27/1/17

Μην πυροβολείτε τη Μελανία




Μεγάλος διαπλανητικός καυγάς έχει ξεσπάσει τελευταία σχετικά με τη Μελανία Τραμπ, τη νυν πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για μια γυναίκα εξαιρετικής ωραιότητας. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο ακριβώς έχει ξεσπάσει ο καυγάς, επειδή η Μελανία είναι μια καλλονή, η ωραιότερη γυναίκα μέχρι στιγμής που μπήκε ως πρώτη κυρία στον Λευκό Οίκο.

Αν ήταν καμιά εξηντάρα- εβδομηντάρα, συνομήλικη του συζύγου της, αν είχε μερικά παραπανίσια κιλά και μια τεντωμένη ψεύτικη μούρη από τα πολλά μπότοξ, θα ακούγαμε βέβαια πάλι πολλές κακίες, αλλά δεν θα είχαμε αυτό τον παγκόσμιο σάλο.

Ας το παραδεχτούμε: η Μελανία μάς ερεθίζει, γιατί είναι πολύ όμορφη και οι ρυτίδες στα μάγουλά της, όταν χαμογελά, αποδεικνύουν ότι ακόμα τουλάχιστον δεν έχει κάνει δραστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό της.

Η Μελανία μάς ερεθίζει, γιατί είναι χαμηλών τόνων, δεν λέει πολλά και δεν πουλά φιγούρα – προς το παρόν.

Η Μελανία μάς ερεθίζει, γιατί έχει παντρευτεί έναν ηλικιωμένο  βαθύπλουτο Αμερικανό, το οποίον αποδεικνύει ότι στον βωμό του γάμου εκείνος κατέθεσε την περιουσία του και εκείνη την ομορφιά της και αυτή η συναλλαγή μάς προκαλεί αποτροπιασμό, επειδή είναι ανήθικη και σπανιότατη στον κόσμο που ζούμε.

Η Μελανία μάς ερεθίζει, επειδή ο πλούσιος εβδομηντάρης σύζυγός της με τον λαϊκισμό και τις κορώνες του κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και οφείλει τώρα και αυτή να σηκώσει ένα μέρος της παγκόσμιας απαρέσκειας για τις πολιτικές προτιμήσεις των Αμερικανών.

Η Μελανία μάς ερεθίζει, γιατί είναι το τέλειο αντί-είδωλο κάθε φεμινίστριας, η γυναίκα που στέκεται ένα βήμα πίσω από τον σύζυγό της, στηρίζει στις επιλογές του και δεν δείχνει να έχει προσωπικές απόψεις.

Για να τη μειώσουν μάλιστα ακόμα περισσότερο, κάποιοι τη συγκρίνουν με την αείμνηστη Τζάκι Κένεντι που εκτός από ομορφιά είχε φινέτσα και χάρη, ενώ τούτη εδώ δεν είναι τίποτα, μια Σλοβένα αμόρφωτη είναι, σε αντίθεση με τη Ζακλίν που όλος ο τύπος τότε μάς υπενθύμιζε κάθε τόσο τη γαλλική καταγωγή της.




Η μακαρίτισσα φινετσάτη Ζακλίν ωστόσο έκανε ό,τι μπορούσε για να διασύρει το μεγάλο όνομα των Κένεντι, όταν χήρεψε με τόσο τραγικό τρόπο. Με τον άλλο μακαρίτη, τον κουνιάδο της, τον Μπομπ Κένεντι, συσφίχτηκαν πολύ οι σχέσεις κατά την πρώτη περίοδο της χηρείας της, τόσο πολύ που ακούστηκαν διάφοροι πολύ ενοχλητικοί υπαινιγμοί. Και όχι μόνο αυτό. Ήταν φαίνεται πολύ ερωτιάρα η αείμνηστη και είχε μια αδυναμία στους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως αποκαλύπτει ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν δυο χρόνια.


Θα μου πείτε τώρα ότι αυτά είναι κακολογίες και κακοήθειες κι εγώ θα το δεχτώ, βεβαίως. (Για τη Μελανία όμως ό,τι λέγεται είναι αλήθεια, έτσι;)

Η Ζακλίν κάποια στιγμή πάντως ξεπέρασε το σοκ της χηρείας και τότε έριξε το λάγνο βλέμμα της σε μια αμύθητη περιουσία που κυκλοφορούσε στο διεθνές τζετ σετ επισήμως αδέσμευτη. Βέβαια η περιουσία αυτή είχε ερωτικό δεσμό με τη Μαρία Κάλλας και όλος ο κόσμος περίμενε από μέρα σε μέρα να ακούσει τα χαρμόσυνα νέα του γάμου τους. Αντ’ αυτού η περιουσία εγκατέλειψε την Κάλλας και παντρεύτηκε τη Ζακλίν προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση όλων, Αμερικανών, Ελλήνων και λοιπών λαών.

Ανάρμοστος γάμος ασφαλώς από όπου και να τον έπιανες.

Γιατί ο Αριστοτέλης Ωνάσης προτίμησε την Αμερικανογαλλίδα από την Ελληνοαμερικανίδα;  Λένε πως είχε ανοίξει πόλεμο με το μεγάλο αμερικανικό κεφάλαιο και πως με την κίνησή του αυτή εξευτέλισε τους αντιπάλους του.

Ότι εξευτέλισε τους Αμερικανούς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Το αγαπημένο είδωλό τους, η γλυκιά και πονεμένη όμορφη χήρα Κένεντι, αντί να κρατήσει τη θέση της και να δέχεται τις τιμές που της αναλογούσαν ως χήρας ενός σπουδαίου Αμερικανού Προέδρου, τους έφτυσε όλους και παντρεύτηκε έναν Έλληνα εφοπλιστή ύποπτης φήμης με μοναδικό στόχο την πρόσβαση στην αμύθητη περιουσία του.



Ποια η διαφορά της από τη Μελανία; Η διαφορά είναι ότι η Μελανία παντρεύτηκε έναν πάμπλουτο Αμερικανό σε καιρούς ανύποπτους, ενώ η Ζακλίν παντρεύτηκε έναν πάμπλουτο Έλληνα, αφού ήδη είχε αναρριχηθεί και είχε γευτεί τη δόξα και το χρήμα. Ο ξεπεσμός της ήταν επομένως περιττός, αλλά το χρήμα έχει μεγάλη γλύκα, ως γνωστόν.

Ναι, αλλά τούτη εδώ είναι μια Σλοβένα από μια πρώην κομμουνιστική χώρα που μεγάλωσε παρέα με γουρούνια και πρόβατα.

Έτσι ακριβώς. Μια Βαλκάνια μετανάστρια είναι που ξεκίνησε από το μηδέν με μόνο όπλο την ομορφιά της. Θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε καταγώγια, όπως πολλές όμορφες από το πρώην κομμουνιστικό μπλοκ. Αυτή όμως – κουτή την είπατε; - ήξερε πώς να ελιχθεί και να προχωρήσει στη ζωή της.

Από το μηδέν λοιπόν με μοναδικό προσόν την ομορφιά της. Τι να κάνουμε. Άλλοι έχουν ως προσόν τα πτυχία τους, άλλοι την καταγωγή τους, άλλοι την ισχυρή οικογένειά τους και άλλοι τη σωματική τους διάπλαση. Και όσοι πετυχαίνουν στη ζωή και δεν χάνονται στις χαμοκέλες έχουν όλοι δύο τινά ακόμα: τύχη και ευφυΐα. Και φαίνεται ότι η Μελανία τα είχε και τα δύο.

Ναι, αλλά δεν είναι καλό πρότυπο για τις νέες γυναίκες.

Σωστά. Καλό πρότυπο είναι η Μαντόνα παραδείγματος χάριν. Ή η Χίλαρι. Δυναμική γυναίκα, όχι αστεία! Πιάνει τον Μπιλ και τον δένει φιόγκο, άμα λάχει. Και όταν ο Μπιλ κάνει τις βρωμίτσες του και βουίζει το σύμπαν, του δίνει κρυφά ένα χέρι ξύλο και βγαίνει μετά δημόσια και χαμογελά αγέρωχη.

Τέτοιες γυναίκες θέλουμε εμείς οι φεμινίστριες, τέτοια πρότυπα για τις νέες γυναίκες. Να πατούν επί των πτωμάτων των γάμων τους για να κάνουν καριέρα.



Και όταν της έδειξαν το βίντεο που ο όχλος στη Λιβύη κακοποιούσε έως θανάτου τον Καντάφι κι εμείς όλοι κοιτάζαμε αλλού, γιατί δεν αντέχαμε το θέαμα του αιμόφυρτου δικτάτορα που πέθαινε μπροστά τα μάτια μας, η Χίλαρι, το πρότυπο, το παρακολούθησε ατάραχη και μετά έκανε: «Ουάου!». Και είχε στο πρόσωπο μια έκφραση ικανοποίησης το πρότυπο.


Εντάξει, θα μου πείτε, αλλά έχουμε και τη Μισέλ, μια δυναμική πρώτη κυρία, έξυπνη, μορφωμένη που τίμησε τη φυλή της, το φύλο της, τη θέση της. Ένα πολύ καλό πρότυπο για τις νέες γυναίκες.

Καμιά αντίρρηση. Είναι όντως ένα πολύ καλό πρότυπο που αποδεικνύει ότι ούτε το χρώμα του δέρματος ούτε το είδος των γεννητικών οργάνων που φέρει κανείς αποτελούν εμπόδιο σε όποιον έχει θέληση, ευφυΐα και τύχη για να προχωρήσει στη ζωή του. Η Μισέλ Ομπάμα είναι η προσωποποίηση της επιτυχίας σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, η προσωποποίηση της επιτυχίας για μια γυναίκα που δεν γεννήθηκε ούτε όμορφη ούτε με το κατάλληλο χρώμα δέρματος. Αξίζει να τη θαυμάζουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλες οι γυναίκες μπορούμε ή πρέπει να είμαστε αντίγραφα της Μισέλ.




Και η Μελανία δεν είναι αντίγραφό της, αν και στο βάθος πρόκειται για το ίδιο υλικό τοποθετημένο σε διαφορετικές προθήκες. Γιατί και αυτή ξεκίνησε από χαμηλά – από πολύ πιο χαμηλά - και πέτυχε με τα δικά της όπλα σε ένα κόσμο ανταγωνιστικό που συντρίβει τις γυναίκες, αν βρει το αδύνατο σημείο τους.

Μη χτυπάτε τη Μελανία λοιπόν, επειδή δεν σας αρέσει ο σύζυγός της. Η ομορφιά δεν είναι ελάττωμα, είναι δώρο της φύσης. Και γίνεται όπλο επιβίωσης και μετά και επιτυχίας, όταν ζεις σε ένα κόσμο που θέλει να σε κρατήσει στον πάτο.