10/1/12

Συλλογική παράνοια και θεωρίες συνωμοσίας

                            Πίνακας της Nadezhda Hope Anfalova.

Παρανοϊκός είναι αυτός που έχει χρόνια αισθήματα καταδίωξης, δυσπιστίας και φιλυποψίας. Πιστεύει  ότι είναι σημαντικό άτομο και ότι κάποιοι άλλοι (άνθρωποι ή οργανώσεις) τον καταδιώκουν και θέλουν να τον βλάψουν, χωρίς εκείνος να έχει κάνει τίποτα κακό. Ο παρανοϊκός χρειάζεται βέβαια επειγόντως γιατρό, αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι.

Αλλά, όταν αυτά τα συμπτώματα τα εκδηλώνουν ομάδες ανθρώπων ή και ολόκληροι λαοί, τότε κανείς γιατρός δεν μπορεί να τους κάνει καλά, διότι και οι γιατροί μάλλον θα πάσχουν από την ίδια παράνοια. Εδώ πλέον πρόκειται για νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο και η λογική που είναι το μοναδικό φάρμακο απέναντι στον παραλογισμό, έχει χάσει τη δύναμή της.

Αυτή η συλλογική παράνοια μπορεί από τη μια μεριά να εξυπηρετεί μια κοινωνική λειτουργία ενεργώντας ως ηρεμιστικό και καταπραΰνοντας το άγχος μιας κοινωνικής ομάδας ή ενός λαού, από την άλλη όμως είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί αδρανοποιεί τα άτομα που έχουν την αίσθηση ότι Κάποιοι Άλλοι, αόρατοι και πανίσχυροι, με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να τα βάλει, αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου. Καμιά αντίδραση επομένως δεν ωφελεί, εφόσον όλα είναι προαποφασισμένα και το μόνο που μας απομένει είναι να υποταχθούμε στη μοίρα μας.

Οι θεωρίες συνομωσίας βρίσκουν πολύ γόνιμο έδαφος σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρόσωπα ισχυρά και κακόβουλα κρυμμένα στη σκιά σχεδιάζουν με σατανικές μεθόδους τον αφανισμό μας, θέλουν να υποτάξουν τη σκέψη μας και να μας κάνουν υποχείριά τους, θέλουν την καταστροφή μας, διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις για να μας αποπροσανατολίσουν, μας έχουν κάνει πειραματόζωα, μας ταΐζουν σκόπιμα με ύποπτες τροφές, μας ψεκάζουν, μας παρακολουθούν μέσα στα σπίτια μας, μας μελετούν προσεχτικά με κάμερες που βρίσκονται παντού, σε δρόμους, πλατείες, μαγαζιά, κινηματογράφους, μπαρ, καφέ και κρατούν σημειώσεις για την ατομική μας συμπεριφορά, μας έχουν φακελώσει όλους, γνωρίζουν τις συνήθειές μας, τι τρώμε, τι πίνουμε και πώς περνάμε το χρόνο μας.

                                   Έργο του Bastien Grivet.


Όταν κανείς γυρνά αποδώ κι αποκεί και λέει τέτοια πράγματα, χαμογελούμε συγκαταβατικά και μέσα μας σκεφτόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι στα καλά του. Όταν όμως αυτά τα ίδια πράγματα τα πιστεύουν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι, τότε τους παίρνουμε στα σοβαρά και αρχίζουμε κι εμείς να ανησυχούμε μαζί τους. Η μαζική παράνοια  είναι δυστυχώς μεταδοτική ασθένεια.

Έτσι, το 666, ένας αριθμός που είναι μετά το 665 και πριν το 667, έχει δαιμονοποιηθεί στα καλά καθούμενα και έχει αποχτήσει μια σπουδαιότητα που κανείς άλλος αριθμός δεν έχει αξιωθεί.  Η αποστολή στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ ( αλλά οι μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη που είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία, δεν αμφισβητούνται). Ο Έλβις Πρίσλεϊ ζει, δεν πέθανε το 1977 (πόσων χρονών είναι δηλαδή σήμερα; Εβδομήντα έξι; Καλύτερα τότε να μην τον δούμε, έτσι όπως θα έχει καταντήσει). Ούτε και ο Χίτλερ αυτοκτόνησε, κάπου ζει κρυμμένος κι αυτός (εντελώς ραμολί, υποθέτω). Κυκλοφορούν ανάμεσά μας! Ποιοι; Μα οι εξωγήινοι! Έχουν μορφή ερπετού, αλλά παίρνουν το σχήμα των ανθρώπων και απεργάζονται τον αφανισμό του είδους μας.

                                       Mia Makila: "Εφιάλτες".

Φαιδρές ιστορίες.
Μερικές όμως δεν είναι φαιδρές. Είναι επικίνδυνες και μπορεί να καταλήξουν σε τραγωδίες. Οι θεωρίες περί σιωνιστικής συνομωσίας φούντωσαν σε μια Γερμανία ταπεινωμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βοήθησαν πολύ στην άνοδο του ναζισμού. Στην Αμερική του Μακάρθι και του Χούβερ η αντικομμουνιστική υστερία  έβλεπε παντού προδότες, πράκτορες των Σοβιετικών που είχαν στόχο την καταστροφή της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαπολυθεί το γνωστό κυνήγι μαγισσών.

Τώρα οι illuminati, οι πεφωτισμένοι, μια οργάνωση σκοτεινή, ετοιμάζει την παγκόσμια διακυβέρνηση – κι αυτό θεωρείται πάρα πολύ κακό, αλλά δεν ξέρω γιατί. Δεν συζητώ για τα πλοκάμια του διεθνούς καπιταλισμού που στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια ελεύθερης σκέψης και δράσης.  Οι Αμερικανοί ιδιαιτέρως βρίσκονται πίσω από κάθε φυσική καταστροφή: τις φωτιές στα δάση τις βάζουν αυτοί, τους σεισμούς τους προκαλούν αυτοί με το Σεισμικό Όπλο που διαθέτουν και τώρα σε συνεργασία με τις εκασταχού κυβερνήσεις ψεκάζουν τους λαούς για να κάθονται ήσυχοι και να μη διαμαρτύρονται.  (Αλλά ο ψεκασμός δεν είναι φαίνεται και πολύ αποτελεσματικός, γιατί οι λαοί διαμαρτύρονται και μάλιστα εντόνως με καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, με φωτιές και ενίοτε με φονικά). Για τους μασόνους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αυτοί κινούν τα νήματα της ιστορίας.  Οι Εβραίοι, ομοίως, ελέγχουν τα πάντα, τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκρισή τους. (Από τη μεριά τους οι Εβραίοι βλέπουν παντού διώκτες, όλοι θέλουν το κακό τους).

Στην Ελλάδα οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός που προκαλεί το φθόνο των άλλων, Ευρωπαίων, Αμερικανών, Εβραίων, Τούρκων και όλων των βαλκανικών λαών (πλην των καλών Σέρβων). Θέλουν να μας αφελληνίσουν, θέλουν να μας εκμεταλλευτούν, μας φοβούνται, μας μισούν. Ξένα κέντρα εξουσίας (ιμπεριαλιστές, σιωνιστές, μασόνοι και άλλοι ύποπτοι κύκλοι) σχεδιάζουν την καταστροφή της χώρας. Η Νέα Τάξη θεωρεί υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της τον Ιησού Χριστό και πιέζει υπογείως να καταργηθεί στην Ελλάδα ο Σταυρός, η προσευχή και ο σχολικός εκκλησιασμός. Οι Καθολικοί θέλουν να μας κάνουν καθολικούς.  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Σαϊεντολόγοι θέλουν να διαβρώσουν τα ελληνικά μας ήθη. Στις ελληνικές θάλασσες κρύβονται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανυπολόγιστης αξίας, όμως κάποιοι δεν μας επιτρέπουν να τα εκμεταλλευτούμε. Η μυστική ομάδα Έψιλον αποτελείται από σημαντικούς Έλληνες που με τη βοήθεια υπερανεπτυγμένης τεχνολογίας, (αντιβαρύτητα, τηλεμεταφορά κλπ που ακόμα δεν έχουν εφευρεθεί) στηρίζουν την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές.  Η ελληνική οικονομική κρίση είναι τεχνητή, την προκάλεσαν οι Γερμανοί ή οι Τράπεζες ή διάφοροι κερδοσκόποι ή τοκογλύφοι ή η υπερεθνική οικονομική και πολιτική ελίτ του πλανήτη που ετοιμάζει μια διεθνή δικτατορία.  Στο Νομισματοκοπείο έχουν αρχίσει να τυπώνονται κρυφά δραχμές.

                                     Bastien Grivet: "Παράνοια".


 Σε εποχές αστάθειας και αμφιβολίας, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, οι θεωρίες συνωμοσίας έρχονται να  ερμηνεύσουν όλα τα δεινά που κατατρύχουν τον απλό κόσμο. Μόνο που οι ερμηνείες αυτές δεν αντέχουν στον έλεγχο της λογικής (και ποιος νοιάζεται;) και, αν κανείς έχει την ψυχραιμία να τις ψάξει προσεχτικά, θα δει ότι διαψεύδονται από τα πραγματικά γεγονότα. Ο Κίσινγκερ παραδείγματος χάριν ποτέ δεν είπε για μας τους Έλληνες ότι είμαστε ένας λαός ανυπόταχτος που πρέπει πάση θυσία να παταχθεί. Ποιος έκανε τον κόπο να ελέγξει, αν το είπε ή δεν το είπε; Εξάλλου μας βόλευε ένα τέτοιο σχόλιο, εξηγούσε πολλές από τις κακοτυχίες μας.

Κάποιες από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας έχουν ψήγματα αλήθειας που όμως είναι γνωστά σε όλους.  Ασφαλώς οι μεγάλες επιχειρήσεις τείνουν να γίνονται μεγαλύτερες, ασφαλώς δημιουργούνται πλαστές ανάγκες στο καταναλωτικό κοινό για να αγοράζει συνέχεια προϊόντα, ασφαλώς παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της οικονομίας των αδύναμων κρατών. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι του σημείου να πιστεύουμε ότι όλοι οι ισχυροί του κόσμου έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα με στόχο να την εξαφανίσουν από το χάρτη, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Στην πλειοψηφία τους οι θεωρίες συνωμοσίας ποντάρουν στην αμάθεια και στη συλλογική νεύρωση και συγκινούν άτομα που δεν έχουν πολύ καθαρή δημοκρατική κοσμοθέαση.  Σε δύσκολες εποχές, όπως η παρούσα, δεν είναι ασυνήθιστο να γλιστρούν οι μάζες στο παραλήρημα και στην ψευδαίσθηση νομίζοντας ότι τα γεγονότα δεν προκύπτουν από το γνωστό σχήμα «δράση-αντίδραση», αλλά οφείλονται σε κακόβουλες παρασκηνιακές ενέργειες ατόμων, τα οποία θα μείνουν για πάντα στην αφάνεια. Είναι οι δράκοι και τα άλλα τέρατα των παραμυθιών που βρίσκονται στο συλλογικό μας υποσυνείδητο και έρχονται στην επιφάνεια  κάθε τόσο, αφού πρώτα υποστούν μια χονδροειδή επεξεργασία «εκλογίκευσης».

Ο μόνος τρόπος για να αντιδράσουμε σ’ αυτή τη νεύρωση είναι να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει. Δύσκολο πράγμα σε τέτοιους μπερδεμένους καιρούς, αλλά άλλη λύση δεν υπάρχει.


 Το άρθρο δημοσειύεται στην Ελεύθερη Ζώνη:
http://www.elzoni.gr/html/ent/492/ent.17492.asp



8 σχόλια:

AKG είπε...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, Καίτη, με την οποία νομίζω ότι ούτε και η ίδια η Ναόμι Κλάιν θα διαφωνούσε, καθώς κι εκείνη υποστηρίζει ότι το Δόγμα του Σοκ δεν είναι εφεύρεση συνωμοτών, αλλά οικονομικών κακοποιών.
Κι επειδή η άγνοια διαπλεκόμενη με την αφάνεια ευνοούν την αδράνεια, η θεραπεία του σοκ καλά κρατεί όσο οι ιδεολογίες μας παραμένουν ασφαλέστατα προβλέψιμες.

Καίτη Βασιλάκου είπε...

AKG, άγνοια-αφάνεια-αδράνεια. Για να δούμε πού θα βγει.

Μιχάλης Πυρουνάκης είπε...

...Καίτη, τις ευχές μου -από βαθιά καρδιάς- για μιά καλά καλή χρονιά, σ’ όλους μας!
- Γι’ άλλη μια φορά με προσκαλείς, εμμέσως, να σχολιάσω μια προσέγγισή σου, σ’ ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, με κρίσιμα ζητήματα και διάφορες ενδεχόμενες απαντήσεις· μη ν ειπώ, με προκαλείς.
Αφού δηλώσω πως, ανήκω -κατά κάποιο τρόπο- σ’ εκείνους που κατονομάζεις ή υπονοείς, θέλω να διευκρινίσω ότι, δεν σου προσάπτω οποιαδήποτε αρνητική σκοπιμότητα ούτε κι αντιτίθεμαι σ’ όλα όσα επισημαίνεις· τουναντίον, θεωρώ φιλότιμη την προσπάθειά σου και με κοινωφελή -βέβαια- πρόθεση. Φοβούμαι -όμως- πως, επιτυγχάνεις ακριβώς τ’ αντίθετο. Υπερβολές κι’ αστοχίες μπορεί να εντοπίσει οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, σχετικά εύκολα. Δεν είναι όμως όλα έτσι. Υπάρχουν πράγματα που φωνάζουν, ασχέτως αν είσαι κουφός. Σ’ αυτή την περίπτωση, δε’ σημαίνει πως δεν φωνάζουν.
Ξέρεις καλύτερα από ’μένα πως, ένα «γίγνεσθαι», δεν είναι συνήθως -αν όχι ποτέ- αυτόνομο κι’ ανεξάρτητο· ούτε και μπορεί να σ οδηγήσει σ’ ασφαλείς ορισμούς και προσδιορισμούς, δίχως να το συσχετίσεις με παράγοντες κι’ άλλα συνεπιδρώντα γίγνεσθαι. Την ιστορία δεν την ερμηνεύεις -και δεν την αντιλαμβάνεσαι- μ’ αποσπασμένα από την αλληλουχία τους γεγονότα. Διαφορετικά, εντάσσεσαι στους κοντόφθαλμους, αν όχι και στους επικίνδυνους, για τα κοινά.
Η προσέγγισή σου είναι απαλλακτική -ομολογουμένως- και παρηγορητική, περισσότερο -ίσως- απ’ ότι ρεαλιστικής λογικής, σύνεσης και σύναξης. Άποψή μου, πάντα.
Λογίζομαι ως μη παράνους και μη συνομωσιολόγος, κατά τι σοβαρός κι’ ενήμερος. Τουλάχιστον, απ’ τους φίλους κι’ αναγνώστες μου. Όμοια, θεωρώ κι’ εσύ. Έχω -λοιπόν- άκρα την πεποίθηση, όχι -βέβαια- για όλα τα κατά καιρούς υποστηριζόμενα, με τα οποία περιγελώ κι’ εγώ καμιά φορά, μα δεν εθελοτυφλώ μ’ άλλα, που αν δεν είναι αυταπόδεικτα, έχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις, ν’ αληθεύουν. Εκείνοι που δεν έχουν κατιόντες γενεαλογικά, αντιμετωπίζουν κάποια πράγματα πιο ελεύθερα, για να μη ν ’πώ και πιο ανεύθυνα, εφ’ όσον δεν έχουν την έγνοια παιδιών ή εγγόνων, που βαραίνει την ευθύνη τους περισσότερο, λόγω της εμπειρίας και γνώσης που οφείλουν να τους διακρίνει.
Θέλω να σου επιστήσω την προσοχή στο γεγονός πως, αν η υπερβολή είναι ζημιογόνα, η άστοχη καθησύχαση είναι πολύ περισσότερο. Αν θές να μας πείς πως ο Κίσινγκερ είναι αθώα περιστερά, σου λέω απροκάλυπτα ότι, αν είχε φάει τη’ σφαίρα του Τζων Κέννεντυ ή του αδερφού του Ρόμπερτ, ο κόσμος μας, θά ’ταν πολύ-πολύ καλλίτερος σήμερα.
Περιορίζομαι, μη ν εκτραπώ

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Μιχάλη, δεν δίνουμε συχωροχάρτι στον Κίσινγκερ. Απλώς λέμε ότι δεν είπε τη συγκεκριμένη φράση. Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι γίνονται, το ξέρουμε, όμως άλλο αυτό και άλλο να νομίζουμε πως όλοι έχουν βαλθεί να μας καταστρέψουν.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

' οι θεωρίες συνωμοσίας ποντάρουν στην αμάθεια και στη συλλογική νεύρωση' Ακριβώς κι αλίμονό μας...

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Αλίμονό μας, Δάφνη, αν δεν συνέλθουμε έγκαιρα.
Αλλά τι φταίμε εμείς οι ψύχραιμοι να πληρώσουμε τα σπασμένα;

Βασίλης Αδριανουπολίτης είπε...

Απο τα πιο καλά άρθρα που έχω διαβάσει για τις θεωρίες συνομωσίας! Και είχα αρχίσει να πιστεύω ότι χάθηκαν οι έξυπνοι άνθρωποι, ότι γεμίσαμε πονηρούς και καχύποπτους.. Φαντάσου όλοι αυτοί που είναι συνομωσιολάγνοι, πως θα είναι και στη προσωπική τους ζωή κοινωνική κλπ

Καίτη Βασιλάκου είπε...

Βασίλη, έχω υπόψη μου ένα-δυο τέτοιους. Δεν θα έλεγα ότι στέκουν και πολύ στα καλά τους.