22/3/22

"Lifeboat" ή "Στον ίσκιο του θανάτου"

 

 



 


 

Ταινία που γύρισε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1944.

 

Την είδα προ ημερών και σκέφτηκα πόσο ταλέντο είχε αυτός ο άνθρωπος, ώστε μια ταινία του σχεδόν 80 χρόνων να μπορεί να τη βλέπει με ενδιαφέρον ο σύγχρονος θεατής, χωρίς να χασμουριέται.

 

Υπόθεση: στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών πολιτών βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια σωστική λέμβο, όταν το πλοίο που τους μεταφέρει βυθίζεται από ένα γερμανικό υποβρύχιο. Μετά από έντονη διαμάχη περισυλλέγεται και ένας Γερμανός επιζών, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται αργότερα, είναι ο Ναζί κυβερνήτης του υποβρυχίου.

 

Η συγκεκριμένη ταινία έχει και κάποιες ξεχωριστές ιδιότητες:

 

Κατέχει το σπάνιο ρεκόρ της ταινίας με το μικρότερο κινηματογραφικό σκηνικό όλων των εποχών, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε ποτέ. (Ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται σε μια σωστική λέμβο στη μέση του ωκεανού).

 

Ο Χίτσκοκ υπήρξε γνωστός για τις μικρές εμφανίσεις που έκανε σε όλες σχεδόν τις ταινίες του. Με τη συγκεκριμένη όμως ταινία να διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα σε μια βάρκα στη μέση του ωκεανού, πώς θα ήταν δυνατόν να εμφανιστεί κάπου ο σκηνοθέτης; Ο δαιμόνιος Βρετανός κατάφερε να εμφανιστεί βάζοντας τη φωτογραφία του σε μια διαφήμιση για χάπια αδυνατίσματος σε μια εφημερίδα που κρατούν οι ναυαγοί.

 

Ο Χίτσκοκ όντας δυσαρεστημένος από την μουσική που έγραψε ο συνθέτης για την ταινία, προσπάθησε να αποτρέψει τη χρήση μουσικής θέτοντας στον συνθέτη το ερώτημα "Μα από πού ακούγεται η μουσική στην μέση του ωκεανού;" για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον συνθέτη: "Ας μας εξηγήσει ο κύριος Χίτσκοκ πού ακριβώς στέκεται η κάμερα στη μέση του ωκεανού και θα του πω από πού ακούγεται η μουσική".

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κόρη του σκηνοθέτη, Πατρίτσια Χίτσκοκ, στα σχόλια της σε ντοκιμαντέρ του 2005, κάποιοι κριτικοί κινηματογράφου μετά τις πρώτες θριαμβευτικές κριτικές, άρχισαν να επικρίνουν την ταινία για τη δήθεν "θετική" απεικόνιση του γερμανικού χαρακτήρα.

Σήμερα η άποψη που επικρατεί είναι η ακριβώς αντίθετη, αφού η ταινία χαρακτηρίζεται σχεδόν ως αμερικάνικη προπαγάνδα.

 

Οι επικρίσεις εκείνες εντούτοις ανάγκασαν την εταιρεία διανομής, 20th Century Fox να κάνει περιορισμένη διανομή της ταινίας (σε αντίθεση με όλες τις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη) και να μην τη διαφημίσει, με αποτέλεσμα μια αποτυχημένη εμπορική καριέρα.

 

Σήμερα η ταινία θεωρείται κλασική.

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: