3/12/16

Β. Κατσικονούρη: «Καγκουρό». Μια αφανής τραγωδία.






Η τραγωδία δεν είναι προνόμιο των βασιλιάδων. Δεν εκφέρεται πάντα με θρήνους και ολοφυρμούς. Δεν είναι πάντα περίοπτη. Δεν γίνεται πάντα θρύλος και παραμύθι για τις νεότερες γενιές. Μπορεί να συμβεί σε ταπεινούς ανθρώπους και να εκτυλιχθεί χαμηλόφωνα και ύπουλα. Μπορεί να είναι η αφανής τραγωδία της διπλανής πόρτας που θα περάσει στα ψιλά των εφημερίδων και σύντομα θα ξεχαστεί. Το τέλος όμως της τραγωδίας είναι σταθερά το ίδιο: θάνατος.

Στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Καγκουρό» ζούμε την τραγωδία ενός νεαρού άνδρα που θέλει να ζήσει τη ζωή, να την απολαύσει, να ανέβει ψηλά, αλλά δεν έχει κανένα προσόν για κάτι τέτοιο εκτός από την άμετρη φιλοδοξία του.

Παιδί χωρισμένων γονιών με το συνακόλουθο τραύμα να τον συνοδεύει μόνιμα, νεαρός της εποχής μας που διψά για μια πλούσια και γεμάτη ενδιαφέρον και περιπέτεια ζωή, χωρίς όμως παράλληλα να κάνει τίποτα γι’ αυτό, βολεμένος σε μια θεσούλα που δεν υπόσχεται καμιά ανέλιξη, κενός στην ουσία αλλά όχι κακός παραπονείται συνέχεια για τη μιζέρια του και επιτίθεται στον εύκολο στόχο, τον υπομονετικό και χαμηλών τόνων πατέρα του.

Σ’ αυτό το δίπολο, «πατέρας-γιος», κινείται το έργο και στην αντίθεση των χαρακτήρων τους.

Ο πατέρας, άνθρωπος με ικανές επιστημονικές γνώσεις, έχει θυσιάσει μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα για να παρασταθεί στον δικό του ετοιμοθάνατο πατέρα. Η ζωή του από τότε παίρνει μοιραία στροφή προς τα κάτω: καταλήγει ένας απλός καθηγητής γυμνασίου που όμως αγαπά αυτό που κάνει και θεωρεί τη δουλειά του λειτούργημα.

Ο γιος, αν και πάντα δεμένος με τον πατέρα του με τον αρχικό ομφάλιο λώρο, όμως δεν παύει να τον κατηγορεί ότι ζει μια μίζερη και ασήμαντη ζωή, κάτι που ο ίδιος περιφρονεί βαθιά. Η διαφορά είναι ότι αυτός που περιφρονεί την απλή καθημερινή ζωή δεν έχει κανένα προσόν να επιδείξει. Δεν έχει ούτε τα τυπικά προσόντα ( δεν έχει σπουδάσει τίποτα) ούτε τα ουσιαστικά (κάποιο ταλέντο, μια ιδιαίτερη ευφυΐα, μια έφεση σε επιχειρήσεις). Μεγαλωμένος στο γνωστό κλίμα της καλοπέρασης, όπως οι νέοι της εποχής του, τα θέλει όλα χωρίς ο ίδιος να κάνει τίποτα. Η ταπεινή θέση του αστυνομικού της δημοτικής αστυνομίας είναι γι’ αυτόν υποβάθμιση και έκπτωση.

Η πραγματική ζωή ωστόσο, αυτή που κυλά έξω από μας και μας παρασύρει στο ρεύμα της, έχει τα δικά της σχέδια για το νεαρό. Θα του αφαιρέσει τα όνειρα με ωμό και σχεδόν σαρκαστικό τρόπο και θα τον αφήσει έκθετο σε ένα κόσμο που δεν έχει τίποτε να του δώσει.

Η τραγωδία που τον περιμένει θα κάνει την εμφάνισή της διακριτικά και ύπουλα, τη στιγμή που τα όνειρα του νεαρού δείχνουν ότι αρχίζουν να εκπληρώνονται. Ακόμα δεν την υποπτεύεται κανείς, όμως αυτή δουλεύει για να ολοκληρώσει το έργο της.

Αν στην αρχή του έργου ο νεαρός μάς φαίνεται επιπόλαιος και αιθεροβάμων, στη συνέχεια κερδίζει τη συμπάθειά μας, όταν με τη θέλησή του παραιτείται από το όραμα της επιτυχίας για χάρη της αγαπημένης του. Από συμπαθής γίνεται σύντομα τραγικός, όταν η Μοίρα με απίστευτη χλεύη τού αφαιρεί και την τελευταία του ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Αδύνατο είναι να προδικάσει ο θεατής το τέλος του έργου, καθώς τα πρόσωπα κινούνται στο χώρο τους με τη φυσικότητα της καθημερινής ζωής. Σκέψεις ανταλλάσσονται, μικρές φιλονικίες ξεσπούν που σε λίγο ξεχνιούνται, οι ισορροπίες φαίνονται να διατηρούνται παρ’ όλα αυτά. Η ζωή προχωρεί. Από ένα σημείο και μετά όμως γονατίζει.

Το δίλημμα που προκύπτει είναι: συμβιβασμός ή ηρωική έξοδος; Η ζωή θέλει το πρώτο. Η τραγωδία προτιμά πιο ακραίες λύσεις.

Σφήνα στο έργο και βαρύ χέρι της μοίρας θα γίνει ο ισοβίτης των φυλακών Δομοκού, ένα πρόσωπο που από το πουθενά θα ολοκληρώσει μια άγνωστη σε κείνον τραγωδία της διπλανής πόρτας.

Ενδιαφέρουσα η αντίθεση μεταξύ του μορφωμένου και χαμηλών τόνων πατέρα και του άξεστου πλούσιου αδελφού από την Αυστραλία, δυο χαρακτήρες που αναμιγνύονται και συνυπάρχουν στην πραγματική ζωή.

Ισορροπημένη σκηνοθεσία, οι χαρακτήρες αποδίδονται με φυσικότητα, δεν υπερβάλλουν, παραμένουν στα όριά τους.


Συνολικά: μια πολύ καλή παράσταση.


Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr
Κρατήσεις θέσεων: 211 40 36 322 & 6948 515 500 (17:00 – 20:00)



Δεν υπάρχουν σχόλια: