30/8/18

Τα "Φιλαράκια" είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της παρέας






Το 2004 η Μόνικα και ο Τσάντλερ μαζί με τα δίδυμα μωρά τους εγκαταλείπουν το μικρό διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη και πάνε να ζήσουν σε ένα μεγάλο, άνετο σπίτι στα προάστια. Τα φιλαράκια δίνουν υποσχέσεις μεταξύ τους ότι θα συνεχίσουν να βλέπονται, αν και κατά βάθος ξέρουν ότι τίποτε δεν θα είναι όπως πριν.

Είκοσι χρόνια μετά, το 2024, να πώς έχουν τα πράγματα:

Φοίβη
Η Φοίβη συνεχίζει να περιφέρεται στους δρόμους της Νέας Υόρκης και να ζει με τον τρόπο που της αρέσει. Ο γάμος της με τον Μάικ διαλύθηκε μέσα τρία χρόνια, καθώς ο Μάικ βαρέθηκε κάποια στιγμή τις ιδιορρυθμίες της. Αλλά κι αυτή είχε βαρεθεί τον Μάικ που δεν την καταλάβαινε. Παιδιά δεν έκαναν. Χώρισαν πολύ ήσυχα.

Μόνικα και Τσάντλερ
Η ζωή στα προάστια τα πρώτα χρόνια κύλησε όμορφα, καθώς το ζευγάρι απολάμβανε για πρώτη φορά τον μεσοαστικό τρόπο ζωής. Ο Τσάντλερ όμως παρουσίασε νέες ιδιαιτερότητες που με τον καιρό πολλαπλασιάστηκαν. Η Μόνικα αρχικά έκανε υπομονή, αλλά κάποτε έφτασε στα όριά της. Το ζευγάρι χώρισε δέκα χρόνια αργότερα, όταν ο Τσάντλερ ανακοίνωσε στη Μόνικα ότι θέλει να ζήσει ως ομοφυλόφιλος. Το 2024 ο Τσάντλερ κυκλοφορεί ντυμένος γυναίκα και έχει αποκοπεί τελείως από τις παλιές του γνωριμίες.

Η Μόνικα μετά το διαζύγιο μεγαλώνει μόνη τα παιδιά τους. Επειδή υποφέρει από ψυχαναγκαστική διαταραχή έχει κάνει τα δίδυμα νευρωτικά με την τάξη και την καθαριότητα. Το 2024 τα παιδιά της είναι είκοσι χρονών, εργάζονται σε περιστασιακές δουλειές και τα παρακολουθεί ψυχίατρος. Η Μόνικα έχει παχύνει ξανά, γιατί τρώει υπερβολικά, και είναι εξαιρετικά εριστική με όποιον την πλησιάζει.

Ρος και Ρέιτσελ
Παντρεύονται και συνεχίζουν να μένουν στο κέντρο της πόλης αλλά σε ένα πιο ευρύχωρο διαμέρισμα. Ο Ρος παρέμεινε ένας μέτριος καθηγητής Παλαιοντολογίας. Η Ρέιτσελ έχει ανελιχθεί και κατέχει μια υψηλή θέση σε μεγάλο οίκο μόδας. Βαριέται θανάσιμα τον Ρος και έχει αποπειραθεί μερικές φορές να τον χωρίσει, αλλά ο Ρος που εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος μαζί της κάνει τα πάντα για να την κρατήσει κοντά του. Ο γάμος τους έχει αποτελματωθεί και υφίσταται μόνο τυπικά.

Η κόρη τους Έμμα το 2024  είναι 22 χρονών, σπουδάζει και έχει σχέση με ένα συμφοιτητή της. Λατρεύει τον πατέρα της, αλλά έχει κακές σχέσεις με τη μητέρα της. Την κατηγορεί ότι είναι αδιάφορη, εγωκεντρική και ότι την απασχολεί μόνο η καριέρα της.

Ο Μπεν, ο γιος του Ρος από τον πρώτο του γάμο, είναι 29 χρονών, παίζει πιάνο σε ένα μπαρ και είναι χρήστης ουσιών. Με τον πατέρα του δεν έχει επαφές.

Τζόι
Μέχρι τα σαράντα δύο του χρόνια εξακολουθεί να ζει στο ίδιο διαμέρισμα, να αλλάζει φιλενάδες κάθε τόσο και να φυτοζωεί με μικρούς ρόλους στην τηλεόραση. Μετά συναντά τη Τζίνα, κόρη Ιταλών μεταναστών δεύτερης γενιάς, την ερωτεύεται και την παντρεύεται. Εγκαταλείπει τη μποέμικη ζωή  και τον κόσμο του θεάματος και νοικοκυρεύεται. Δουλεύει στο μαγαζί του πατέρα του. Το 2024 έχει δυο γιους, 12 και 8 χρονών.

Οι μόνοι από τα φιλαράκια που εξακολουθούν να έχουν επαφές είναι η Μόνικα και ο Ρος και αυτό, επειδή είναι αδέλφια. Ο Ρος υπομένει καρτερικά την αδελφή του, όποτε του τηλεφωνεί και του παραπονιέται για τα πάντα. Η Μόνικα κατηγορεί τη Ρέιτσελ ότι φέρεται υπεροπτικά και ότι ταπεινώνει τον αδελφό της. Ρέιτσελ και Μόνικα δεν μιλιούνται.

