Σελίδες

25/9/17

Ειδήσεις εκατό χρόνια πριν




Από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»:

 25 Ιουλίου 1917

Επί αισχροκερδεία

Εμηνύθη επί αισχροκερδεία υπό του Ιω. Παπαδάκη, ο υπάλληλος του παντοπωλείου του Ι. Στάμου, Κωνστ. Λοκαντίκης, διότι επώλησε σανόν εκ βρώμης προς 70 λεπτά την οκάν, ενώ η διατίμησις ορίζει αυτόν προς 35 λεπτά.

Και ενώ η Ευρώπη βράζει ολόκληρη μέσα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Λοκαντίκης πουλά εδώ στην Αθήνα σανό σε διπλάσια από την κανονική τιμή. Ποιοι αφελείς άραγε αγόρασαν τόσο ακριβό σανό;
Μην απαντήσετε, η ερώτηση είναι ρητορική.



Υπηρέτρια μάλαμα
Συνελήφθη υπό του 3ου Αστυνομικού τμήματος Αθηνών η υπηρέτρια Μάρθα Παραγιαννάκη, ετών 18, διότι έκλεψε του κυρίου της, Αναστ. Σπίρλα, ιατρού, δραχ. 75, επ’ αυτής δ’ ευρέθησαν και κατεσχέθησαν δραχ. 30.

Ποίο άραγε να ήτο το μέλλον της δίδος Παραγιαννάκη; Με μπόλικη φαντασία μπορούμε να υποθέσουμε ότι συνάντησε τον κ. Λοκαντίκη στη φυλακή και ερωτεύθησαν σφόδρα. Μετά την αποφυλάκισή τους οργανώθηκαν καλύτερα και έκτοτε ποτέ πια δεν τους συνέλαβε η αστυνομία. Φτωχοαπατεώνες και οι δύο, κάπως θα τα κουτσοκατάφεραν σε τούτη τη ρημάδα ζωή.


Θαυμάσιος παιδαγωγός

Συνελήφθη ο Ελβετός Οκτάβιος Μπερσέτ κατηγορούμενος επί βιασμώ της 11ετούς μαθητρίας Ασπασίας Καπιτσίνι.

Η βιασθείσα βιάζεται, όπως βλέπετε, για δεύτερη φορά, καθώς το όνομά της αναγράφεται φαρδιά πλατιά στις εφημερίδες. Ο Ελβετός γλιτώνει τη ρετσινιά του παιδόφιλου, καθόσον εκείνη την εποχή δεν υπάρχουν παιδόφιλοι, υπάρχουν μόνο βιαστές. Η κοινή γνώμη πάντως δεν ταράζεται ιδιαίτερα.


Κλοπή

Συνελήφθη ο Σ. Μανής, διότι προχθές εις το τραμ Αχαρνών έκλεψεν εν πορτοφόλιον με 23.50.

Μα για ένα πορτοφόλι τόση φασαρία; Πολύ μυγιάγγιχτοι ήταν οι πρόγονοί μας. Και σιγά δηλαδή τα χρήματα. Ούτε μια οκά σανό δεν αγοράζεις με 23.50 δραχμές.


3 Αυγούστου 1918

Συνελήφθη ο Αργ. Σπηλιωτόπουλος, άνεργος και άστεγος, διότι παραλαβών παρά του Κ. Λαζάρου εν 25δραχμον προς αγοράν σιγαρέττων εγένετο άφαντος.

Όχι θα καθόταν να βλέπει τον Λαζάρου να καπνίζει τα σιγαρέττα του, ενώ αυτουνού η κοιλιά θα έκανε τούμπες από την πείνα.


4 Αυγούστου 1918

Ο σύνδεσμος των επαιτών του Λονδίνου περιλαμβάνει 80.000 επαίτας ως μέλη.

Για τις αρχαιρεσίες του συνδέσμου τους δεν έχουμε δυστυχώς καμιά πληροφορία. Είμαστε σίγουροι ωστόσο ότι και οι 80.000 επαίτες είναι γνήσιοι Βρετανοί.


Εις την Γερμανίαν κατεσχέθησαν υπό της Αστυνομίας όλα τα τραπεζομάνδηλα των ξενοδοχείων διά να δοθούν στον γυμνητεύοντα κοσμάκη να κάνη υποκάμισα.

Ο πόλεμος μαίνεται στα χαρακώματα. Στη Γερμανία ο λαός υποφέρει. 

                                             Συσσίτιο

Φυσικά όχι μόνο εκεί. Δείτε τι λέει η επόμενη είδηση:

Κατά τας συγκεντρωθείσας στατιστικάς το πρώτον έτος του πολέμου απέθανον εις όλας τας εμπολέμους χώρας περισσότερα βρέφη, παρ’ όσοι εφονεύθησαν άνδρες εις τον πόλεμον.

Χωρίς σχόλια.


