12/10/21

Παράνομοι μετανάστες και άστεγοι στην Καλιφόρνια

 

 


 

 

 

Η Καλιφόρνια είναι η πλουσιότερη Πολιτεία των ΗΠΑ. Αν ήταν ανεξάρτητο κράτος, θα είχε την πέμπτη θέση στη λίστα των κρατών με την ισχυρότερη οικονομία.

 

Μια σπουδαία πηγή του πλούτου της προέρχεται από τις καλλιέργειες της περιοχής που λέγεται Central Valley. Είναι μια επίπεδη τεράστια κοιλάδα που κυριαρχεί στο κέντρο της Πολιτείας με πλάτος 60-100 χιλιομέτρων και μήκος περίπου 720 χιλιομέτρων. Καλύπτει μια έκταση γύρω στα 58.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η παραγωγή της σε φρούτα και λαχανικά είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

 

Στη Central Valley οι εργάτες γης είναι μετανάστες κυρίως από της χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι παράνομοι, αλλά οι Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί τους χρειάζονται. Συνολικά στην Καλιφόρνια ζουν 2,5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες (2014).

 

Αυτά βρήκα στο διαδίκτυο, αφού είδα μια σχετική εκπομπή του BBC.

 

Στην εκπομπή ρωτά ο δημοσιογράφος έναν ιδιοκτήτη της περιοχής:

«Γιατί δεν παίρνετε Αμερικανούς εργάτες;»

Απάντηση:

«Δημοσιεύσαμε ότι χρειαζόμαστε εργάτες γης και ενδιαφέρθηκαν περίπου δώδεκα εκατομμύρια άτομα. Όταν πληροφορήθηκαν τις λεπτομέρειες της δουλειάς, δεν απάντησαν. Εμφανίστηκαν μόνο πέντε άτομα. Δούλεψαν μια μέρα και την επομένη εξαφανίστηκαν».

 

Εν τω μεταξύ μόνο στο Λος Άντζελες οι άστεγοι ανέρχονται στις 41.290 (2020). Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί νέοι άνθρωποι, υγιείς και ικανοί για εργασία.

 

Ρωτά ο δημοσιογράφος μια άστεγη νέα γυναίκα που ζει σε μια τρύπα σε μια γέφυρα:

«Γιατί δεν ψάχνεις να βρεις κάποια δουλειά;»

Απάντηση:

«Αν είναι να δουλεύεις μόνο για την επιβίωση, δεν αξίζει τον κόπο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: