4/8/13

Άνθρωποι και ζώα

Δυο νεαροί στη Νορβηγία σώζουν ένα πρόβατο που έχει πέσει στη θάλασσα και κινδυνεύει να πνιγεί.
Στην Ινδία ένας χωρικός σώζει μερικά γατάκια από την πλημμύρα κουβαλώντας τα σε ένα καλάθι.Δυο παιδιά σώζουν ένα σκύλο που γλίστρησε σε μια ρεματιά.Στη Μελβούρνη ένας  νεαρός άντρας πέφτει στο νερό για να σώσει το σκυλάκι μιας ηλικιωμένης κυρίας.
Ένας πυροσβέστης φορά μάσκα οξυγόνου σε μια γάτα που έσωσε από ένα καιόμενο σπίτι.


Στον κόσμο τούτο τον ανθρωποκεντρικό όπου ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται, βασανίζει και σκοτώνει τον άλλο άνθρωπο, τα ζώα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερο τίμημα. Όσα από αυτά ζουν στη φύση, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, κάνουν το δικό τους φυσικό αγώνα επιβίωσης. Όσα όμως έχουν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο του ανθρώπου πληρώνουν πολύ ακριβά αυτή τη συνάντηση.

Μέσα σε ένα ανθρώπινο κόσμο που είναι η κόλαση των ζώων υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά. Βέβαια έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Επειδή η αγάπη μας για τα ζώα δεν τα περιλαμβάνει δυστυχώς όλα.

 Αλλά είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι:

Δυο νεαροί δεν αφήνουν ένα πρόβατο να πνιγεί – άσχετα ότι αυτό το πρόβατο μπορεί αργότερα να το φάνε σε κάποιο ρεστοράν, χωρίς να το ξέρουν.

Ο Ινδός δεν αφήνει τα γατάκια να πνιγούν – άσχετα ότι ίσως μετά θα τα εγκαταλείψει αδέσποτα κάπου να πεθάνουν από την πείνα.

Τα παιδιά ανεβάζουν από τη ρεματιά το σκύλο που παγιδεύτηκε εκεί – άσχετα ότι ίσως τον έριξαν αυτά τα ίδια εκεί κάτω παίζοντας.

Ο νεαρός βγάζει από το νερό το σκυλάκι της ηλικιωμένης – άσχετα ότι  αργότερα το σκυλάκι ίσως δηλητηριαστεί από τη φόλα που θα ρίξει κάποιος ανώμαλος.

Ο πυροσβέστης βγάζει από τη φωτιά μια γάτα και της φορά μάσκα οξυγόνου για να συνέλθει.

Και εδώ δεν θέλω να προσθέσω τίποτα αρνητικό. Είναι τόσο συγκινητική και τόσο απροσδόκητη αυτή η εικόνα που μένω άφωνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια: