και άλλο είναι να το κάνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Τα φώτα της δημοσιότητας που είναι διαρκώς στραμμένα πάνω του θα φωτίσουν και το δράμα αυτών των ανθρώπων και θα ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
 Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς, όπως λέει το γνωστό ρητό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δόξα, η διασημότητα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να στρέφει την προσοχή του κόσμου εκεί που θέλει αυτή. Κάποιοι διάσημοι μάς απασχολούν με τα σκάνδαλά τους και τις ανοησίες τους. Κάποιοι άλλοι, πολύ λιγότεροι, μας θυμίζουν ότι στον κόσμο τούτο υπάρχουν προβλήματα, άνθρωποι που τυραννιούνται, ζώα που κακοποιούνται, φύση που υποφέρει.
Αξίζει να θυμηθούμε μερικούς γνωστούς ηθοποιούς που δεν ναρκώθηκαν από το θαυμασμό του κόσμου και τις προσωπικές επιτυχίες τους και που με το κύρος του ονόματός τους κράτησαν στην επιφάνεια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που διαφορετικά μπορεί να τα είχαμε ξεχάσει.
Μάρλον Μπράντο: Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποκατάσταση των αυτόχθονων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Μπριζίτ Μπαρντό: Ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Ακτιβίστρια με ποικίλη δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF. Τοποθετήθηκε ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.

Τζέιν Φόντα: Γνωστή για το ακτιβιστικό της έργο. Τάχθηκε ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ με το Βιετνάμ.

Άλεκ Μπάλντουιν: Ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Σον Πεν: Τάχθηκε ανοιχτά ενάντια στην κυβέρνηση Μπους και ενάντια στον   πόλεμο στο Ιράκ.

Σούζαν Σάραντον: Ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανοχής του διαφορετικού. Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF. Τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Τιμ Ρόμπινς: Τάχθηκε κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Αντζελίνα Τζολί: Πρόσφερε σημαντική ηθική και οικονομική βοήθεια σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Σιέρα Λεόνε, στην Τανζανία και αλλού. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF.

Μπραντ Πιτ: Έχει αναλάβει ενεργό δράση σε ποικίλα κοινωνικά θέματα στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Ενεργός ακτιβιστής κατά  των μαζικών σφαγών στις ένοπλες συγκρούσεις. Από το 2006 ανέλαβε ενεργό δράση κατά της θηριωδίας που συντελούνταν στο Νταρφούρ.

Γούντι Χάρελσον: Τάχθηκε κατά της εισβολής στο Ιράκ το 2003. Βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα για την UNICEF.

Χοακίν Φίνιξ: Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων υπέρ της ειρήνης. 

Είναι κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί  που έχουν αναπτύξει ακτιβιστική δράση. Μεταξύ αυτών ας αναφέρουμε τα ονόματα των Ρίτσαρντ Γκιρ, Μίκι Ρουρκ, Πιρς Μπρόσναν Σαρλίζ Θερόν Κέιτ Γουίνσλετ, Ντάριλ Χάνα, Νταϊάν Κίτον, Χίλαρι Σουάνκ, Αντζέλικα Χιούστον, Ρόμπιν Ουίλιαμς, Κιμ Μπάσιντζερ, Τζούλι Κρίστι, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.
Ακόμα κι αν υποψιαζόμαστε ότι κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται ως ακτιβιστές για λόγους καθαρά διαφημιστικούς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιείται πολύ πιο εύκολα, αν τα είδωλα του κινηματογράφου τής δείχνουν το δρόμο.
Με την ενεργό δράση τους  αυτοί οι λεγόμενοι «επώνυμοι» βοηθούν στην ενημέρωση και την επαγρύπνηση του κόσμου και συγκεντρώνουν εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη ανθρώπων και ζώων που υποφέρουν από την πείνα, την αρρώστια, την κακοποίηση και τη βία.
Το άρθρο δημοσιεύεται στην Ελεύθερη Ζώνη.

2 σχόλια:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Όλα ωραία εκτός της Μπριζίτ Μπαρντό που οι ακροδεξιές δηλώσεις (& μακροχρόνια σχέση με τον αρχιφασίστα της Γαλλίας) επισκιάζουν τον αγώνα για τα γαϊδούρια της Σαντορίνης.
Κι ακόμα κάτι: λίγους πιστεύω (τον Κλούνι ναι).
Καλό σαββατοκύριακο!

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δεν κρίνω τη Μπαρντό για τις πολιτικές της θέσεις, αλλά για τον ενεργό ακτιβισμό της υπέρ των ζώων που έχει αποτελέσματα.