Ο Τσάντλερ κινείται σε άλλους κύκλους και δεν έχει καμιά επαφή με κανέναν. Δεν βλέπει ούτε τα παιδιά του. Η Φοίβη και ο Τζόι έκαναν αρχικά παρέα πότε πότε, μετά χάθηκαν.

Αυτή πάνω κάτω υποθέτουμε ότι πρέπει να είναι η πορεία των έξι φίλων, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, που οι συνθήκες της ζωής τούς έφεραν πολύ κοντά στα νεανικά τους χρόνια. Σε μια ηλικία δηλαδή που η νιότη παραμερίζει τις όποιες διαφορές χαρακτήρα, γιατί κοινοί στόχοι είναι ο έρωτας, η ανεμελιά, η παρέα και η αίσθηση ότι το μέλλον τούς ανήκει και απλώνεται μπροστά τους γεμάτο εκπλήξεις και καλές υποσχέσεις.

Όσο όμως προχωρούν τα χρόνια, οι διαφορές του χαρακτήρα τους γίνονται όλο και πιο ορατές και δυσκολεύουν τη συνεννόηση μεταξύ τους. Η ίδια η ζωή τούς περιχαρακώνει μέσα σε συγκεκριμένα όρια.

Η Φοίβη πχ δεν είναι δυνατό να ανεχτεί τον αστικό τρόπο ζωής της Μόνικας και του Τσάντλερ.  Η Μόνικα και ο Τσάντλερ από την πλευρά τους δυσανασχετούν τώρα με τις ιδιορρυθμίες της Φοίβης που δεν τις βλέπουν καθόλου χαριτωμένες. Αλλά και ο Τζόι τούς φαίνεται παράταιρος, καθώς έχουν τώρα σχέσεις με άλλα παντρεμένα ζευγάρια των προαστίων. Η επαγγελματική ανέλιξη της Ρέιτσελ και ο νέος κύκλος των γνωριμιών της καθώς και η αδιαφορία της για τον Ρος απομακρύνει τα δυο ζευγάρια.

Η μεταμόρφωση του Τσάντλερ σε ομοφυλόφιλο και αργότερα σε τραβεστί δίνει το τελικό χτύπημα σε όλη την παρέα. Η μόνη που θα τον έκανε ευχαρίστως παρέα είναι η Φοίβη, αλλά έτσι κι αλλιώς οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει εδώ και πολλά χρόνια.

Κανείς από τα φιλαράκια δεν νιώθει ικανοποιημένος από τη ζωή του, όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο Ρος δεν πήρε ποτέ την αναγνώριση που περίμενε από την επιστημονική κοινότητα. Η Ρέιτσελ έχει τη δική της ζωή και αδιαφορεί για την οικογένειά της. Η περίπτωση του διαζυγίου φέρνει τρόμο στον Ρος και γιατί αυτό θα σημάνει την πλήρη αποτυχία του στην προσωπική του ζωή και γιατί είναι πάντα ερωτευμένος μαζί της. Ο γιος του δεν θέλει να έχει επαφές μαζί του. Η μόνη του χαρά είναι η κόρη του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τον απογοητεύσει κι αυτή αργότερα.

Η Ρέιτσελ ζει μια επιφανειακή ζωή χωρίς συναισθήματα και προσπαθεί να ικανοποιηθεί από την επαγγελματική της επιτυχία. Θα ήθελε να χωρίσει, αλλά τελικά συμβιβάζεται με την υποτιθέμενη ασφάλεια του γάμου της με τον Ρος. Οι συγκρούσεις με την κόρη της είναι μια συνεχής αιτία ταραχής και αναστάτωσης. Χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει, έχει ξαναγίνει η χαϊδεμένη και κακομαθημένη κόρη του πατέρα της.

Ο Τσάντλερ παρά το ότι έγινε αυτό που βαθιά μέσα του ήθελε από πάντα, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ενοχές του. Επισκέπτεται κάθε εβδομάδα τον ψυχίατρό του, καπνίζει ατελείωτα και κάνει χρήση ουσιών. Δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα ζήσει.

Η Μόνικα δεν έχει κανένα λόγο να είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της. Όλα τής πήγαν στραβά και η ψυχαναγκαστική διαταραχή της δεν την αφήνει να ηρεμήσει ούτε στιγμή. Υποφέρει από αϋπνίες, σηκώνεται τη νύχτα και τρώει ό,τι βρει στο ψυγείο.

Η Φοίβη λόγω της ιδιορρυθμίας της δεν ασχολείται με το αν είναι ικανοποιημένη ή όχι από τη ζωή της. Απλώς ζει με τον τρόπο που ξέρει.

Ο μόνος που είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του είναι ο Τζόι. Ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, αγαπά τη γυναίκα του και τα παιδιά του και έχει αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του που αφήνει καλά λεφτά. Η εποχή που ζούσε με  εφήμερους έρωτες και ρολάκια στην τηλεόραση έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα τα θυμάται όλα αυτά και χαμογελά. Θυμάται και τα φιλαράκια του. Τι να έχουν απογίνει άραγε, αναρωτιέται μερικές φορές. Αλλά δεν νιώθει την ανάγκη να τους αναζητήσει.


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτό δεν είναι το ποιο ωραίο τέλος για τον τις και την Ρέιτσελ που υπεθεσες

Unknown είπε...

Αυτό δεν είναι το πιο ωραίο τέλος για τον Ρος και την Ρέιτσελ που υπεθεσες το ωραίο είναι ότι θα μείνουν Μαζί για πάντα