5 Αυγούστου 1918

Νέαι εκδόσεις

Ελάβομεν το τελευταίον τεύχος των «Γραμμάτων» (φυλλάδιο 29 Γενάρης-Ιούλιος 1918) με συνεργασίαν των κ.κ. Καβάφη, Ουράνη, Σικελιανού, Γιαλούρη, Λεμπέκ, Νικολούδη, Πρισιμτζάκη, Δανιήλ Κοέν, Σαντοριναίου, Φλώρη, Σταταλή κλπ και εικόνες του Σκίπη και Πωλ Φορ, Μποντελαίρ, Ν. Χαντζάρα, Ν. Νικολαΐδη, Δ. Ζαχαριάδη και Χαν Ρονέρ.

Φερέλπιδες οι περισσότεροι εκ των ανωτέρω. Έναν αιώνα μετά, κάποιοι κατέκτησαν μια μόνιμη θέση στο λογοτεχνικό στερέωμα και κάποιοι άλλοι έδυσαν. Έτσι συμβαίνει πάντα. Μην απελπίζεστε ωστόσο οι γράφοντες. Το στερέωμα έχει θέσεις ακόμα πολλές. Σας περιμένουν.



6 Αυγούστου 1918

Εμηνύθη ο οπωροπώλης Ι. Παρελάς, διότι ηθέλησε να δωροδοκήση τον συλλαβόντα αυτόν χωροφύλακα δι’ αστυνομικήν παράβασιν.

Κουτός οπωροπώλης. Διάλεξε τον λάθος χωροφύλακα.

Εμηνύθησαν οι Ανδρέας Παπαδημητρίου, Ν. Γιαννόπουλος και Ζωή Παναγιωτοπούλου, διότι παρά την αστυνομική διάταξιν δεν εδήλωσαν τας υπηρετρίας των.

Καλά να πάθουν. Αν θέλουν υπηρέτριες, να τις δηλώνουν. Όχι μόνο να τις καταγγέλλουν, όταν τους κλέβουν.


7 Αυγούστου 1918

Αι άσχημες Αμερικανίδες συνέστησαν σύλλογον «Ασχήμων γυναικών». Σκοπός του συλλόγου είνε η καταπολέμηση των ωραίων ανταγωνιστριών των.

Ακόμα μέχρι σήμερα το παλεύουν αυτές εκεί πέρα.



8 Αυγούστου 1918

Χάλαζα στα Καλάβρυτα

Τηλεγράφημα εκ Καλαβρύτων προς το υπουργείον των Εσωτερικών αναφέρει ότι χάλαζα καταπεσούσα σχήματος καρύου εις την περιφέρειαν Ψιλίων και Μαζέϊκων της περιφερείας Καλαβρύτων κατέστρεψεν αμπέλους και καρπούς εκτάσεως 700 στρεμμάτων.

Χάλαζα λοιπόν σχήματος καρύου μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κι εμείς που νομίζαμε ότι μόνο στις μέρες μας συμβαίνουν αυτά τα κλιματικά παράδοξα.


Ο πόλεμος είναι πόλεμος και η καθημερινότητα καθημερινότητα.

Στα χαρακώματα σαπίζουν ζωντανοί και νεκροί στρατιώτες, η Ευρώπη είναι ανάστατη, στη Ρωσία γίνεται το μεγάλο πείραμα που για λίγες δεκαετίες θα αλλάξει τη μορφή του κόσμου, αλλά η μικρή, καθημερινή ζωή εξακολουθεί να είναι πανομοιότυπη παντού και πάντα: οι πορτοφολάδες κλέβουν πορτοφόλια, οι έμποροι δωροδοκούν τις αρχές, οι παιδόφιλοι ασελγούν και βιάζουν, άνεργοι και άστεγοι κυκλοφορούν στους δρόμους, χαλάζι πέφτει μέσα στον Αύγουστο και καταστρέφει τις σοδειές, κάποιοι δημοσιεύουν τα ποιήματά τους σε λογοτεχνικά περιοδικά – μακριά πολύ γίνεται ο πόλεμος τούτος και δεν τους αφορά – υπηρέτριες κλέβουν τα αφεντικά τους και ο κύριος Λοκαντίκης πουλά ακριβά τον σανό του σε αφελείς αγοραστές.
Α, και στην Αμερική οι άσχημες κυρίες γίνονται οι πρώτες φεμινίστριες.

Εν τω μεταξύ το Λονδίνο είναι γεμάτο ζητιάνους, στη Γερμανία ο κόσμος δεν έχει ρούχα να φορέσει και η παιδική θνησιμότητα σε όλη την Ευρώπη χτυπάει κόκκινο.

Εδώ στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει την εξουσία, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παίρνει τον δρόμο της εξορίας (Ιούνιος 1917). Ο εθνικός διχασμός επίσημα παύει και η ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Κεντρικών Δυνάμεων.


 Εκατό χρόνια μετά οι πορτοφολάδες συνεχίζουν να κλέβουν πορτοφόλια, κάποιοι συνεχίζουν να πουλάνε πολύ ακριβά τον σανό τους και ο εθνικός διχασμός καλά κρατεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου