30/8/11

Η παγκόσμια διαφθορά σε νούμερα το έτος 2010


Τα στοιχεία μάς τα δίνει η Trasnparency International  (Διεθνής Διαφάνεια). Σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10 κατατάσσονται όλες οι χώρες με βάση το μέγεθος της διαφθοράς που επικρατεί στο εσωτερικό τους. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται μια χώρα στην κλίμακα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά της.


Τα πιο διεφθαρμένα μέρη του πλανήτη είναι αυτά που έχουν ασταθείς κυβερνήσεις με παράδοση στις διαμάχες και τις συγκρούσεις. Το Αφγανιστάν και η Μπούρμα (Μιανμάρ) μοιράζονται την προτελευταία θέση (με βαθμολογία 1,4) και η Σομαλία έχει την τελευταία θέση (1,1). Συνολικά οι δέκα πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου είναι:  Ισημερινή Γουινέα, Μπουρούντι, Τσαντ, Σουδάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Μπούρμα, Σομαλία.
Οι πιο ήσυχες χώρες του κόσμου βρίσκονται πρώτες στην κλίμακα: Η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση (9,3). Ακολουθούν:  Φινλανδία, Σουηδία, Καναδάς, Ολλανδία, Αυστραλία, Ελβετία, Νορβηγία.
Τα καλά νέα είναι ότι από το 2009 ως το 2010 η διαφθορά μειώθηκε στο Μπουτάν, τη Χιλή, τον Ισημερινό, το κράτος των Σκοπίων, τη Γκάμπια, την Αϊτή, τη Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Τα κακά νέα είναι ότι η διαφθορά αυξήθηκε στην Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, το Νίγηρα και τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα σε σύνολο 178 χωρών κατέχει την 78η θέση με βαθμολογία 3,5 παρέα με την Κίνα, την Κολομβία, το Λεσότο, το Περού, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη. Πάνω από μας, δηλαδή με λιγότερη διαφθορά, βρίσκονται χώρες όπως η Χιλή (7,2), η  Ουρουγουάη (6,9), η Μποτσουάνα (5,8), το Πουέρτο Ρίκο (5,8), η Ταϊβάν (5,8), το Μπουτάν (5,7), το Μπρουνέι (5,5),  η Κόστα Ρίκα (5,3), το Ομάν (5,3), η Μαλαισία (4,4), η Ναμίμπια (4,4), η Τουρκία (4,4), το κράτος των Σκοπίων (4,1), η Γκάνα (4,1), η Ρουάντα (4), η Βουλγαρία (3,6).
Και κάτι ακόμα: η διαφθορά στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια: το 2008 η βαθμολογία μας ήταν  4,7. Το 2009 έπεσε στο 3,7, το 2010 στο 3,5.


Όχι πως δεν το ξέραμε δηλαδή. Αλλά ότι είμαστε πιο διεφθαρμένοι και από τους Τούρκους και από τους Σκοπιανούς, αυτό μάλλον δεν το ξέραμε.
Απελπισία μάς πιάνει κάθε φορά που  διαβάζουμε εφημερίδα ή βλέπουμε ειδήσεις στην τηλεόραση. Τέτοιας έκτασης διαφθορά στην ελληνική κοινωνία δεν μπορούσαμε να τη φανταστούμε πριν λίγα χρόνια. Το λάθος βέβαια είναι δικό μας. Έπρεπε να το υποπτευθούμε, εφόσον όλοι κάποτε κάποιον λαδώσαμε για να γίνει γρήγορα και εύκολα η δουλειά μας. Κι αν δεν το κάναμε εμείς, γνωρίζουμε πολλούς άλλους, φίλους, γνωστούς και συγγενείς που πλήρωσαν για να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης, έκρυψαν από την εφορία μέρος από τα εισοδήματά τους, έφτιαξαν ψεύτικα χαρτιά για να πάρουν αναπηρική σύνταξη, δεν έδιναν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους και άλλα πολλά, πάρα πολλά. Τώρα μαθαίνουμε και τις μεγάλες κομπίνες που είχαν στήσει οι μεγαλόσχημοι. Η διαφθορά έχει διαβρώσει την ελληνική κοινωνία οριζοντίως και καθέτως. Ο ρύπος της μας έχει περιλούσει όλους.
Πόσο εύκολο είναι  να βγούμε από αυτό το βόρβορο και να μάθουμε να είμαστε τίμιοι; Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και δεν ξέρω, αν είμαστε και διατεθειμένοι να αλλάξουμε. Υποψιάζομαι πως όχι. Εκτός αν το κράτος αποφασίσει επιτέλους  να γίνει πιο αυστηρό σε τέτοιες περιπτώσεις . Ο φόβος φυλάει τα έρημα.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.
Καίτη Βασιλάκου είπε...

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Το μαχαίρι πρέπει να μπει βαθιά ως το κόκαλο. Να δούμε ποιος θα έχει το κουράγιο να το κάνει.