12/8/11

Υπόψη των αναλυτών για τα έκτροπα του Λονδίνου



Τα έκτροπα που συνέβησαν αυτές τις μέρες στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα σχολιαστούν ποικιλοτρόπως και από διάφορες οπτικές γωνίες και λίγο πολύ όλες οι ερμηνείες θα περιέχουν και κάποιες πλευρές της αλήθειας. Οι αιτίες του φαινομένου μπορεί να είναι πολλές, το αποτέλεσμα όμως είναι ένα: έκτροπα, λεηλασίες, εμπρησμοί, θάνατοι πολιτών.

«Στην Αίγυπτο οι νέοι κάνουν αγώνα για τη δημοκρατία, εδώ για μια τηλεόραση πλάσμα», σχολίασε κάποιος λονδρέζος ασιατικής καταγωγής. Και πράγματι ο αγώνας στο Λονδίνο και τις άλλες πόλεις της Αγγλίας δεν ήταν για «ψωμί και ελευθερία» αλλά για καταναλωτικά αγαθά, κυρίως για ακριβά τεχνολογικά προϊόντα. Έτσι οι βιτρίνες έσπασαν, μπήκαν μέσα οι νεαροί κουκουλοφόροι και απέχτησαν αυτό που ήθελαν δωρεάν. Όλοι είδαμε εμβρόντητοι στις οθόνες της τηλεόρασής μας να βγαίνουν από τα καταστήματα καταναλωτικών αγαθών νεαροί κουβαλώντας κούτες που περιείχαν διάφορα ελκυστικά προϊόντα, ίσως όχι μόνο τεχνολογικά αλλά και άλλα, ρούχα λόγου χάριν ή ποτά.

Όσοι λοιπόν επιχειρήσουν να κάνουν μια πολιτικο-οινομικο-κοινωνιολογική ανάλυση των εκτρόπων που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο και τις άλλες πόλεις της Αγγλίας, καλό είναι να έχουν υπόψη τους αυτή τη λεπτομέρεια.

Συνθήματα δεν ακούσαμε. Υψωμένες γροθιές δεν είδαμε. Ούτε κόμματα να προστατεύουν και να δικαιολογούν τους “rioters” ( έτσι τους αποκαλούν οι βρετανοί, δηλαδή ταραχοποιούς). Ας το λάβουν κι αυτό υπόψη τους οι αναλυτές.

Είδαμε έναν οργισμένο πρωθυπουργό να μιλά ξεκάθαρα για κακοποιά στοιχεία και έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης να συμφωνεί. Είδαμε πολίτες να συμπαραστέκονται στο δήμαρχο του Λονδίνου, να παίρνουν σκούπες την άλλη μέρα και να καθαρίζουν τον τόπο από τις πέτρες, τα σπασμένα γυαλιά και τα άλλα σκουπίδια που άφησε η λεηλασία.

Υπόψη των αναλυτών και αυτό.

Τέλος μάθαμε ότι μια κατηγορία καταστημάτων δεν πειράχτηκε καθόλου. Τα καταστήματα αυτά έμειναν ανέπαφα, κανείς δεν σκέφτηκε να σπάσει τη βιτρίνα τους ή να παραβιάσει την πόρτα τους. Μέσα στους καπνούς και τις φωτιές, τη γενική λεηλασία και την αρπαγή, το ξύλο, τους τραυματισμούς και τα φονικά, αυτά  παρέμειναν αλώβητα, σώα και ασφαλή: τα καταστήματα αυτά ήταν τα βιβλιοπωλεία.

Παρακαλώ, μην ξεχάσουν οι αναλυτές αυτή τη λεπτομέρεια.

4 σχόλια:

AKG είπε...

Η βόρεια Ευρώπη δίνει ζόρικες εξετάσεις φέτος το καλοκαίρι. Υπήρξε μελετηρή πολλά χρόνια, είναι η αλήθεια, ξόδεψε κι ένα κάρο λεφτά για να τα καταφέρει, αλλά τώρα θα φανεί τι ουσιαστικό έχει κατανοήσει σε βάθος τόσου χρόνου.
(Να μάθουμε κι εμείς, τα άθλια pigs του νότου, να "ξεστραβωθούμε")

Καίτη Βασιλάκου είπε...

AKG, η βόρεια Ευρώπη μού θυμίζει επιμελή μαθητή που αποστηθίζει τα μαθήματά του και δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του. Όσο για τα pigs του νότου, αυτά κι αν είναι θεόστραβα. Κάτι δεν πάει καλά και να δούμε πού θα μας βγάλει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Η κοινωνιολογική ανάλυση (της κοινωνικής βίας) δεν αφορά διακρίβωση κι ανάλυση, ή και δικαιολόγηση (justification) σκοπιμοτήτων και προθέσεων, των reasons. Αλλά εξήγηση αιτιών (causes), που μπορεί να αναλυθούν εμπειρικά, ψυχοκοινωνικά, πολιτικά, ταξικά ακόμη, χωρίς να υπάρχουν πίσω από τα φαινόμενα (πολιτικά) οργανωμένες προθέσεις. Η φωτιά δεν σκοπεύει να κάψει, αλλά καίει όχι λιγότερο καταστροφικά, κι οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν εμπρησμό, αλλά δεν εξαντλούνται σε αυτόν. (Τίτος)

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Τίτο, τα γεγονότα στο Λονδίνο και στις άλλες αγγλικές πόλεις είναι ένα φαινόμενο που χρειάζεται ανάλυση από πολλές πλευρές. Θα είναι λάθος, αν επιχειρήσουμε να το ερμηνεύσουμε με ένα μόνο τρόπο.