3/6/19

Η Κρήτη είναι πράσινη, όχι ροζ




  

Οι Κρητικοί δεν είναι δεξιοί. Δεν είναι ούτε αριστεροί. Οι Κρητικοί είναι βενιζελικοί. Αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύονται κόμματα του κεντρώου χώρου, ενώ βλέπουν με δυσπιστία  τα εκ δεξιών και εξ αριστερών κόμματα.

Πριν τη δικτατορία του 1967 ψήφιζαν Ένωση Κέντρου και Γεώργιο Παπανδρέου. Στη μεταπολίτευση στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ, επειδή ο Ανδρέας εμφανίστηκε ως συνεχιστής του πατέρα του, αν και πετούσε διάφορα αριστερά πυροτεχνήματα κάθε τρεις και λίγο.

Η Κρήτη λάτρεψε τον Ανδρέα Παπανδρέου, διότι παρά την αριστερή ρητορική του δεν έκανε αριστερή πολιτική, ενώ συγχρόνως εμφανιζόταν ως ο μέγας ιδεολογικός εχθρός της δεξιάς.

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και αποκαλύφθηκε η ασυδοσία και η ανευθυνότητα δεξιών και κεντρώων (ΠΑΣΟΚ), οι Κρητικοί στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάτι σαν μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Σύσσωμη λοιπόν η Κρήτη στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου και αυτό φάνηκε στην πορεία.

Τα αριστερά συνθήματα που επαναλαμβάνονταν κάθε μέρα και οι αριστερές τακτικές των κυβερνώντων ενόχλησαν σφόδρα τους Κρητικούς, καθώς παράλληλα έβλεπαν ότι η ευημερία που υποσχόταν η νέα κυβέρνηση δεν ερχόταν. Μέσα σε τέσσερα χρόνια συνειδητοποίησαν τελικά ότι είχαν  ψηφίσει μια αριστερή κυβέρνηση που δεν πέταγε απλώς αριστερά πυροτεχνήματα, αλλά προσπαθούσε και να υλοποιήσει την αριστερή ιδεολογία της, όπου αυτό μπορούσε να το κάνει. Όπου δεν μπορούσε, ακολουθούσε μια δεξιά πολιτική.

Οι Κρητικοί ένιωσαν εγκλωβισμένοι. Να ψηφίσουν δεξιά δεν πήγαινε το χέρι τους, αλλά ούτε και να ξαναψηφίσουν ένα κόμμα που τους ξεγέλασε μιμούμενο το νέο ΠΑΣΟΚ.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών απέδειξαν ότι ο λαός της Κρήτης βρέθηκε παγιδευμένος σε δίλημμα μεταξύ δεξιάς και αριστεράς χωρίς τρίτη εναλλακτική λύση.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών το απέδειξαν καλύτερα, καθώς οι Κρητικοί είχαν τώρα την τρίτη εναλλακτική λύση. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης που ήρθε πρώτος στο νησί είναι άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ:

Ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός, πρώην βουλευτής, πρώην ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και σημερινός περιφερειάρχης Κρήτης.
  Γεννήθηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στο διάστημα 1981-1991. Το 1990 εξελέγη δήμαρχος Αρχάνων, και επανεξελέγη το 1994, το 1998 και το 2002.

Το 2004 εξελέγη Ευρωβουλευτής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Το 2009 εξελέγη Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ, και από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 εξελέγη περιφερειάρχης Κρήτης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Το 2014, επανεξελέγη περιφερειάρχης Κρήτης ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έχοντας την υποστήριξη εκ νέου του ΠΑΣΟΚ και της Δράσης, επικρατώντας στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ υποψήφιου Σεραφείμ Τσόκα.
(Από τη Βικιπαίδεια).

Το ότι στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει τίποτα για τους Κρητικούς. Ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι θρέμμα του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς είναι και ικανός για τη δουλειά του περιφερειάρχη, αλλά αυτό που χαροποιεί ιδιαίτερα τον κόσμο της Κρήτης είναι ότι ο κ. Αρναουτάκης είναι πράσινος. Δεν είναι ούτε μπλε ούτε ροζ.


2 σχόλια:

Τσιακιρη Ευαγγελία είπε...

Άξιος ο κος Αρναουτάκης η πράσινη επιλογή των Κρητικών έχει να κάνει και με τα ΜΟΠ που δόθηκαν πλουσιοπάροχα από το ΠΑΣΟΚ και ωφέλησαν κατά πολύ στην οικονομική ανάπτυξη των Κρητικών.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Αυτό είναι αλήθεια.