8/11/14

Κακό εναντίον Κακού





Η είδηση μάς έρχεται από το Κονγκό και έχει πολλαπλό ενδιαφέρον: οι κάτοικοι ενός χωριού υποπτεύθηκαν ότι  κάποιος επιβάτης λεωφορείου ήταν ισλαμιστής, επειδή δεν μιλούσε την τοπική γλώσσα σουαχίλι και είχε πάνω του ένα μαχαίρι.

Αγριεμένοι και φοβισμένοι, καθώς αντάρτες της γνωστής ιδεολογίας είχαν ήδη σκοτώσει εκατό συγχωριανούς τους, τον  λιθοβόλησαν και τον σκότωσαν. Κατόπιν τον μαγείρεψαν και τον έφαγαν.


Σημειολογικά μπορούμε να αναφέρουμε:

1) Οι ισλαμιστές έχουν εξαπλωθεί και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου όλα γενικώς εκεί πέρα είναι μπάχαλο, και σκοτώνουν αβέρτα όποιον θέλουν.

2) Η έννοια του οργανωμένου κράτους και της δικαιοσύνης είναι ακόμα πολύ θολή σε κάποιες αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Η αυτοδικία είναι για τα μέλη αυτών των κοινωνιών μια εύκολη και καλή λύση. Μόνο που ίσως κάποιοι  αθώοι πληρώνουν τα κρίματα άλλων σε τέτοιες περιπτώσεις.

3) Η εκτέλεση δια λιθοβολισμού δεν είναι ίδιον μόνο των μουσουλμανικών κοινωνιών. Είναι ίδιον όλων των καθυστερημένων κοινωνιών, αρχής γενομένης από τους βοσκούς της Βίβλου.

4) Η ανθρωποφαγία ζει και βασιλεύει σε διάφορες αφρικανικές –και όχι μόνον – χώρες κι εμείς εδώ κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Όλη αυτή η ιστορία από την αρχή ως το τέλος είναι αηδιαστική. Αλλά είτε μας αηδιάζει είτε όχι είναι μια ιστορία πραγματική.

Εδώ το Κακό έρχεται σε σύγκρουση με το Κακό. Δεν είναι το Καλό ο δίκαιος τιμωρός του, είναι πάλι το Κακό.

Από μια άποψη μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι είναι κι αυτό μια λύση: βάζουμε το ένα Κακό απέναντι στο άλλο και τα αφήνουμε να αλληλοεξοντωθούν.

Διότι ωραία είναι όλα αυτά που εμείς εδώ πέρα μηρυκάζουμε νυχθημερόν, ότι με την καλοσύνη μπορούμε να εξουδετερώσουμε την κακότητα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η καλοσύνη θέλει πολύ χρόνο, πολλή υπομονή, πολλή επιμονή, πολλή αισιοδοξία για να επιβληθεί πάνω στην κακότητα και μέχρι να γίνει αυτό, θα ηττηθεί αμέτρητες φορές από τους φορείς του Κακού.

Εμείς φυσικά δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα επιμένουμε στην επικράτηση του Καλού. Δεν μπορούμε εξάλλου να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ζούμε σε μια εποχή που η αυτοδικία, οι λιθοβολισμοί και η ανθρωποφαγία προκαλούν απέχθεια και φρίκη. Τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν μας κι εμείς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό.

Αν όμως κάποιοι άλλοι που ζουν ακόμα στο πρωτόγονο παρελθόν του είδους μας λιθοβολούν τον ισλαμιστή που επίσης ζει στο πρωτόγονο παρελθόν του είδους μας και μετά τον τρώνε, ας νίψουμε τας χείρας μας. Το Κακό επιτίθεται στον εαυτό του. Ας του επιτρέψουμε να αυτοεξοντωθεί χωρίς τη δική μας παρεμβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: