Σελίδες

27/1/17

Μην πυροβολείτε τη Μελανία




Μεγάλος διαπλανητικός καυγάς έχει ξεσπάσει τελευταία σχετικά με τη Μελανία Τραμπ, τη νυν πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για μια γυναίκα εξαιρετικής ωραιότητας. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο ακριβώς έχει ξεσπάσει ο καυγάς, επειδή η Μελανία είναι μια καλλονή, η ωραιότερη γυναίκα μέχρι στιγμής που μπήκε ως πρώτη κυρία στον Λευκό Οίκο.

25/1/17

Οι τοιχογραφίες της προϊστορικής Θήρας, ένα διαχρονικό "Άξιον Εστί"



Πολλά θα μπορούσε κανείς να γράψει γι’ αυτό τον μικρόσωμο, μελαχρινό λαό που ήρθε γύρω στα 4.500 πΧ από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια και κατοίκησε στη Θήρα.

Οι Έλληνες ακόμα δεν έχουν κατέβει στην Ελλάδα, όμως εμείς σήμερα θεωρούμε τους προϊστορικούς κατοίκους της Θήρας προγόνους μας, εφόσον, όσοι δεν χάθηκαν στην έκρηξη του ηφαιστείου το 1613 πΧ, αναμίχθηκαν με τους Έλληνες που ήρθαν αργότερα, όπως ακριβώς έγινε και στη μινωική Κρήτη.

23/1/17

Συνέντευξη στο Diavasame.gr







Η Καίτη Βασιλάκου, με αφορμή το βιβλίο της "Το επίμονο φαινόμενο" (εκδόσεις Απόπειρα) μιλάει στον Δημήτρη Αργασταρά και το Diavasame.gr

Κυρία Βασιλάκου, το τελευταίο σας βιβλίο, “Το επίμονο φαινόμενο”, περιλαμβάνει ένα διήγημα και δύο νουβέλες. Τι είναι αυτό που σας παρότρυνε να γράψετε αυτές τις τρεις ιστορίες; 

Μολονότι πρόκειται εδώ για ιστορίες φαντασίας, οι αφορμές ξεκινούν από την πραγματικότητα, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, με την οικονομική κρίση να απειλεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την παγκόσμια ισορροπία, με την κλιματική αλλαγή να μας προετοιμάζει για χειρότερες μέρες και με το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητείται από ακροδεξιά κόμματα που αυξάνουν τους οπαδούς τους, όσο περνά ο καιρός. Και στις τρεις περιπτώσεις, αν αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους, μπορεί κάποια μέρα να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως περίπου αυτές που περιγράφω στο βιβλίο μου, πράγμα που απεύχομαι εννοείται. Να προσθέσω ωστόσο ότι μου αρέσουν τα σενάρια τρόμου, τα οποία όμως θέλω να μένουν στο χαρτί και ο κόσμος να συνεχίζει ειρηνικά την πορεία του προς τα εμπρός.

16/1/17

"Έλεγχος πληθυσμού"



(Ο κ. Σόρενσον συμπληρώνει ογδόντα χρόνια ζωής.Πρέπει να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση, αλλά ακόμα διστάζει).
Σήμερα κλείνω τα ογδόντα χρόνια μου.
Σηκώθηκα από το κρεβάτι κατά τις οχτώ, πήρα το πρωινό μου με την ησυχία μου και συγύρισα κάπως το σπίτι. Τις εκκρεμότητές μου τις έχω ταχτοποιήσει εδώ κι ένα μήνα. Προχθές πλήρωσα τον τελευταίο λογαριασμό του ηλεκτρικού. Ο ταμίας έλεγξε την ημερομηνία γέννησής μου που ήταν σημειωμένη κάτω από τον αριθμό του μετρητή και με κοίταξε με συμπάθεια.
— Προετοιμάζεστε ; με ρώτησε.
— Χμ, δεν ξέρω, είπα. Δεν το έχω αποφασίσει ακόμα.
Η έκφρασή του άλλαξε απότομα κι έγινε ψυχρή. Μου πέταξε τα ρέστα στα μούτρα με πολλή αγένεια.
Πήγα έπειτα να πληρώσω το λογαριασμό του νερού, αλλά αυτή τη φορά ήμουν προετοιμασμένος. Ο ταμίας πήρε το λογαριασμό κι έριξε μια γρήγορη ματιά στην ημερομηνία γέννησής μου.
— Ο τελευταίος σας λογαριασμός, υποθέτω, κύριε Σόρενσον.
— Καθόλου. Σκοπεύω να πληρώσω πολλούς λογαριασμούς ακόμα.
Με παρατήρησε με παγερό βλέμμα.
-Υπάρχουν μερικοί σαν κι εσάς, είπε. Ευτυχώς όχι πολλοί.
Μου πέταξε κι αυτός τα ρέστα στα μούτρα.
Έσκυψα στο γκισέ και του είπα γλυκά :
— Σας καταλαβαίνω. Τα ίδια έλεγα κι εγώ στην ηλικία σας.
(...)

"Το επίμονο φαινόμενο", απόσπασμα από το πρώτο διήγημα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, 7.30 μμ, στο Polis art cafe, στο αίθριο της στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα.

12/1/17

"Είμαι αληθινό"



Μ’ αγκάλιασε,
με φίλησε στο μάγουλο.
Κάτι γλυκό και τρυφερό
με τύλιξε.

Το έφερα μαζί μου ύστερα στο σπίτι,
το κοίταζα,
το κοίταζα,
δεν ήξερα τι να το κάνω.
Εκείνο δάκρυσε.
Είμαι αληθινό, μου είπε, 
μη με σβήσεις...


10/1/17

"Το επίμονο φαινόμενο" (απόσπασμα)




Όταν αποφασίσαμε να φύγουμε από το σπίτι μας, είχαμε εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες. Χιόνιζε ασταμάτητα επί μέρες, επί εβδομάδες, είχαμε χάσει το λογαριασμό. Το χιόνι είχε φτάσει ως τη στέγη και τα πάντα γύρω είχαν νεκρωθεί. Το ηλεκτρικό είχε από μέρες κοπεί. Τα ξύλα για το τζάκι είχαν σωθεί. Πετρέλαιο δεν είχαμε. Πόσο καιρό ακόμα μπορούσαμε να ζήσουμε σ’ ένα σπίτι παγωμένο, χωμένο στο χιόνι με τρόφιμα που κάποια στιγμή θα τέλειωναν ; 

6/1/17

Ποιήματα




Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου μού έκανε την τιμή να συμπεριλάβει μερικά ποιήματά μου στο ιστολόγιό του.

4/1/17

Οι κλιματικές αλλαγές από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ο Μεγάλος Λιμός.






Η κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε σήμερα μας προκαλεί πολλές ανησυχίες. Έχουμε μάθει να ζούμε σε ένα κλίμα λίγο πολύ σταθερό γνωρίζοντας από ποιους κινδύνους πρέπει να προφυλαχτούμε και παίρνοντας τα μέτρα μας.

Όταν όμως το κλίμα εμφανίζεται ασταθές, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την άλλη μέρα. Θα έχουμε πλημμύρες; Θα έχουμε τυφώνες; Θα έχουμε εκτεταμένη ξηρασία; Θα έχουμε επέλαση χιονιού; Θα παγώσουμε; Θα λιώσουμε από τη ζέστη; Η προγραμματισμένη ζωή μας ανατρέπεται και όχι μόνο αυτό. Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τα αναπάντεχα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιουσίες καταστρέφονται, η οικονομία επιβαρύνεται, η καθημερινή ζωή δεν είναι πια και τόσο ασφαλής.

3/1/17


Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7.30 μμ, στο Polis Art Cafe-αίθριο Αρσακείου Μεγάρου, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα,
θα παρουσιάσω το τελευταίο μου βιβλίο «Το επίμονο φαινόμενο» (εκδ. Απόπειρα).

Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα που περιέχονται στις τρεις ιστορίες του βιβλίου: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την απειλή της δημοκρατίας από ολοκληρωτικές ιδεολογίες.


Το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν.