22/6/16

Τι λένε οι ξένοι για μας




Βλέπω με τι καμάρι οι συμπατριώτες μου ανεβάζουν στο διαδίκτυο τσιτάτα διασήμων ανδρών που παινεύουν την Ελλάδα και τους Έλληνες και με πιάνει μελαγχολία. Άλλοτε πάλι γελώ πικρά.

Διότι οι καλοί μου συμπατριώτες  τα έχουν μπερδέψει όλα στο μυαλό τους και νομίζουν πως οι διάσημοι άνδρες μιλούν για μας, τους σημερινούς Έλληνες. Δυστυχώς για τους σημερινούς Έλληνες μόνο λόγια συμπόνιας έχουν να πουν οι διάσημοι ή καμιά φορά και λόγια περιφρόνησης. 

Όλα εκείνα τα παινέματα δεν αφορούν εμάς, τους Νεοέλληνες, αλλά τους μακρινούς μας προγόνους. Εμείς οι σημερινοί είμαστε μάλλον ένας πολύ κουρασμένος λαός που έχει διανύσει τριάντα και πλέον αιώνες ζωής και δεν έχει φαίνεται άλλα κουράγια. Μπορεί στο διάστημα όλων αυτών των αιώνων να μπολιαστήκαμε με νέο αίμα από επήλυδες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα μέρη μας, όμως αυτό δεν μας αναγέννησε. Μάλλον μας μετέτρεψε σε βαμπίρ.

Διαβάζω λοιπόν στο διαδίκτυο τις σχετικές αναρτήσεις περήφανων Ελλήνων, όπως πχ ότι ο Βολταίρος είπε για μας: «Στην Ελλάδα οφείλουμε το πνεύμα μας και το σύνολο των αρετών μας».
 Πότε το είπε; Χθες; Εμάς εννοούσε ή τους αρχαίους Έλληνες;

Ο Γκαίτε: «Η Ελλάδα για την ανθρωπότητα είναι ό,τι η καρδιά και ο νους για τον άνθρωπο».
 Η σημερινή ή η αρχαία Ελλάδα;

Ο Ροζέ Γκαροντύ: «Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος στη Δύση θεωρούμε την Ελλάδα μητέρα μας».
Την αρχαία, έτσι; Να μην παρανοούμε.

Ο Έρασμος: «Δεν θα ήμασταν τίποτα χωρίς τους Έλληνες». 
Τους αρχαίους, διότι οι Έλληνες την εποχή του Εράσμου είχαν πέσει σε ύπνο βαθύ - και ακόμα κοιμούνται μου φαίνεται.

Ο Νίτσε: «Η ελληνική φυλή είναι η τελειότερη, η ωραιότερη, η γοητευτικότερη από όλες τις άλλες φυλές».
Ναι, αν ρίξουμε γύρω μας μια ματιά, θα το διαπιστώσουμε αμέσως. Έχουμε κορεστεί οι Νεοέλληνες από τόση τελειότητα και ομορφιά, δεν θέλουμε άλλο.

Ο Σίλερ: «Καταραμένε Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία. Τίποτε δεν άφησες για μας». 
Τώρα εξηγείται, γιατί μας ζηλεύουν οι ξένοι. Με τέτοια σοφία πια εμείς, όλους αυτούς τους Ευρωπαίους τους βλέπουμε σαν κουνούπια.

Εντάξει, είναι ωραίο να θαυμάζουν οι πολιτισμένοι της Δύσης τους προγόνους, αλλά μη μπερδεύουμε τα πράγματα. Και οι Ιρακινοί το ίδιο κάνουν και καμαρώνουν πως οι πρόγονοί τους γέννησαν τον πρώτο πολιτισμό στον κόσμο (Σουμερία, Βαβυλωνία κλπ). Και οι Αιγύπτιοι καμαρώνουν για τον μεγάλο πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου. Και τώρα βλέπουμε αυτούς τους λαούς και τους λυπόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας. Μήπως ανέβηκαν καθόλου στην εκτίμησή μας λόγω των μακρινών προγόνων τους; (Οι οποίοι πρόγονοι δεν ξέρω πόσο συγγενείς είναι με τους σημερινούς Ιρακινούς και Αιγύπτιους που είναι Άραβες).

Λοιπόν, ούτε κι εμείς εδώ μπορούμε να κερδίσουμε την εκτίμηση του κόσμου καμαρώνοντας ανόητα για τους προγόνους. Ούτε και μπορούμε να εξαργυρώνουμε εσαεί τη δόξα τους και το κληροδότημα που άφησαν εκείνοι στην ανθρωπότητα.

Εντάξει, μας συμπόνεσαν οι ξένοι, όταν ήμασταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους, μας παραστάθηκαν στην Επανάσταση, ήρθαν εδώ και πολέμησαν μαζί μας πολλοί, άλλοι έκαναν εράνους στην Ευρώπη για την ενίσχυση του Αγώνα, αλλά, όταν γίναμε ελεύθερο κράτος αποδείξαμε ότι το μόνο κοινό που είχαμε με τους αρχαίους Έλληνες ήταν η εριστικότητα, η φαγωμάρα και η εμφυλιοπολεμική διάθεση. (Στον πόλεμο του ’40 είναι αλήθεια ότι μας παίνεψαν πολύ για τον ηρωισμό μας, αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν μας δικαίωσαν).

Από περιέργεια έψαξα στο διαδίκτυο να βρω αποφθέγματα σύγχρονων διασήμων ανδρών για τους σημερινούς Έλληνες. Δεν βρήκα τίποτα και μετά κατάλαβα ότι κανείς διάσημος σήμερα δεν θα έλεγε δημόσια τη γνώμη του για μας. Το μόνο που θυμάμαι είναι η φράση του Σαρκοζί: «Αυτοί δεν είναι σαν κι εμάς», φράση που υποκρύπτει περιφρόνηση.

Βρήκα όμως ένα φόρουμ όπου απλοί άνθρωποι λένε τη γνώμη τους για τους σημερινούς Έλληνες.


Λένε και καλά λόγια για μας, αλλά αυτά θα τα παραλείψω. Δεν είναι ο στόχος μου να χαϊδέψω κι εγώ τα κακομαθημένα  αυτάκια μας. Θα αναφέρω τα αρνητικά που εντοπίζουν.

Λένε λοιπόν μεταξύ άλλων:

1)Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν τρόπους.

2)Έχουν την τάση να ρίχνονται στις γυναίκες, πίνουν πολύ, έχουν προβλήματα διαχείρισης θυμού και είναι τεμπέληδες. Οι άνδρες είναι σοβινιστές. Φαντασιώνονται ότι η χώρα τους είναι το λίκνο του πολιτισμού. Είναι θορυβώδεις και αδιάκριτοι. Είναι υπερπατριώτες και νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου. Μερικοί πιστεύουν ότι όλες οι λέξεις των άλλων γλωσσών  προέρχονται από την ελληνική γλώσσα.

3)Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποδεχθούν (accept) το Ισλάμ.

4) (Ελληνίδα αυτή) Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας μάς θεωρούν Γύφτους.

Δεν θα σχολιάσω το τελευταίο που μου φαίνεται ασυναρτησία. Ούτε και το προηγούμενο που μας συμβουλεύει να αποδεχτούμε το Ισλάμ, γιατί δεν το καταλαβαίνω. Τι εννοεί; Ότι δεν θέλουμε τους μουσουλμάνους ή ότι η νοοτροπία μας μοιάζει με αυτή των μουσουλμάνων; Κλίνω προς το δεύτερο πάντως.

Όσο για τα υπόλοιπα κουσούρια μας, λίγο πολύ τα ξέρουμε. Ίσως αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι και οι ξένοι τα ξέρουν.

«Οι Έλληνες είναι Τούρκοι που νομίζουν ότι είναι Ιταλοί», διάβασα κάπου στο διαδίκτυο. Αυτή η ψυχρή εκτίμηση ενός ξένου με έκανε να βάλω τα γέλια, γιατί πράγματι κορδωνόμαστε ότι με τους εκ δυσμών γείτονες είμαστε «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» (οι Ιταλοί άραγε συμφωνούν;), αλλά για πατριωτικούς υποθέτω λόγους αρνούμαστε να ταυτιστούμε με τους εξ ανατολών γείτονες, με τους οποίους συμβιώσαμε τετρακόσια πάνω κάτω χρόνια.

Συμπέρασμα:
Είμαστε ιστορικός λαός.
Οι αρχαίοι πρόγονοι δημιούργησαν ένα σπουδαίο πολιτισμό που αποτελεί τη βάση του σημερινού δυτικού πολιτισμού.
Η προγονοπληξία μας έχει επομένως εξήγηση, αλλά είναι σαράκι που τρώει τη σημερινή Ελλάδα.
Ο Παρθενώνας δεν είναι αρκετός για να κερδίσουμε την εκτίμηση των ξένων.
Η παρούσα οικονομική κρίση αύξησε το αίσθημα μεγαλείου που νιώθουμε.

Ωστόσο, για να κλείσω αυτό το άρθρο με μια νότα αισιοδοξίας, να τι είπε για μας ένας διάσημος των ημερών μας, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ:

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς πολιτισμοί και λαοί με τεράστια ιστορία αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Πιστεύω στους Έλληνες και στην ψυχή τους. Θα τα καταφέρετε».

Θα τα καταφέρουμε ασφαλώς, δεν έχω γι’ αυτό καμιά αμφιβολία. Κι επειδή είμαστε και πολύ δημοκρατικοί άνθρωποι, θα καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι δεν μας αξίζει ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη μεταχείριση από τους άλλους λαούς.

Σημείωση: Φίλος με ενημέρωσε ότι ο Σίλερ δεν είπε ποτέ την παραπάνω φράση. Έχουμε και πλαστά τσιτάτα δηλαδή για να ενισχύσουμε την ψευδαίσθησή μας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αποκλείεται οι ξένοι να αγαπάνε την Ελλάδα πιο πολύ απ'ό,τι η πλειοψηφία των σημερινών Ελλήνων;Το να υπερηφανεύονται οι σημερινοί Έλληνες ότι αγαπάνε και μετά να είναι τέτοιοι που λενε οι ξένοι σημαίνει ότι αγαπάνε την Ελλάδα;Ζούμε το κλίμα των επών του
Ομήρου(με τις καυχησιές των ηρώων,το άμεσο ξεσπάθωμα και βίαιο ξέσπασμα του "ντροπιασμένου" κάθε περίστασης,την ασυγκράτητη οργή με το παραμικρό-όπως του Αχιλλέα,που επειδή πέθανε ο
μπαρής του ο Πάτροκλος έφραξε το ρέμα του ποταμού Σκαμάνδρου απ'τους πολλούς σκοτωμένους για αντίποινα κι έπειτα μπροστά στην πυρά του νεκρού του φίλου έπιασε και
κατάσφαξε και μια 12άδα Τρώων αιχμαλώτων προς τιμήν του(τους..."θυσίασε"!),ενώ όταν σκότωσε τον Έκτορα και τον πήγε συρόμενο πίσω απ'το άρμα του στο αχαικό στρατόπεδο πάλι λόγω του φόνου του Πατρόκλου
δεν τον έφτασε αυτό.Έπρεπε να τον ξανασέρνει γύρω-γύρω απ'τον τάφο του μπαρή του.)
Άρα οι σημερινοί Έλληνες δεν κοιτάνε την Ελλάδα αλλά μόνο την πάρτη τους γι' αυτό
φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.Οι αρχαίοι χρησιμοποίησαν την οργή του Αχιλλέα για να δημιουργήσουν ένα επικό κείμενο που θα απολαμβάνουν.Εμείς ζούμε σ'ένα κακομοιριασμένο,αξιολύπητο αν όχι αξιομίσητο κλίμα έντασης και για διασκέδασή μας...
ε,δεν ξέρουμε κι απ'έξω τον Όμηρο στο πρωότυπο!Τουλάχιστον δεν έχουμε τόσο σφιχτές
ανδρικές σχέσεις όσο δείχνει το παράδειγμα του Αχιλλέα και του Πατρόκλου,αλλά από
ό,τι ακούω καταβάλλεται καθε δυνατή νομοθετική προσπάθεια για να γίνει κι αυτό.